17 листопада, 2017

Пам’ятаймо про вдів

В Україні середня тривалість життя чоловіків на 11 років менша‚ ніж у жінок (63.8 та 74.9 року відповідно). Цей розрив є більшим у сільських поселеннях – майже 12 років. Отже‚ вдів значно більше‚ ніж овдовілих чоловіків. І не тільки в Україні. І не тільки тепер. Коли вдів більше‚ овдовілим чоловікам легше знайти собі пару на подальше життя. Але не тільки матеріяльні‚ побутові проблеми дошкуляють вдовам. З ними постійно живе сердечний біль від втрати. Не з кожним чоловіком було легко жити‚  щоденними турботами були хатні справи. Але його не стало і порожніє хата: діти виросли і пішли у самостійне життя‚ немає для кого борщ зварити і сорочку вишити.

Роки війни на сході України призвели до появи молодих вдів. Жертв війни оплакувала вся Україна. Про чоловіків-героїв писали газети, їм допомагали добровольці. Число жертв зросло і тепер у зведеннях втрат наводять цифри, а не імена. Про вдів майже не пишуть. А вдови залишилися і після Революції Гідности‚ після втрат у Києві.

Проблема молодих вдів не тільки в самотності. Коли гине чоловік‚ дружина продовжує жити у звичній колії: дитина, праця. Вдови не виставляють горе напоказ‚ але воно не зникає. У переважної більшості вдів здоров’я гіршає, хоч це і не завжди помітно іншим. Зростають побутові проблеми, труднощі з документами задля пенсії, житла, землі.

А ще зростає „солом’яне вдівство“ – коли чоловік або жінка тривалий час змушені жити окремо через закордонне заробітчанство‚ тривалі відрядження. Це визначення народилoся на згадку про солому‚ якою раніше набивали матраци. І якщо дружина залишалася на ніч без чоловіка‚ її називали „солом’яною вдовою“. З українського представництва Міжнародної асоціяції міґрації повідомили: близько 2.5 млн. українців працюють за кордоном.

Український інститут соціології визначив‚ що заробітчанами переважно стають чоловіки середнього віку 33 роки, жителі невеликих міст (42 відс.)‚ переважно західних областей України (37 відс.). Без чоловіка дружина бере на себе його обов’язки, тягне на собі весь побут. Найкращі почуття жінки скривджені‚ конфлікт зростає. За даними Державного інституту проблем сім’ї та молоді, за два останніх роки розпалося 11 відс. сімей заробітчан.

Про вдів реальних чи „солом’яних“ має завжди пам’ятати суспільство‚ допомагати їм у взаєминах з державою‚ ще не очищеною від бюрократизму і корупції. Дуже важливе для них дружнє слово‚ запрошення на урочисті чи приятельські події. Вдівство настає неочікувано. Пам’ятаймо цю сумну правду.

Коментарі закриті.