17 листопада, 2017

АМЕРИКА І СВІТ

Статистика про православних християн

ВАШІНҐТОН. — Дослідчий інститут „Пю Рісирч Сентер” 8 листопада оприлюднив статистику про стан православ’я, яке є третьою найбільшою гілкою християнства, начислюючи майже 260 млн. вірних. У 1910 році їх було 125 млн. і тоді вони творили 20 відс. всіх християн‚ тепер творять 12 відс. Понад три чверті православних (77 відс.) проживають в Европі. Майже у всіх 13-ох країнах Центральної та Східньої Европи менше ніж половина православних (пересічно 35 відс.) підтримують з’єднання з Католицькою Церквою. Винятком є Румунія, де 62 відс. підтримують цю ідею. В Україні цей відсоток є 34 відс., а в Росії – 17 відс. Серед католиків у цих країнах пересічно 38 відс. є прихильниками з’єднання з Православною Церквою. Найбільше їх є в Україні – 74 відс. (www.pewresearch.org)

Польща виступає в обороні християнства

ВАРШАВА. — Прем’єр-міністер Польщі Беата Шидло заявила, що поляки підтримують Европейський Союз (ЕС) „де християнські традиції не підлягають ідеологічній цензурі”. Вона виступала 9 листопада на конференції Польського інституту міжнародних справ. Польща відмовилася від квоти прийняття еміґрантів з мусульманських країн, кажучи що це є загрозою національній безпеці й стабільності. Публічні опитування в Польщі вказують, що три чверті поляків є проти прийняття еміґрантів. Прем’єр також посередньо скритикувала Німеччину й Францію, кажучи‚ що „дебати про майбутнє ЕС мають провадитися з участю усіх причетних, а не в трьох чи чотирьох столицях”. („U.S. News & World Report”)

Прем’єр Британії скритикувала Росію

ЛОНДОН. — Прем’єр-міністер Великобританії Тереса Мей не щадила слів на адресу Росії за її намагання поширити розбрат та підривати західні інституції. Виступаючи в Лондоні 13 листопада, прем’єр перестерегла Росію: „Ми знаємо‚ що ви робите. І вам не вдасться. Тому що ви недоцінюєте пружности наших демократій, міцну принадність наших вільних і відкритих суспільств, і зобов’язання західніх країн альянсам‚ які поєднують нас”. І тому „ми зробимо відповідні заходи‚ щоби протидіяти російській діяльності”. Т. Мей заявила, що навіть коли Британія покидає Европейський Союз, вона залишиться зобов’язаною втримати безпеку Европи через міцні економічні зв’язки з союзниками і НАТО. Це охоронятиме проти загроз зі сторони Росії. „Тому ми є рушійною силою для реформ НАТО, щоб цей необхідний альянс зміґ краще запобігти й протистояти ворожій російській діяльності. Це чому ми збільшили нашу військову й економічну підтримку Україні”, – сказала вона. („CNN”)

Що думають Збройні Сили про Трампа?

ВАШІНҐТОН. — Згідно з опитуваннями членів Збройних Сил США, проведених газетою „Мілітері Таймс” і оприлюдненими 24 жовтня, Президент Дональд Трамп користується підтримкою 44 відс. опитуваних, а 40 відс. не підтримують його. Серед рядових Д. Трамп має підтримку 48 відс. опитуваних, а серед офіцерів – 30 відс. На запит про те, як президент дає собі раду у військових справах, 55 відс. схвалили його діяльність, а 26 відс. скритикували. Аналітики звертають увагу на вплив деяких призначень. Наприклад, Секретар оборони Джеймс Метіс і голова штабу президента Джан Келі – обидва колишні генерали Морської піхоти – мають високу підтримку (84 відс. і 59 відс. відповідно) опитуваних. („Military Times”)

Савдійська Арабія дає доступ 

ЕР-РІЯД, Савдійська Арабія. — Савдійська Арабія відкриє доступ жінкам до трьох спортових стадіонів. Стадіони в містах Ер-Ріяд, Джедаг і Даман „будуть доступні родинам у початкових місяцях 2018 року”, повідомив уряд 29 жовтня. Місяць раніше було оголошено‚ що жінкам буде дозволено керувати автом наступного року. Це є частиною намагань Короля Сальман бін Абдулазіза реформувати цю консервативну іслямську державу. („NBC News”)

Ув’язнили колишнього посадника міста

ПАТЕРСОН, Ню-Джерзі. — Колишній посадник Патерсону Гозе Торес з сльозами в очах вибачився 14 листопада перед тим‚ як суддя проголосив йому вирок п’ять років тюрми за те, що він наказав міським робітникам працювати над відновленням товарного складу, який був під орендою доньки й небожа Г. Тореса. Суддя також наложив грошову кару в сумі 10 тис. дол. і заборонив йому працювати для уряду в майбутньому. Демократ Г. Торес відслужив п’ять термінів у міській раді перед тим‚ як був обраний посадником в 2002 році. Того року його попередник, республіканець Мартин Барнс, був ув’язнений за корупцію. Г. Торес обіцяв запровадити реформи в цьому місті, яке розташоване 20 миль від Ню-Йорку. Він програв вибори в 2010 році, але був переобраний 2014 року. Генеральний прокурор Кристофер Пріно сказав: „Цей вирок демонструє, що ніхто не є понад законом, а особливо публічні урядовці‚ котрі нахабно надуживають владою, яка була довірена їм”. („Associated Press”)

Президент зустрівся з ветеранами

ДА-НАНҐ, В’єтнам. — Напередодні свята Дня ветерана (11 листопада) Президент США Дональд Трамп зустрівся з ветеранами США з В’єтнамської війни. Зустріч пройшла в готелі у Да-Нанґу, де президент перебував на зустрічі Азійсько-Тихоокеанського Економічного Співробітництва під час своєї 12-денної візити до Азії. „Ви є герої, котрі сповнили свій обов’язок перед нашою нацією”, – сказав президент. „І всі ви, серед найважчих обставин, виконали те, що мусіли виконати, і виконали це добре”. Президент сказав, що США не спочинуть аж поки не дізнаються долі 1,253 ветеранів‚ котрі пропали безвісти у тій війні, в якій загинуло понад 58 тис. американців. „Наші ветерани є національним скарбом, і я дякую їм за їхню службу, жертву і патріотизм”, – сказав президент. („The Washington Times”)

Комуністична партія має спасти китайців

ПЕКІН. – Комуністична партія Китаю поширює свою контролю більше‚ ніж за останніх кілька десятиліть. Минулого місяця Президент Китаю Хі Ціньпінґ отримав ще п’ять років влади на посаді генерального секретаря партії. Але він також був підвищений майже до рівня Мао Зедонґа в комуністичному пантеоні, а його ім’я було вписане в партійну конституцію. Критики кажуть, що це є небезпечний зворот до культу особи, який спричинив трагічні наслідки в країні за часів Мао. Газета „Савт Чайна Морнінґ Пост” повідомила 14 листопада, що селянам в південносхідньому Китаї сказано партійними урядовцями познімати образи Христа, а повісити світлини президента країни. В районі Юґан в провінції Джіанґ-ці селяни „добровільно” скинули 624 релігійних образів і написів, і замінили їх 453 портретами президента. В місцевості Гванґджінбу, де одна третина населення (5,000-6,000 родин) є християнами, роздано понад 1,000 світлин президента з вказівками селянам‚ що вони „не повинні дальше уповати на Христа за поміччю, але на партію”. („The Washington Post”)

Виявлено фальшивий „доказ“ проти США

МОСКВА. — Росія часто критикувала ролю США в Сирії, постійно кажучи‚ що американські збройні сили в тій країні не є ефективними у боротьбі з іслямською екстремістською організацією ISIS і навіть співпрацюють з нею. Але коли Міністерство оборони Росії на своїй веб-сторінці опублікувало „незаперечні докази”‚ що США є в союзі з ISIS, то це викликало багато глуму й насмішок від читачів, тому що опубліковані світлини були не з війни в Сирії‚ але з комп’ютерної відеогри з 2015 року. Читачі сторінки швидко зареаґували на це 14 листопада саркастичними коментарями. Хоч міністерство спершу зняло російську версію свого матеріялу, а відтак англійську, читачі не перестали лаяти міністерство часто нецензурними словами за таке „приниження і сором”. („Newsweek”) 

Коментарі закриті.