24 листопада, 2017

Ще одне лихо

Взагалі кажучи‚ не хтось десь‚ а таки все людтво потроху псується‚ скочується з давніх здорових моральних основ. І мала втіха‚ що хтось десь це робить швидше‚ ніж українці в Україні – що‚ наприклад‚ в Росії алькогольний показник становить майже 12 літрів на кожного дорослого громадянина‚ а в Україні тільки 8.44 літра. Це теж немало‚ бо відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм‚ вимираючою вважається нація‚ яка за рік випиває понад 8 літрів алькоголю на душу населення.

На превеликий жаль до таких націй належить і Україна – вона вже декілька років поспіль займає третє-четверте місце в середньому споживанні горілки на людину. Щороку в Україні через алькоголізм помирає понад 40 тис. осіб. Згідно зі статистикою‚ алькоголь щодня вбиває 40 українців. Сюди входять отруєння‚ кардіопатії‚ інші захворювання і нещасні випадки‚ пов’язані з вживанням алькоголю. Крім того‚ в Україні реєструється 25-30 відс. випадків патології новонароджених‚ й нерідко причиною цього є зловживання матір’ю чи батьком алькоголем. Алькоголь є причиною передчасної смерти майже 30 відс. українських чоловіків. В Україні тепер є 700 тис. лише офіційно зареєстрованих алькоголіків. Насправді їх набагато більше. На сім чоловіків припадає одна жінка.

Особливим лихом є те‚ що майже 40 відс. українських підлітків віком від 14-ти до 18-ти років реґулярно вживають спиртні напої. За цим показником Україна замає перше місце серед 41 країни світу.

І це ще не все. „Дякуючи“ відкритості сьогоднішнього світу‚ Україна вже встигла познайомитися з наркоманією. Згідно з даними Міністерства внутрішніх справ‚ в країні налічується понад пів мільйона наркманів‚ з них майже 180 тис. вживають наркотики реґулярно. Загальну ситуацію ускладнює ще й тютюнопаліня: в Україні сьогодні курять 48 відс. чоловіків та 18 відс. жінок працездатного віку‚ і це спричинає збільшення кількости серцевосудинних захворювань та смертности.

Громадянське суспільство б’є на сполох.

„Критична ситуація, яка склалася у сфері залежности українців від алькоголю, наркотиків та тютюну загрожує нації повним виродженням‚ – говорить депутат Верховної Ради‚ відомий український лікар Ольга Богомолець. – І якщо вже сьогодні не вжити невідкладних заходів, завтра ми можемо деґрадувати до рівня, з якого більше ніколи не піднімемося… Ми стаємо слабкими, хворими, неконкурентоспроможними та стрімко деґрадуємо. До цього слід додати, що найбільш активні та дієві люди постійно і масово виїжджають за кордон, послаблюючи і без того виснажену націю. Якщо нація – це збірна особистість, яка конкурує з іншими в цьому світі, то ми сьогодні – серед найслабших. І ми маємо розпочати системну роботу зі зменшення залежностей українців“.

Цією тривогою і цим завданням мусить негайно перейнятися українська влада.

Коментарі закриті.