9 лютого, 2018

Пригадали триденний бій за станцію Бахмач

Учасники меморіяльного заходу біля пам’ятної дошки на  станції Бахмач-Пасажирський. (Фото: Анастасія Сніжна)

БАХМАЧ‚ Чернігівська область. – 27 січня у Бахмачі відзначили 100-ліття боїв з російськими більшовиками. Сто років тому протягом трьох днів‚ 25-27 січня 1918 року‚ близько 500 українських вояків стримували наступ ворога одразу з трьох напрямків: сходу, півночі та півдня. Українські підрозділи змушені були зайняти кругову оборону і не пропускати на захід ворога, що нараховував близько 1‚300 бійців.

Триденні бої за Бахмацький залізничний вузол, як і бій за станцію Крути, відіграли важливу ролю у захисті Києва від червоних окупантів, а відтак сприяли визнанню незалежности Української Народної Республіки центральними державами.

Урочистості ініціювали Бахмацька міська рада та голова Наглядової ради Благодійного фонду „Героїка“ Ростислав Мартинюк.

Зранку, не зважаючи на мороз, на пероні станції Бахмач-Пасажирський зібралось близько 40 осіб: тутешні активісти і гості з столиці. Пасажири приміських електропоїздів спостерігали за шикуванням підрозділу реконструкторів. Рій хлопців в одностроях Армії УНР став на струнко біля двірця. Виступи представників міської влади та фонду „Героїка“, стараннями яких встановлено пам’ятну дошку, завершились військовою сальвою. Освячення пам’ятного знаку, роботи київського скульптора Олександра Михайлицького, здійснило духовенство Української Православної Церкви Київського Патріярхату.

Після відкриття меморіяльної дошки чисельна міська громада зібралась на площі Героїв Майдану, де відбулась Панахида за полеглими захисниками України.

Продовженням святкувань став показ у районному будинку культури фільму „Кіборги“, що зібрав понад 600 осіб. Переглянути стрічку Ахтема Сеїтаблаєва прийшли не лише мешканці Бахмача, але й селяни з Бахмацького і Талалаївського районів. Сприяв безкоштовному перегляду фільму голова Державного аґентства України з питань кіно Пилип Іллєнко. Після кіносеансу відбулось обговорення стрічки, яке провадив Р. Мартинюк.

Увечорі, на площі перед будинком культури, на глядачів чекало ще одне дійство – реконструкція наступального бою чоти Армії УНР у виконанні Клюбу військово-історичної реконструкції „Повстанець“.

Завершенням урочистостей стала смолоскипна хода, організована чернігівськими націоналістами зі „Свободи“, Національного корпусу, „Соколу“ та добровольчої організації „Вогонь відродження“.

Високий рівень урочистостей забезпечили міська рада та особисто міський голова Павло Шимко.

Коментарі закриті.