23 лютого, 2018

Відтворили бій на станції Бобринській 

Наступ козаків підтримує кулеметниця Оксана Гончарук. (Фото: Олександер Вівчарик)

СМІЛА, Черкаська область. – 7 лютого в Смілі відбулось урочисте козацьке коло „Історичне коріння Сміли“ з нагоди відзначення 100-річчя української революції, під час якого відкрито та освячено пам’ятний знак отаманові Якову Водяному та реконструйовано події зими 1918 року на залізничній станції „Бобринська“ (нині станція ім. Тараса Шевченка).

У ніч з 21 на 22 лютого 1918 року Звенигородський Кіш Вільного Козацтва розбив на станції переважаючі сили більшовиків під командою Михайла Муравйова. Бій тривав цілий день, обидві сторони зазнали значних втрат. Козаки під проводом Смілянського отамана Я. Водяного провели нічну атаку на росіян, які були розбиті й розбіглися.

Спочатку була урочиста частина, під час якої Архиєпископ Харківський і Полтавський Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) Афанасій освятив пам’ятний знак на честь перемоги Вільного Козацтва. Співав Сергій Василюк з гурту „Тінь Сонця”. Були патріотичні промови. Слово мала також Христина Звєрєвич – правнучка Я. Водяного, яка приїхала з батьками і племінницею Мирославою.

На святі були виступи майстрів козацьких бойових мистецтв, частування кулішем, концерт в Будинку культури ім. Т. Шевченка. Ініціювала проведення свята Смілянська сотня Українського Вільного козацтва ім. Василя Бурки під проводом отамана Віктора Шевчука і Благодійний фонд „Діоніс” з Черкас (директор Оксана Гончарук).

Активісти з станції Цвіткове відновили паровоза для потягу, яким пересувалося червоне військо. Потім відбулася реконструкція бою. До станції під’їхав паротяг з більшовиками, які пішли у наступ, та його відбили козаки. Вони стрімко пішли в контратаку. Лунали постріли, строчив кулемет Оксани Гончарук, станцію затягло димом. Козаки перемогли.

29 січня на кладовище села Старосілля прийшли місцеві жителі, а також активісти Народного Руху з Черкас, представники громадської організації „Територія гідности” зі Сміли. На цьому кладовищі знайшли вічний спочинок три невідомі юнаки, які мали бій проти більшовицького війська під командуванням Михайла Муравйова біля станції Крути 29 січня 1918 року. Декілька років тому на могилах у Старосіллі встановили великі хрести.

Протоєрей місцевого храму св. Івана Предтечі Української Православної Церкви Київського Патріярхату Василь Плешинець разом з військовим капеляном, митрофорним протоєреєм УАПЦ зі Сміли Михайлом Шевчуком відслужили Панахиду. Опісля лунали промови.

Коментарі закриті.