9 квітня, 2020

AAUS звернулася з листом до Києва про збереження культурних інституцій

Американська асоціяція з українознавчих студій (American Association for Ukrainian Studies, AAUS) опублікувала відкритий лист до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, Міністра фінансів Сергія Марченка, Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби і виконуючої обов’язки Міністра культури Світлани Фоменко із закликом про перегляд рішення уряду про маштабне скорочення проєктних бюджетів провідних українських культурних інституцій.

Асоціяція 1 квітня надіслала до „Свободи” вміще­ний нижче виклад цього листа. Повний текст листа українською та англійською мовами доступний на офіційній вебсторінці асоціяції: https://ukrainianstudies.org/open-letter-from-american-association-for-ukrainian-studies-regarding-budget-cuts-following-the-formation-of-the-stabilization-fund/.

Асоціяція, що складається з україністів із США, Канади та Европи, наголошує у листі, що культура, освіта, мистецтво і наука є ключем до міжнародного визнання суверенности будь-якої держави. Цитуючи витрати у сотні мільйонів долярів на культуру та її просування за кордоном таких сусідів України як Росія, Польща та інших, асоціяція україністів закликає Україну робити те саме і продовжити зусилля зі здобуття міжнародних союзників серед освічених і впливових людей у провідних столицях світу.

„Історія не раз довела: без культури і науки будь-яка країна є лише територією, відкритою до колоні­зації, і вона платить за це життями своїх громадян”, – наголошує асоціяція у листі. Створені нещодавно в Україні Український інститут, Український культур­ний фонд, Український інститут книги, Державне аґентство України з питань кіно, Центр Довженка та інші успішно захищали українські інтереси за кордоном шляхом побудови образу України як країни, що заслуговує на повагу та захоплення через своє культурне багатство і наукові традиції. Україна повинна робити те саме і потужно просувати свою культуру і науку, щоб зберегти і посилити свій культурний і політичний суверенітет”.

„Уперше від здобуття незалежности Україна активно інвестувала у створення потужного культур­ного і наукового бастіону, який захищав країну від небезпек, що ставили під загрозу саме її існування. Усі ці проєкти і зусилля зі здобуття міжнародних союзників тепер опинилися під загрозою повного і цілковитого знищення”, сказано в листі.

Припинення цієї роботи матиме нищівні наслідки для репутації України у світі і для збереження і посилення культурного і політичного суверенітету України, твердить асоціяція.

Асоціяція закликає український уряд почати роботу з керівниками тих культурних інституцій, що опинилися під загрозою знищення, щоб напрацювати розумні зменшення їх бюджетів, які дадуть змогу зберегти якнайбільшу кількість ключових проєктів і заходів.

Із запитаннями стосовно листа можна звертатись на наступні електронні адреси: президент Асоціяції, проф. Оксана Шевель (університет Тафтса) – [email protected], віце-президент Асоціяції, проф. Пол Д’Анієрі (Університет Каліфорнії у Ріверсайді) – [email protected].

Коментарі закриті.