24 лютого, 2022

Aкція біля Меморіялу Лінкольна

Біля Меморіялу Лінкольна у Вашінґтоні. (Фото: Укрінформ)

ВАШІНҐТОН. – Сотні українських активістів, представників інших громад у США, політиків, дипломатів 20 лютого зібралися в центрі Вашінґтона, щоб вшанувати пам’ять загиблих борців за свободу України й закликати Президента Джо Байдена посилити політику стримування Росії.

„Акція має дві основних цілі. По-перше, вшанувати всіх українців, які віддали своє життя за нашу демократію й за вільну Українську державу – від Героїв Небесної сотні до кожного борця, який загинув від російської війни в Україні“, – розповів співорганізатор акції Ярослав Гетьман. Друга мета, за його словами, разом звернутися до Президента Джо Байдена про необхідність більш твердої протидії російській аґресії, а також допомогти Україні захистити себе й відбити наступ на демократію.

Членкиня Ради директорів організації „Razom for Ukraine“ Марина Приходько повідомила, що до проведення акції долучилися американські громадські організації United Help Ukraine, Razom for Ukraine, UCCA, Ukrainian American Veterans, активісти української діяспори в США. Це дозволило зібрати на мітинґ людей з усієї Америки. Зокрема, з Філядельфії прибули три автобуси з учасниками, люди також централізовано їхали в столицю з Ню-Йорка. Загалом, за її словами, прибули люди зі штатів Вірджинія, Мериленд, Делавер, Північна Кароліна, Ню-Йорк, Ню-Джерзі, Пенсильванія. „Я зустріла тут людей, які прилетіли з Тексасу, Колорадо, Вісконсину та інших штатів і великих міст, де представлена українська громада“, – зауважила М. Приходько.

За словами Посла України в США Оксани Маркарової, важливість акції в центрі американської столиці не підлягає сумніву: „Тут зібралися не тільки українські американці, які вболівають за Україну, тут також присутні багато впливових людей, які просувають і формують думку в Вашінґтоні“. Це, за словами О. Маркарової, є свого роду допомогою дипломатії в просуванні українського питання в Вашінґтоні.

Колишній Посол США в Україні Джон Гербст, який також прийшов на мітинґ, сказав, що нинішня акція показала, що люди в Сполучених Штатах підтримують політику суворого стримування Росії від нової аґресії.

Співголова Трансатлантичної цільової групи з питань України (TTFU) Орест Дейчаківський, який став одним з учасників мітинґу, розповів, що такого роду акції потрібні також для демонстрації консолідованої підтримки України в США. Він звернув увагу, що на мітинґ вийшли, в тому числі люди, які представляють інші національні громади – білоруську, грузинську, а також групи під прапорами країн Балтії.

Під час акції біля Меморіялу Лінкольна також відбувся молебень у пам’ять про загиблих за свободу України. Після цього учасники вирушили великою колоною з прапорами до Білого дому.

Коментарі закриті.