21 грудня, 2018

64-ий Відділ Союзу Українок Америки відзначив 64 роки вагомої праці

Членкині 64-го Відділу Союзу Українок Америки.

НЮ-ЙОРК. – Заходами управи 64-го Відділу Союзу Українок Америки під керівництвом Лідії Слиж улаштувано ювілейне свято для відзначеня 64-річної праці відділу. Величаве святкування відбулося, у неділю, 9 грудня у приміщенні Наукового Товариства ім. Шевченка.

До речі, це відзначення було під багатьма аспектами ориґінальним. По перше – вступ був вільний і без добровільних датків. Крім цього, членкині того ж відділу у вишиванках Лариса Зєлик і Лариса Тополя увічливо вітали гостей і вручали даром для цього надрукований памфлет у якому були всі інформаці про події дня, історію віддлу. Всі привіти за виїмком одного, були надруковані у згаданому памфлеті. 

Голова 64-го Відділу СУА Л. Слиж тепливими словами привітала численно зібрану авдиторію, дякуючи за те, що прийшли. Окремо привітала о. Іллю Броновського ЧСВВ з парафії церкви св. Юра. Водночас привітала членок екзекутиви, округи і почсних членок СУА, а також голів відділлів і представників організцій. Вона підкреслила, що відзначaємо особливий ювілей, 64 роки існування, вагомої праці ї безперебійних творчих дерзань 64-ий Відділу СУА, який світло вписався в історiю української діяспори.

Слід нагадати, що святкування ювілейних дат, притаманне не тільки у наш час, але це відбулалось у далекому минулому, починаючи з Старого Завіту. У цьому ключі і ювілей 64-го Відділу робить виклик до призадуми, оновлення і продовження бути творчо діючим, у громадсько-культурному й політичному житті. 

Наталія Соневицька прочитала особливу „Молитву Союзу Українок Америки“. Член екзекутиви централі СУА Марія Андрійович, в імени голови Маріянни Заяць, прочитала обширне і бaгатогранне пивітання і побажала чергових успіхів.

Глибоко вдумливе і дбайливо опрацьоване головне слово виголосила Н. Соневицька на тему ,,Історія 64-го Відділу СУА у слові і на екрані“. Вона підкреслила, що засновницею 64-го Відділу СУА була маґістер права Іванна Рожанковська. Це був перший відділ, якого учасниками були виключно еміґрантки третьої хвилі. Заходами цього відділу започатковано створення Українського Музею у Ню-Йорку, який тепер красується при Шoстій вулиці. 

Викликом для 64-го Відділу СУА для оснування музею були цінні експонати українського народного мистецтв, що були на виставці 1933 року у Чікаґо, які відділ придбав. Найбільшим і найціннішим проєктом 64-го Відділу СУА було створення Українського Музею. 

Н. Соневицька, теплими словaми віддала належне І. Рожанковській, добрими словами згадала всіх голів, що переставились у Божі засвіти – Христю Воєвідку, Марію Ржепецьку Оксану Щурову, Христю Навроцьку, Марію Даниш, Полю Книш, Ніну Самокіш і Марію Савчак. Не поминула і сущих – Ірину Куровицьку, Ярославу Ґеруляк і діючу Л. Слиж. 

Промовець підкреслила, що відділ займався улаштувaнням публічних доповідей, які все мали добрий резонанс. Можна сказати, що цей відділ СУА мабуть був найбільше інтелектуально насичений. Виголошене слово Н. Соневицької було виразним і зрозумілим для слухачів, і викликало спонтанні оплески.

Членкиня того ж відділу Софійка Зєлик прочитала цікаву гумореску Володимира Барагури – ,,Вічно союзянське“, що викликало усмішки на обличчах авдиторії.

Музичне тріо Волянських, Богданна, Марія і Лев, перенесли слухачів у світ давніх, милозвучних мельодій, у світ любови і безжурности. Вони виконали: „Тече вода“, „Мрія“ і „Зірвалася хуртовина“ у музичній обробці Богданни Волянської, які прозвучали мило у тоні українських народних пісень. 

Cлід підкреслити, що ювілейне святкування пройшло змістово і технічно взірцево. 

У заключному слові голова Л. Слиж подякувала кредитовим кооперативам Самопоміч і Націoнальній у Ню-Йорку й НТШ за їхню щедру допомогу, виконавцям програми та гостям, що прийшли і звеличили свято. Водночас запросила на прийняття – обильний і смачний буфет.

Коментарі закриті.