18 листопада, 2021

27 листопада – вшанування жертв Голодомору

За українським законодавством остання субота листопада присвячена вшануванню жертв Голо­домор геноциду 1932-1933 років. Визнання того, що це була спроба геноциду, не викликає сумнівів. Український вчений історик, демограф чи правознавець не заперечує, що це був геноцид українців. Все ще лише близько 20 інших країн прийняли таке рішення. Ті, хто неохоче визнає або мовчить, чинять так з політичних мотивів. Політика, однак, не здатна підірвати чітке юридичне визначення відповідно до міжнародної деклярації ООН.

Цифри представлені дуже просто. Населення Української РСР на 1 січня 1932 року: 32,680,700 осіб; народжені в 1932-1933 1 роках – 252,700; народжені 1934 року – 88,200; народжені 1935 року – 417,000; народжені 1936 року – 533,700. Разом 34,972,300. Населення Української РСР на 1 січня 1937 року – 27, 851,000. Різниця – 7,121,300. Усі вищевказані числа взяв з радянських архівів професор історії Київського державного університету Володимир Сергійчук, їх підтвердили інші науковці.

Оскільки Голодомор спустошив насамперед села, то понад сім мільйонів загиблих вважати українцями не було б перебільшенням. Тим не менш, слід враховувати неукраїнців та середній рівень смертности. 15 відс. було приблизно неукраїнців, а середній рівень смертности у світі (за той період часу – ред.) – близько 7.5 відс. Таким чином кількість українців, які постраждали від Голодомору в УРСР, становить 6,052,850 осіб.

Існує обчислення британського історика Роберта Конквеста, що додатково близько 1 млн українців у межах Радянського Союзу, але за межами Української РСР загинули від Голодомору. Таким чином, число українських жертв Голодо­мору – понад 7 мільйонів.

Національний музей „Меморіял жертв Голодо­мо­ру“ в Києві провів конференцію у вересні ц.р. з участю істориків та правознавців, яка встановила, що під час Голодомору загинуло 10.5 млн українців в УРСР та решті Радянського Союзу. Це визначення буде перевірятися.

Національний комітет США з поінформованости про Голодомор-геноцид докладає зусиль, щоб зібрати спомини тих, хто пережив Голодомор, що дуже чутливо до часу через вік тих, хто вижив. Також намагаються скасувати Пулітцерівську премію Волтера Дюранті, який виявився безсоромним брехуном на користь радянської влади.

Світовий конґрес українців формує мережу нащадків Голодомору. Українці Канади намагаються включити термін Голодомор до словника Вебстера та інших словників англійської мови.

Усі зусилля важливі, і їх потрібно більше, щоб виправити історичне утаємничення, складене нашими поневолювачами, і зберегти пам’ять про жертви, як ми вшановуємо і оплакуємо їхню смерть.

Майже 30 років тому спільними зусиллями Української католицької єпархії Стемфорду, Конектикат, та Українського конґресового комітету Америки в співпраці з Нью-Йоркською архиєпархією Римо-католицької Церкви пам’ятна панахида відбулася в соборі св. Патрика. Українська православна церква США теж була запрошена та взяла участь.

Цьогорічна служба відбудеться 27 листопада, о 13:00. Приходьте, приводьте сім’ю і друзів, а також візьміть маски, оскільки собор буде заповнений українцями, а також туристами. Кожен із нас повинен хоча б запалити свічку і помолитися 27 листопада. Нехай буде вічна їм пам’ять!

Нью-Йорк

Коментарі закриті.