13 червня, 2019

2‚500 осіб у Філядельфії вітали Митрополита Бориса Ґудзяка

Під час церемонії інтронізації Митрополитa Борисa Ґудзяка. (Фото: Ілля Лабунька)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – Понад 2,500 осіб зібралися 4 червня в Українському катедральному храмі Непорочного Зачаття, очікуючи інтронізації Високопреосвященного Бориса Ґудзяка на сьомого митрополита Української Католицької Церкви (УКЦ) у США.

У вересні 2018 року Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) рекомендував 58-літнього Єпископа Бориса Ґудзяка, уродженця Сиракюз, Ню-Йорк, на цю високу посаду, а 18 лютого Папа Франциск призначив його митрополитом для українців-католиків у США та архиєпископом Філядельфійської архиєпархії.

 

Офіційне входження на митрополичий престіл відбулося у вівторок‚ 4 червня. Ця дата стала віховою в історії УКЦ. За дві години перед початком церемонії, багато людей вже було в храмі, а ще більше було біля нього. Великий телевізійний екран був встановлений для тих, котрим не стало місця всередині собору.

Українська католицька катедра Непорочного Зачаття швидко наповнювалася людьми і була насичена радісною атмосферою, бо ж вірні й гості розуміли, що вони стануть свідками дійсно історичної події.

Новий Митрополит-Архиєпископ Борис Ґудзяк. (Фото: Ілля Лабунька)

Врочиста літургійна процесія почалася об 11-ій год. і була пройнята благоговінням. Її провадив семінарист Богдан Василів, а за ним слідували в одностроях члени Української Скавтської Організації Пласт та Спілки Української Молоді (СУМ). Члени католицької братської організації „Лицарі Колюмба” у своїх реґаліях підсилювали святковий настрій. Відтак ішли приблизно 50 єпископів Української Католицької, Української Православної, Римо-Католицької та різних Східньо-Католицьких Церков, 125 священиків, 11 дияконів і 70 членів монаших чинів.

Між владиками були Єпископ-емерит Стемфордської єпархії Василь Лостен, а також Митрополит-емерит українців-католиків у США Стефан Сорока.

Серед римо-католицьких ієрархів були Апостольський Нунцій до США Архиєпископ Крістоф Пієр, Архиєпископ Ню-Йорку Кардинал Тимоті Долан і Архиєпископ Філядельфії Чарлз Шап’ю.

Хоч можна було сподіватися, що Владика Борис йтиме окремо в процесії, він, одначе, крокував спільно з своїми братами-єпископами.

Процесійний похід замикав Патріярх УГКЦ Святослав, котрий благословив присутніх під звуки хорового виконання „Буде ім’я Господнє благословенне віднині і довіку”.

Промовляє Патріярх Святослав.

Чин інтронізації розпочав Апостольський Нунцій Архиєпископ К. Пієр відчитанням Папської булі – офіційної проклямації, що з дня 4 червня Єпископ Борис Ґудзяк стає митрополитом-архиєпископом Філядельфійської архиєпархії. Новий митрополит прийняв булю і показав її присутнім, котрі привітали його теплими оплесками.

Єпископ Богдан Дзюрах відчитав історію УКЦ в США українською мовою, а Єпископ Андрій Рабій англійською. Патріярх Святослав попросив Владику Бориса виголосити ісповідь віри – „Символ Віри”. Відтак новий митрополит був формально інтронізований на престіл Філядельфійської архиєпархії. Патріярх Святослав вручив йому нагрудний хрест і архиєпископський жезл, закликаючи його провадити своєю паствою за прикладом Ісуса Христа.

Священики Філядельфійської архиєпархії підходили до нового митрополита, прирікаючи йому послух, і цілуючи його руку, омофор та епігонацію. Гарним екуменічним жестом Митрополит Борис встав і перейшов на другу сторону храму, щоб привітати Митрополита Української Православної Церкви США Антонія.

Архиєрейську Божественну Літургію очолили Патріярх Святослав і Архиєпископ К. Пієр. Співслужителями були Митрополит Борис, Кардинал Т. Долан, Архиєпископ Ч. Шап’ю, Митрополит-емерит Стефан і декани архиєпархії.

Дуже гарно співав (обома мовами) злучений хор різних парафій архиєпархії під проводом Богдана Генгала, музична обробка Стефана Шишки.

Патріярх Святослав у своїй проповіді посилався на Євангелія св. Івана. Так само як Святий Дух допоміг апостолам скріпити свою віру і посприяв їхньому післанництву, так само, якщо попросимо, Він допоможе нашому новому митрополитові у його важливій одисеї у проводі нашої Церкви. Первоієрарх висловив бажання, щоб наша Церква в Америці далі була серцем української спільноти в злуці з Церквою в Україні.

Всі очікували першої проповіді нового митрополита і Владика Борис не розчарував. Він став перед тетраподом, звертаючись безпосередньо до людей. Новий пастир свого стада подякував Богові за своє священиче покликання, а також висловив вдячність своїм батькам і вчителям. Він згадав про тих осіб, котрі відсутні в громаді через хвороби чи фізичні вади і обіцяв бути їхнім захисником. Митрополит викликав маму з дитиною в інвалідному візочку і сказав дівчинці: „Це твоя катедра і я завжди буду тут для тебе”. Це дійсно був момент „від серця до серця”.

Банер на стіні катедри проголошує тиждень „Від серця до серця”.

(„Від серця до серця” була тема всіх святкувань і програм з нагоди інтронізації Митрополита Бориса. Серія імпрез впродовж тижня включала: виставку „Ікони на скриньках амуніції”; доповідь визначного автора Джорджа Вайґела про східніх католиків і Вселенську Церкву; різні молитовні відправи; прийняття, концерти, конференції духовенста і День молоді).

Митрополит Борис також відзначив важливу ролю монаших чинів. В кінці він підреслив, що УКЦ мала бути знищена, але вона вижила з Божою поміччю, і Владика обіцяв віддати всі свої сили, щоб Церква далі процвітала. У відповідь він отримав гарячі оплески всіх присутніх.

На закінчення Богослуження, Патріярх Святослав висловив щиру подяку Єпископові Андрієві, дотеперішньому апостольському адміністраторові, за його провідництво архиєпархією та успішне приготуваняня цієї історичної події.

З коротким словом виступив Посол України у Вашінґтоні Валерій Чалий. Він пообіцяв допомогу Українській Католицькій і Православній Церквам в Америці і висловив свою радість з процвітання української мови й культури у США. Президент Світового Конґресу Українців Павло Ґрод привітав Митрополита Бориса та УКЦ й побажав їм Божого благословення.

Єпископ Андрій подякував всім, хто причинився до успіху цієї знаменної події, і заінтонував „Молитву за Україну” („Боже великий, єдиний”), яку підхопив хор і присутні. На кінець хор заспівав „Боже, благослови Америку” і „О спомагай нас, Діво Маріє”.

 

Гості здалека і зблизька

Авторка цих рядків мала нагоду розмовляти з людьми з США, Канади та Европи, котрі прибули на цю небуденну імпрезу. Отець Юрій Ліщинський приїхав з Сенлісу, Франція, історичного дому Анни Ярославни, королеви Франції, котра походила з Київської Руси. Отець є парохом церкви свв. Бориса й Гліба, був висвячений Єпископом Борисом і служив його канцлером. Хоч о. Ю. Ліщинський сумував з втрати свого покровителя і улюбленого єпископа, але гордився і радів, що один з „наших” провадитиме Церквою в Америці. Він сказав: „Ваш здобуток є нашою втратою”.

Пані Оксана з Огайо сказала, що новий митрополит матиме багато викликів, бо зменшується число вірних і треба думати над закриттям церков і шкіл. Одначе, вона впевнена що Митрополит Борис дасть собі раду і побажала йому „Многая літа”.

Отець Павло Макар, парох церкви св. Миколая в Майнерсвілі, Пенсильванія, сказав: „Мені дуже заімпонував новий митрополит. Він має високу освіту і багатий практичний досвід, доказом чого є його праця з Українським Католицьким Університетом у Львові. Він надихає нас вірністю Церкві та собі. Вірю, що будуть зміни на краще”.

Хоч більшість коментарів були дуже позитивні, деякі були критичні. Дехто вважав, що цілий тиждень імпрез – це було надмірно й задорого. На запитання‚ чому вони прибули, дехто відповів‚ що вони приїхали з цікавости і щоб оглянути пишноту, інші хотіли бути частиною історії Церкви, а ще інші прибули тому, що їм заімпонував Єпископ Борис і вони були вдячні за його особисту присутність на Майдані під час Революції Гідности в Україні.

Багато осіб вітали нового митрополита з престижною нагородою Університету Нотер Дам, яку він отримає 29 червня у Львові. Не зважаючи на їхню мотивацію, кожна особа, котра розмовляла з авторкою цих рядків, бажала Митрополитові Борисові та УКЦ успіхів і Божого благословення.

Єпископ Богдан з Києва, котрий є секретарем Синоду Єпископів УГКЦ, сказав‚ що він і вся Церква радіють вибором на митрополита людини співчуття і глибокої віри. Єпископ пожартував, що єдині незадоволені – духовенство й вірні Єпархії св. Володимира в Парижі, котрі втратили свого вельмишанованого пастиря, який був серед них впродовж останніх семи років.

Директор комунікацій архиєпархії о. архипресвітер Джан Філдс сказав‚ що він, як священик, вітає свого нового духовного батька та архиєрея. Митрополит-Архиєпископ Борис – скромний, богомільний духовний вчитель і провідник, благословенний многими дарами й талантами‚ стає для вірних і Церкви даром Святого Духа, за що ми вдячні Всемогутньому Богові.

 (Переклад: Лев Іваськів)

 

 

Коментарі закриті.