11 серпня, 2016

206 спортовців з України змагаються на Олімпіяді

Олімпійська збірна України на стадіоні в Ріо-де-Жанейро 5 серпня. (Фото: Euromaidan Press)

РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО. – Церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор 2016 року відбулася в Ріо-де-Жанейро 5 серпня, а наступного дня спортовці України вже почали змагання. Олімпіяда триватиме до 21 серпня.

Виконувач обов’язків президента Бразилії Мішел Темер оголосив Ігри відкритими. Голова Олімпійського Комітету Бразилії Карлос Нузман сказав у своєму виступі, що Ріо пишається званням „олімпійської столиці“.

Президент Міжнародного Олімпійського Комітету (МОК) Томас Бах подякував бразильцям за „чудову організацію Олімпіяди, незважаючи на складні часи для країни“. Він закликав всіх учасників змагань поважати один одного, додавши, що „в єдності наша сила“.

Наприкінці церемонії на стадіон занесли та підняли Олімпійський прапор та зіграли Олімпійський гимн. Згодом зачитали олімпійські присяги.

Олімпійський смолоскип заніс на стадіон бразильський тенісист Ґуставо Куертен, а олімпійський вогонь запалив маратонець Вандерлей Де Ліма.

Церемонії продовжувались гимном Бразилії. Згодом на сцені учасники церемонії відтворили коротку історії країни. У дійстві взяли участь 300 танцюристів та 5,000 добровольців. На церемонії відкриття використали 12 тис. костюмів. У церемонії взяли участь світові зірки Джуді Денч та Жизель Бюнчен. Після театрального видовища відбулася традиційна Парада націй – прохід всіх команд.

Традиційно першою пройшла збірна Греції, а останніми були господарі Олімпіяди бразильці.

Олімпійська збірна України вийшла на стадіон 195-ою з 207 країн-учасниць, оскільки Парада націй відбувалася за португальською абеткою.

Прапороносцем України був найдосвідченіший та найстарший спортсмен команди, олімпійський чемпіон 2000 року в Сіднеї Микола Мільчев.

Олімпіяду затьмарили вірус Зіка, скандал із допінґом та протести в Бразилії внаслідок політичної кризи та фінансової скрути в країні. За кілька годин до офіційного відкриття сотні людей вийшли на демонстрацію в Ріо-де-Жанейро на знак протесту проти величезних витрат на проведення змагань. Через допінґ-скандал зі збірною Росії до змагань допустили 271 російського спортсмена з 389 тих, які були у початковій заявці.

В Олімпіяді-2016 беруть участь 207 збірних (206 національних команд та збірна біженців), які змагатимуться у 28 видах спорту.

У складі делеґації національної збірної команди України 206 спортовців, представлених у 27 видах спорту. Це бадмінтон, бокс, важка атлетика, велоспорт, греко-римська та вільна боротьба, академічне веслування, веслування на байдарках і каяках, а також слалом, вітрильний спорт, стрибки на батуті, спортивна та художня гімнастика, джудо, кінний спорт, легка атлетика, плавання, стрибки у воду, синхронне плавання, стрільба стендова, кульова та стрільба з луку, триатлон, великий і настільний теніс, фехтування та сучасне п’ятиборство.

65 ліцензій на участь у змаганнях здобули легкоатлети, що становить третину загальної кількости учасників від України.

Найбільшою командою є збірна США – у ній 554 атлети. Найменше представництво у острівної держави Тувалу – один бігун на 100 метрів відстані.

Збірні США, Китаю та Японії за підсумками перших п’ятьoх днів Олімпіяди очолюють рахунок медалей після того як роздано 26 комплектів нагород.

(ВВС, НОК України, „Укрінформ“)

Коментарі закриті.