23 червня, 2022

Що може зникнути зі шкільних програм?

Зі шкільної програми 6-11 кляс можуть вилучити всіх російських та білоруських авторів, а Гоголя та кримського татарина Таїла Халілова – вивчати на уроках української літератури, а не зарубіжної. Таке рішення ухвалила група експертів при Міністерстві освіти і науки, куди входять шкільні вчителі, філологи, інші освітяни, а також депутатка від „Голосу“ Наталія Піпа та її помічниця. Але усе це лише рекомендації – тепер міністерство має з ними ознайомитися і вирішити, чи оновлювати навчальні програми.

Рекомендують забрати з підручників байки Крилова, оповідання Чехова, билини „Ілля Муромець і Соловей-розбійник“, повість Бикова „Альпійська балада“, „Пурпурові вітрила“ Олександра Гріна.

Замість Пушкіна та Лермонтова більше вивчати творчість Шарлотти Бронте, Джейн Остін, Джозефа Конрада та Віктора Ґюґо. 

Не вивчати „Собаче серце“ Булгакова, „Людину-амфібію“ Бєляєва, „Білий Бім Чорне Вухо“ Троєпольського, „Три товстуни“ Олеші, „Мцирі“ Лермонтова, „Лихо з розуму“ Грибоєдова, „Бабин Яр“ Кузнєцова. Натомість у вільний час діти можуть почитати „Гаррі Поттера і таємну кімнату“.

Не включати у списки додаткової літератури твори Достоєвського, Чехова, Буніна, Єсеніна, Гумільова, Ільфа і Петрова, Некрасова, Купріна, Тарковського, Цвєтаєву. Не читати вірші Ахматової, Блока, Маяковського, Пастернака.

Замість „Майстра і Маргарити“ Булгакова вивчати „Чуму“ Альбера Камю.

Творчість сучасного кримськотатарського письменника Таїла Халілова перенести до української літератури, те саме зробити з Миколою Гоголем.

Натомість з програми радять вилучити п’єси Гоголя „Ревізор“ та „Шинель“. Замість нього пропонують „Енн із Зелених дахів канадської письменниці Люсі Мод Монтґомері.

Міністер культури Олександр Ткаченко зізнався, що йому важко сказати, чи повинні в шкільній програмі в Україні залишатися Достоєвський, Толстой та Пушкін. На думку міністра, все залежить від того, як українці самі себе сприймають.

Коментарі закриті.