29 вересня, 2022

Школа українознавства почала навчання

Учні та вчителі Школи українознавства ім. Лесі Українки. (Фото: Орися Бакин)

СИРАКУЗИ, Ню-Йорк. –  Школа українознавства ім. Лесі Українки в Сиракузах безперервно працює від 1953 року. Навчання ведеться у парафіяльному шкільному будинку парафії  УГКЦ св. Івана Хрестителя. Для власних потреб цей будинок використовує тепер неукраїнська школа, а в суботи приміщенням ділиться зі Школою українознавства. Тісно нам, кажуть учителі, але це найкраща розв’язка проблеми. У школі, як і годиться, навчаються діти всіх українських конфесій.

Цьогоріч Школа українознавства почала навчання 10 вересня молебнем до Божої Матері в церкві св. Івана Хрестителя, на який зібралося багато дітей у вишиванках і їхніх батьків. Після молебня до дітей звернувся о. декан Михайло Дубович, який пояснив символіку свічки та заохочував учнів до навчання і зберігання рідних традицій.

Обов’язки директора школи сповняє Світлана Біґґс. Вона привітала учнів і вчителів шкільним дзвінком з першим днем навчання – Днем знань. Багато гарних і мудрих слів сказала директорка і висловила чимало гарних думок про важливість навчання і школи, побажала всім гарних успіхів у навчанні: “Успіхів вам, гарного настрою і цікавих уроків. З веселим початком, школярі!” 

Директорка не забула і не могла забути про війну в Україні: “Через повномаштабне вторгнення Росії на територію України, українці тратять не лише життя, близьких, житло, спокій, а й можливість повноцінно навчатися через загрозу ракетних, а деколи й артилерійських обстрілів. Оскільки  вимушене переміщення українського населення досягло історичного мінімуму, школи в усьому світі приймають усе більшу кількість дітей-втікачів. Біля 2.3 мільйона українських дітей рознесло по світу. Із кожних трьох українських дітей, лише одна дитина нині живе вдома. Решту – через війну – вивезли до інших районів країни чи за кордон. В інших країнах опинилось 672 тисячі українських школярів. Ці діти – особливе покоління. Вони – обличчя української нації“.

Відтак директорка попросила присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять найкращих синів і дочок України, які на фронті боронять Бать–ківщину від російських загарбників. На закінчення всі присутні заспівали національний гимн України.

Згодом у школі відбулася реєстрація учнів і початок навчання. 

Коментарі закриті.