31 березня, 2017

Шевченкове свято єднає українську родину

Школа Українознавства Товариства „Самопоміч“ на святі Тараса Шевченка. (Фото: Андрій Коваль)

НЮ-ЙОРК

Валентина Глушак

11 березня Школа Українознавства Товариства „Самопоміч“ віддала шану Тарасові Шевченкові. Свято розпочалося зверненням директора школи Івана Макара до учнів та гостей свята з словами: „Тарас Шевченко був тим світлом, яке не дало українцям упасти у зневіру у часи московського поневолення, у часи коли українці були кріпаками на своїй землі. Він був символом волі під час Революції Гідности для майданівців, коли вони своїм життям виборювали волю для України“.

Святкову програму розпочали учні 6-ої та 7-ої кляс піснею на слова Т. Шевченка „Думи мої“. Кожна кляса, від „Світлички“ до 12-ої, мала свій виступ. Учні деклямували вірші, співали пісні. Учні 12-ої, 10-ої та 8-ої кляс показали виставу „Назар Стодоля“. Українські строї, до стилю прибрана сцена зачарували глядачів. Організатором вистави була вчителька української мови Оля Матвіїшин.

Наймолодші учні школи – „Світличка“ – на бандурах виконали пісню „Зацвіла у долині червона калина“. З учнями працювали вчителька Марія Сідляр та її помічниця Аркадія Перекліта.

Вчителька музики Еля Романишин навчила учнів співати, а вчителька Анастасія Антонів – грати на фортепіяні. Готували свято батьківський комітет і Товариство „Самопоміч” на чолі з головою Наталею Думою, яка також була присутня на концерті.

Завершився концерт урочистим виконанням Шевченківського „Заповіту“ та національного гимну України.

Школа Українознавства Товариства „Самопоміч“ на святі Тараса Шевченка. (Фото: Андрій Коваль)

Школа Українознавства Товариства „Самопоміч“ на святі Тараса Шевченка. (Фото: Андрій Коваль)


САВТ-БАВНД-БРУК‚ Ню-Джерзі

2055-IMG_791925 березня залю Сестрицтва Покрови Пресвятої Богородиці при Українській православній церкві св. Андрія Первозваного заповнили численні гості, які прийшли на Шевченкове свято у Школі українознавства при цій церкві. Гостей привітала директор школи Галина Маринець. Потім діти – від малят передшкілля до старшоклясників – співали і читали вірші, а в кінці до виконання „Заповіту“ винесли жовте і синє полотнища й утворили прапор України. На концерті співали сольо Марта Галагоза і Вероніка Наливайко‚ на скрипці грала Таня Лабовка‚ був зворушливим виступ цьогорічних випускників Маркіяна Данищука та Христини Старожитник разом з її молодшою сестрою Іванкою. (Фото: Левко Хмельковський)


НОРТ-РОЯЛТОН, Огайо

Олександер Федорчук

Виступають вихованці дитячого садочка „Світличка’’.

Виступають вихованці дитячого садочка „Світличка’’.

12 березня українці Великого Клівленду зібралися в залі при Українській православній церкві св. Трійці Київського Патріярхату на святкування 203-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка. Відкриваючи програму  святкового вечора, голова Управи Українських Злучених Організацій (УЗО) Марта Ліщинецька-Келегер звернулася до гостей зі словом про Т. Шевченка.

Святковий концерт розпочався віршем Т. Шевченка „Садок вишневий коло хати’’ та піснею „Уклін тобі, Тарасе’’ у виконанні вихованців дитячого садочка „Світличка’’130-го відділу Союзу Українок Америки (музичний керівник  Наталя Боєчко).

Програму, яку підготувала голова Комісії у справах Шевченківського свята від УЗО Марія Іванків, продовжили виступи гуртків та ансамблів. Школа українознавства Товариства „Рідна Школа’’ представила інсценізацію романтичної баляди Т. Шевченка „Причинна’’ (художні керівники  Галина Клебан, Оксана Коровай, музичний керівник Ігор Гнида, декорації – Наталя Ярош, Жанна Петрів). Квартет „Байда’’ (мистецький керівник  Володимир Андрусишин) виконав пісні „За байраком байрак“, „По діброві вітер віє’’, „Берестечко’’.  Пласт показав уривок з поеми Т. Шевченка „Гамалія’’ (постановка Мирослави Стасюк). За ідеєю Іванки Курдоби та Галини Гармаш члени Спілки Української Молоді (СУМ) виконали інсценізацію поеми „Тарас’’.

Під дириґування Лесі Сенів та акомпаніямент Марії Мунтян, вихованці дитячого садочка „Сонечко’’ й учні Школи українознавства ім. Т. Шевченка при Українському православному соборі св. Володимира заспівали „Сонце України’’ та „Пісня школяриків’’.  Пісні „Учітеся, брати мої’’ та „Україна моя’’ прозвучали у виконанні хору дітей цієї ж школи. Сольо виконували Христина Логвинюк та Поліна Корнюшенко‚ дириґувала М. Мунтян, акомпаніювала Л. Сенів.

Завершив концерт жіночий вокальний гурт „Зоря’’ під керівництвом Наталі Махлай піснями „Садок вишневий коло хати’’, „Зачарована Десна’’ та „Заповіт’’.

Після концерту усіх запросили на каву та солодощі, якими власники крамниць „Ukrainian Village Deli”  й   „International Food and Deli” та СУМ частували гостей.

М. Іванків від імени УЗО подякувала директорам шкіл Володимирові Боднарові та  Мирославові Черен, усім вчителям і батькам, які допомагали у підготуванні й проведенні концерту. Подякували настоятелю парафії св. Трійці в Норт-Роялтоні о. Романові Загурському та парафіяльній управі за залю, в якій відбулося це свято.


НОРТ-ПОРТ, Фльорида 

Віра Боднарук

Громадський хор під орудою дириґента Михайла Цапара. (Фото: Віктор Лісничий)

Громадський хор під орудою дириґента Михайла Цапара. (Фото: Віктор Лісничий)

Українська громада 11 березня в Осередку св. Андрія відзначила роковини Тараса Шевченка. Звучали  пісні на слова Т. Шевченка у виконанні хору під проводом Заслуженого  діяча мистецтв України  Михайла Цапара.

Голова Громадського комітету Віра Боднарук відкрила вечір і розповіла  про ролю Т. Шевченка у відродженні незалежности України. Ведуча вечора Рома Ґуран представила хор, який започаткував свій виступ „Заповітом“ Т. Шевченка, потім полинули „Думи мої“,  „Садок вишневий коло хати“.

Вірш „Мені тринадцятий минало“ деклямував Любомир Дядишин перед словом Лариси Шпон „Жінки в житті Шевченка“.  Портрети восьми жінок, які підготували Віктор Лісничий і Анна Мацілинська, були показані на екрані під час доповіді Л. Шпон.

Вірш Лесі Українки „На роковини Шевченка“ деклямувала Лідія Михалович, виступило тріо в складі Василя Феся, Ореста Грицика та М.  Цапара. Хор виконав молитву „Через поле України ішла Божа Мати“, а „Спи Тарасе, батьку рідний“ виконав хор з солістами В. Фесьом та О. Грициком і на закінчення програми могутнє „Реве та стогне Дніпр широкий“ з участю всіх присутніх.

На пам’ятку гостям залишилася програмка вечора з портретами жінок в житті Т. Шевченка, яку майстерно виконала А. Мацілинська.

Підготували свято Р. Ґуран, Ліда Білоус, Леся Попель, Галя і В. Лісничі, Дарія та Євген  Томашоскі, А. Мацілинська, Катя Стецюк, Одарка Горбачевська, Л. Шпон, Богдан Боднарук, Яра Літош та Оксана Лев.

Коментарі закриті.