4 листопада, 2022

ХХXI крайовий з’їзд ООЧСУ

БОФАЛО, Ню-Йорк. – 1 жовтня в Українському культурному центрі „Дніпро” відбувся XХХI  крайовий з’їзд Організації оборони чотирьох свобід України (ООЧСУ). У з’їзді взяли участь 41 умандатованих делеґатів, членів керівних органів Головної управи ООЧСУ та гостей. З’їзд  відзначив 80 років з часу створення Української повстанської армії і 115 років з дня народження головного командира УПА генерала– хорунжого Романа Шухевича-Тараса Чуприки; 90 років початку ґеноциду українського народу – Голодомору 1932-1933 років; 75 років початку операції „Вісла” – примусового переселення українців Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини у 1947 році; 110 років з дня народження Голови проводу ОУН і президента Антибільшовицького блоку народів Ярослава Стецька.

Голова Головної управи ООЧСУ Микола Грицковян офіційно відкрив з’їзд о 10-ій год. ранку, привітавши делеґатів і гостей. Делеґати розпочали з’їзд молитвою та однохвилинною мовчанкою вшанували пам’ять всіх, які в Україні віддали своє життя у війні проти Московії та всіх членів ООЧСУ, які протягом останніх трьох років відійшли у вічність, між ними колишні голови ООЧСУ Богдан Федорак і Теодор Олещук та колишні члени Головної управи Іван Буртик,  Богдан Качор, Богдан Чепак, Ігор Мороз і Ігор Оліяр.

У вступному слові голова, ствердивши правосильність з’їзду, вказав на важливість нарад та закликав всіх до творчих рішень та постанов.

Крайовим з’їздом провадила президія, в якій були Ігор Дячун – голова, Василь Перець – заступник, Богдан Гаргай – секретар. 

Під час з’їзду працювали комісії:  мандатно-верифікаційна – голова Христя Балко,  статутова – голова Богдан Гаргай, номінаційна – голова Павло Бандрівський, фінансова – голова Х. Балко, резолюційна – голова Б. Гаргай 

За діяльність протягом трирічної каденції звітував голова М. Грицковян, а фінансовий звіт представила – Х. Балко. Про юридичні справи звіт подав правний дорадник ООЧСУ адвокат  Богдан Шандор.  З’їзд також заслухав звіт Крайової контрольної комісії, який представив  Еміль Бандрівсь-кий, та звіт Крайового товариського суду, який подав  Мирон Васюнець. 

Крайовий з’їзд, заслухавши та обговоривши звіти Крайових керівних органів ООЧСУ, схвалив їхню діяльність. З’їзд також затвердив поправки до статуту організації, прийняв ряд резолюцій, постанов і напрямних праці на майбутнє.

Надійшли привіти від Проводу ОУН, Крайової екзекутиви УККА, Головної управи ОЖ ОЧСУ, Крайової управи СУМ, Фундації „Воля” і Фундації „Спадщина” з Чикаґо, яка пожертвувала 10,000  дол. на потреби Головної управи ООЧСУ.  Особливо зворушливим був  відеопривіт від воюючої України – представника „Вільної України“ Андрія Левуса, який із передових ліній фронту поінформував делеґатів про затяжну боротьбу, яку проводять Збройні сили України та весь український народ проти Московії. Він подякував членам ООЧСУ, всій українсько-американській громаді, американському урядові та Конґресові США за теперішню всесторонню допомогу у змаганні української держави за збереження своєї незалежности.

Як вияв вдячности та солідарности Борис Потапенко, невтомний співпрацівник-волонтер,  передав ГУ ООЧСУ червоно-чорний прапор від „Руху опору Вільна Україна“.

З’їзд обрав крайові органи ООЧСУ на 2022-2025 роки в наступному складі: 

Головна управа ООЧСУ: голова – М. Грицковян,  перший заступник голови – Ростислав Стасюк, другий заступник голови – П. Бандрівський, третій заступник голови – Б. Гаргай, секретар – Андрій Добрянський, фінансова – Х. Балко, організаційна – Ірина Наугольник-Коген, референт зовнішніх зв’язків – Б. Потапенко, інформаційний референт – Ігор Длябога, члени – В. Перець, Микола Луцак, Володимир Зарицький.

Контрольна комісія: голова – Еміль Бандрівський,  члени – Роман Мигаль, І. Дячун.

Товариський суд: голова – М. Васюнець, члени – Андрій Ґлубіш, Тарас Гурмак.

На закінчення з’їзду М. Грицковян подякував за довір’я та вибір та обіцяв зробити все можливе, щоб довести до успішного виконання постанов та рішень з’їзду ООЧСУ.  З’їзд закінчено співом гимну України.

Увечорі, після закриття нарад, відбувся виступ д-ра Миколи Посівнича, українського історика і громадського діяча, кандидата історичних наук, який подав найновіші інформації про сучасну визвольну боротьбу та про ролю та участь в ній  українського націоналістичного руху.

Коментарі закриті.