23 червня, 2022

Хроніка війни в Україні

Станом на 21 червня в Сєвєродонецьку тривали бої, українські військові тримали оборону та активно протидіяли спробам ворога просунутися в районі Луганської та Донецької областей.

На Донецькому напрямку було перегрупування сил ворога для посилення штурмових дій на Бахмутському напрямку. Виявили зведені підрозділи, які російським військовим доводиться переформатовувати через значні втрати.

Ворог обстрілював Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Воронове, Мирну Долину та Гірське з танків та артилерії, намагався провести розвідку боєм в напрямках Метьолкіне-Воронове та Метьолкіне-Сиротине.  Українські військові відбили атаку, ворог відійшов.

У Харкові 21 червня вночі під російські обстріли потрапили Слобідський та Індустріяльний райони, були руйнування і кілька маштабних пожеж, а від ранку тривали обстріли Немишлянського району.

По Миколаєву 17 червня вдарили сім російських ракет, загинули дві людини, ще 20 поранені. 

Влада Миколаївщини заявляє про 5,448 пошкоджених цивільних об’єктів від початку вторгнення Росії. 

По силах окупантів на острові Зміїний завдано масований удар з застосуванням різнорідних сил. Суттєво пошкоджено або знищено зенітно-ракетний комплекс  „Панцир“, радіолокаційну станцію, автомобільну техніку. 

21 червня Україна завдала удару по окупованим Росією платформам „Чорноморнафто-газу“, які ще у 2014 році були викрадені в України.

17 червня українські військові потопили російський буксир „Василий Бех“, який перевозив на острів техніку та боєприпаси.

Пожежа спалахнула у російському Новошахтин-ську вранці 22 червня на нафтопереробному заводі – найбільшому постачальнику нафтопродуктів на півдні Росії. 

Пожежа виникла внаслідок удару безпілотниками по заводу, який використовують для заправлення російських танків на окупованих територіях України. Він розташований за 14 кілометрів на схід від окупованої російськими загарбниками Луганщини. У 2018 році журналісти програми „Схеми“ з’ясували, що завод належить Оксані Марченко – дружині Віктора Медведчука. 

21 червня літак Су-25СМ Повітряно-космічних сил Росії зі складу 266-го окремого штурмового авіаційного полку розбився поблизу хутора Гусєв у Ростовській області. Пілот не вижив. На уламках літака можна побачити, що він належав до угруповання військ аґресора „V“. Полк базується на аеродромі Стєпь в Забайкальському краї та входить до складу 11 Повітряної армії Росії.

21 червня самохідні артилерійські установки „Panzerhaubitze 2000“ стали частиною арсеналу артилерії Збройних сил України. Про це повідомив Міністер оборони України Олексій Резніков. Це вже шостий тип західної 155-міліметрової артилерії на озброєнні ЗСУ. Інші системи, які вже воюють з росіянами, це причепні M777 та FH70, самохідні CAESAR, M109 та Krab. Очікується, що загалом Україна матиме повноцінний дивізіон PzH 2000 з 12 машин. Сім з них передає ФРН, ще 5 – Нідер-лянди.

„Panzerhaubitze 2000“ – німецька самохідна артилерійська установка з автоматичною системою заряджання та високим рівнем автоматизації всіх систем. Вона побудованому на базі танка „Leopard-2“.

Журналіста Макса Левіна  знайшли мертвим на звільненій території Київщини поліція 1 квітня у районі села Гута Межигірська. Журналістові було 40 років. Український фотожурналіст Макс Левін і його друг, який був із ним, були страчені російськими військовими після допитів і тортур у день їх зникнення, 13 березня 2022 року. За даними „Репортерів без кордонів“, вбивство могло бути скоєне військовослужбовцями 106-ої повітряно-десантної дивізії або бійцями спецназу. 3 квітня Президент України Володимир Зеленський нагородив посмертно М. Левіна орденом „За мужність“.

У повномасштабній війні проти України Росія втратила 1,496 танків, 3,614 бойових броньованих машин, 752 артилерійські системи, 239 ракетних систем залпового вогню, 99  засобів протиповітряної оборони, 216 літаків, 182 гелікоптера, 614 безпілотників, 137 крилатих ракет, 14 кораблів і катерів, 2543 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн, 60 одиниць спеціяльної техніки. Москва про свої втрати у війні проти України останнім часом не повідомляє. 

 

Коментарі закриті.