23 червня, 2022

Казахстан не визнає „ДНР“ та „ЛНР“

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив 18 червня на Петербурзькому міжнародному економічному форумі що його країна не визнає „ДНР“ та „ЛНР“. К. Токаєв виступав на одній панелі із Володимиром Путіним.

„Підраховано, що якщо право націй на самовизначення насправді буде реалізовано на земній кулі, то замість 193 держав, які зараз входять до складу ООН, на Землі виникає понад 500 або 600 держав, – зауважив К. Токаєв. – Звичайно ж, це буде хаос. З цієї причини ми не визнаємо ні Тайвань, ні Косово, ні Південну Осетію, ні Абхазію. І, очевидно, цей принцип буде застосований і щодо квазідержавних територій, якими, на наш погляд, є Луганськ та Донецьк“.

К. Токаєв  відмовився від ордена Олександра Невського, який вручається за заслуги у розвитку співпраці з Росією. У пресслужбі пояснили, що він вирішив не приймати жодних нагород, ні казахстанських, ні зарубіжних, доки не закінчаться його президентські повноваження. Казахстанські чиновники вже неодноразово заявляли, що не визнають „ДНР“ та „ЛНР“. 5 квітня Міністер закордонних справ  Казахстану Мухтар Тлеуберді підтвердив , що Казахстан не визнає проросійські „народні республіки“. У березні під час візити казахстанської делеґації до Брюселя перший заступник голови адміністрації Казахстану Тимур Сулейменов сказав в інтерв’ю виданню EURACTIV, що „Казахстан поважає територіяльну цілісність України“, не визнає  анексію Криму, не допомагатиме Росії обходити санкції.

Сам К. Токаєв сказав в інтерв’ю „Росії-24“, що Казахстан дотримуватиметься всіх санкцій, введених проти Росії: „Санкції є санкції, ми не повинні їх порушувати, тим більше ми отримуємо повідомлення щодо того, що в разі порушення санкцій підуть так звані вторинні санкції із боку Заходу щодо нашої економіки“. (Грани.Ру)

Переклад з російської мови: „Свобода“

Коментарі закриті.