27 травня, 2021

Фільм нагадав про злочин Росії

Учасники перегляду фільму „1944. Крим. Депортація“. (Фото: Марина Чуйко)

МАРІЮПОЛЬ. – 18 травня з ініціятиви громадської організації ветеранів російсько-української війни „Спілка учасників АТО Маріюполя „Атом“ (голова Анатолій Мікула) до Дня вшанування пам’яті 76-ої річниці депортації кримських татар відбувся показ фільму „1944. Крим. Депортація“, яким кіноклюб „Slon“ розпочав свою роботу у Центрі сучасного мистецтва „Готель Континен­таль“ (Палац культури „Молодіж­ний“).

На показі були присутні військові, представники поліції, волонтери, студенти та учні міста. Опісля відбулось обговорення.

Присутні, серед яких був і нащадок депортованих – капітан Збройних Сил України Алім Керімов, під час обговорення відзначили, що 18 травня – передусім нагадування всім про те, що відбувається з людьми на землях, куди приходить так званий „руський мир“, без різниці, якої національности та поглядів є ці люди.
Практику депортування народів Московія – теперішня Росія, розпочинала ще у ХVІ ст. після підкорення Новгороду та Пскова. І першими її жертвами були саме руські родини.

Депортувала підкорені народи, винищувала їх Російська імперія до свого скону, потім – радянська імперія СРСР під час Другої світової війни, зараз продовжує Росія. На окупованих нею територіях України цілі родини піддають репресіям, тортурам, виселяють з рідної землі та домівок, примусово забирають до збройних сил окупанта. З часу окупації Криму до військової служби в Російській Федерації було залучено 28 тис. юнаків.

Важливим є нагадування державі-аґресорові Росії про те, що жоден її злочин, скоєний на українській землі, не буде забутим та не матиме терміну давности, за кожен з них доведеться відповідати та відшкодовувати збиток. Так само доведеться відповідати й коляборантам, які прислужились російським окупантам на Кримському півострові після окупації 2014 року.

Коментарі закриті.