20 травня, 2021

Очікується звільнення державних земель у Конча-Заспі та Пущі-Водиці

Резиденції у Конча-Заспі. (Фото: „Схеми“)

КИЇВ. – 14 травня Президент Украї­ни Володимир Зеленський провів засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), на якому було ухвалено рішення про застосування санкцій до представників кримінальних угруповань, затверджено Страте­гію розвитку кібербезпеки та погоджено створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі Multiplex.

Згідно з рішенням РНБО, застосовано обмежувальні заходи до 557 так званих злодіїв у законі, 542 з яких – чужинці, 15 – громадяни України. Також запроваджено санкції щодо 111 громадян чужоземних держав, які сьогодні перебувають на території України та вважаються кримінальними авторитетами.

„До всіх цих осіб застосовані: бльокування активів, заборона в’їзду на територію України, відмова в наданні або скасування візи, посвідки на тимчасове чи постійне проживання, дозволу на іміґрацію, відмова у продовженні строку перебування в Україні, неможливість набуття ними громадянства України та примусове видворення. Одним словом: тим, хто не в Україні, нема чого сюди приїжджати. Тим, хто в Україні, – нема чого тут затримуватися“, – зазначив В. Зеленський у відеозверненні за результатами засідання РНБО.

Також було продовжено дію санкцій щодо певної кількости громадян Росії та України й російських компаній, термін яких спливає у травні.

Крім того, на засіданні РНБО обговорювалося питання санкцій, запроваджених західними партнерами стосовно українських громадян. Як повідомив секретар РНБО Олексій Данілов, Україна звернулася до США з офіційним запитом щодо кожного громадянина України – коли, на підставі чого були запроваджені санкції – з тим, щоб відповідно відреаґувати стосовно цих осіб на території Украї­ни. „На сьогодні достеменно відомо про 61 громадянина України, проти яких США запровадили санкції. Такі ж запити стосовно цих людей будуть спрямовані й до европейських партнерів“, – повідомив О. Данілов.

Крім того, за рішенням РНБО буде проведений авдит державних земель і будівель у Конча-Заспі та Пущі-Водиці, які за часів попередньої влади були надані в користування стороннім людям за символічну плату. Йдеться про 365 гектарів заповідної державної землі та понад 100 державних будівель і дач (71 будинок у Конча-Заспі та 32 у Пущі-Водиці).

В. Зеленський сказав: „Наприкінці 2014 року, за часів колишнього Президента та згідно з постановою уряду, було скасовано перелік категорій осіб, які мають право на пільгове проживання. Що, на перший пог­ляд, виглядає непогано, а насправді – леґалізувало перебування на цих землях і в резиденціях за дуже символічну плату низки незрозумілих осіб. Це колишні судді, прокурори, правоохоронці, митники, податківці, люди на прізвище Піскун, Ландік, Васюник, міністри часів Януковича – Табачник і Богатирьова, віце-прем’єр часів Порошенка Зубко й навіть директор департаменту корпорації „Богдан“ Олександр Ільїн.

Ці та низка інших людей отримали договори на користування будівлями, робили там ремонт, отримували відшкодування за витрати на ремонт у розмірі 50 відс. та за символічну плату могли там проживати. Сьогод­ні мною поставлене завдання провести повний авдит земель і резиденцій Конча-Заспи й Пущі-Водиці, встановити повний перелік осіб, які там проживають, за яких умов вони отримали це право. Тобто всю необхідну інформацію, після якої нами буде розпочато велике переселення цих народів“.

З метою забезпечення інформаційної безпеки РНБО ухвалила рішення про необхідність побудови загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі Multiplex MX-7, яка до кінця 2021 року має покривати не менш ніж 95 відс. території України, включно з прикордонними реґіонами. МХ-7 транслюватиме від 10 до 12 каналів. Передусім йдеться про державні телекомпанії та Сус­пільне мовлення. Всі комерційні канали будуть допущені до трансляції за результатами конкурсу, який проводитиме Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

РНБО ухвалила Стратегію розвитку кібербезпеки на наступні п’ять років та Стратегію людського розвитку.

Коментарі закриті.