4 серпня, 2022

Фотографії Шевченкового села

Автопортрет Григорія Шевченка. 1927 рік

Григорій Шевченко серед гостей. 1907-1910 рр.

Автопортрет Григорія Шевченка. 1927 рік

ЧЕРКАСИ. – Виставка фотографій і листівок кінця ХIХ– початку ХХ ст., яка відкрилась 23 липня в художньому музеї,  стала мистецькою сенсацією. Автор Григорій Шевченко належить до талановитої плеяди нащадків Кобзаря.

Григорій Шевченко був художником і фотографом, його роботи добре збереглися. Вони дозволяють глибше зануритись у світ повсякденного життя українців дореволюційних часів, світ чарівно-магічний і прекрасний. І це не дивно, адже фото, зроблені у серці України, в її сакральних місцях, таких як село Кирилівка (нині  Шевченкове), де народився і провів дитинство Тарас Шевченко, Канів, де він мріяв жити.

Григорій Шевченко з своєю фотокамерою. Кирилівка (нині село Шевчен­кове), 1920 роки.

Чорно-білі фотографії передають архаїчну красу природи, силу родючої землі та соборного єднання українців. Ми бачимо архетипи-образи, що надихали Кобзаря і сповнювали любов’ю до України-неньки: кобзарів, лірників і бандуристів, чумаків, козаків, дівчат у віночках, чубатих хлопців, бачимо чудові краєвиди з вітряками, жнивами, випасом худоби, калиною і хатками-мазанками під стріхою.

Автору вдалося, на відміну від зазвичай постановочних родинних фото, звернути увагу на колективні практики українців, показати візуальні образи живого спілкування, базарування, народних танців, ігор, праці й відпочинку. 

Унікальна естетика цих сюжетних фото дозволяє „пригадати“, якими ми були і якими ми є, у чому наша справжня сила та чому дух нашої нації непереможний. Виставка є не лише джерелом вивчення глибинних архетипів української ментальности, вона сповнена неймовірної любові до Батьківщини, дає можливість відчути на рівні колективної інтуїції „дихання“ історії, особливу українську автентичність та впевненість у тому, що через віки ми, українці, разом йдемо до перемоги.



Фотографії, зроблені Григорієм Шевченком в селі Кирилівці. (Фото: Олександр Костирко)

Коментарі закриті.