25 серпня, 2017

У Чикаґо зустріли пораненого воїна

Роман Гаврильчак (другий ряд зліва) на війні в Лисичанську.

ЧИКАҐО. – Українська громада міста прийняла патріота, відважного бійця 24-ої окремої механізованої бриґади Романа Гаврильчака. Чутки про те, що у Пет Кузьмак оселились Р. Гаврильчак з мамою Катериною облетіли Пейлос-Гайтс та сусідні околиці штату Ілиной дуже швидко. І відразу ж у перший вечір, 8 травня, сусіди познайомились з родиною Гаврильчаків.

Р. Гаврильчак прибув в США з допомогою програми „Revived Soldiers of Ukraine“ для реабілітації після важкого поранення 12 лютого 2015 року під час бойових дій в районі міста Дебальцеве на сході України. Його лікували спочатку в Дніпропетровській обласній лікарні, а потім в Центральному військовому шпіталі в Києві та Інституті неврохірургії ім. Андрія Ромоданова, де йому оперували хребет та руку. Початкову реабілітацію Р. Гаврильчак пройшов у Центральному військовому клінічному шпиталі Львова, а згодом протягом року лікувався у приватному реабілітаційному центрі в Еспанії.

Завдяки фінансовій підтримці Фонду захисту героїв при Українській греко-католицькій церкві св. Йосифа Обручника в Чикаґо Р. Гаврильчак проходить курс фізіотерапії в спортивно-оздоровчому комплексі „Next Steps“ у Вілов-Спрінґсі, Ілиной. За три місяці в США у нього з’явилось багато друзів та доброзичливців з української діяспори.

Роман Гаврильчак з мамою Катериною.

Роман Гаврильчак з мамою Катериною.

Р. Гаврильчак народився 23 лютого 1984 року в Новояворівську, Львівської области. Після школи в 2001 році поступив в Національну академію сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного у Львові на факультет „Автомобілі та автомобільне господарство“. Після закінчення академії підписав контракт на п’ять років військової служби. Спочатку працював заступником командира танкової сотні з озброєння, а згодом був призначений помічником начальника штабу військової частини з бойової підготовки.

Під час подій на Майдані Незалежности в листопаді 2013 року 24-та окрема механізована бриґада, до якої належав Р. Гаврильчак, була приведена в стан бойової готовности, однак участи в розгоні людей не брала. Уже в кінці лютого 2014 року бриґада виїхала до східньої України для запобігання несанкціонованого в’їзду диверсійних та пропаґандистських угрупувань з Росії на територію України. У вересні 2014 року Р. Гаврильчак відбув до зони проведення бойових дій у Лисичанськ, брав участь у розбльокуванні дороги Артемівськ-Дебальцеве Донецької области. Ворожий снаряд потрапив до авта. Були поранені старший механік-водій Михайло Ляля та Р. Гаврильчак.

З того часу минуло вже понад два з половиною роки. Р. Гаврильчак без проблем їздить на реабілітацію за кермом старенького „Мерседеса“ з ручною системою управління, який йому дістався завдяки клопотанню Фонду захисту героїв. Він товариський, начитаний, любить жартувати та вести розмови на різноманітну тематику.

Коментарі закриті.