30 червня, 2017

У США пропонують переозброєння України

Aмериканський експерт Філіп Карбер. (Фото: The Potomac Foundation)

Aмериканський експерт Філіп Карбер. (Фото: The Potomac Foundation)

КИЇВ. – У США діє сильна група „Друзі України“, яка виступає за передання українській армії озброєння та воєнної техніки. Про це розповів у Києві американський експерт з безпеки і оборони Філіп Карбер, який довгий час працював на американський уряд та НАТО.

За словами Ф. Карбера, раніше головним арґументом противників передання Україні летального озброєння був острах ескаляції конфлікту на Донбасі.

Утім, маштаб бойових дій, які вже відбувалися і тривають на сході України, свідчить про те, що такий підхід не був правильним – адже загострення боїв все одно трапилися.

„Це війна високої інтенсивности, на яку йде неймовірно багато боєприпасів. За моїми підрахунками, Україна витратила на оборону більше боєприпасів, ніж має НАТО у Німеччині, Франції та Західній Европі“, – заявив Ф. Карбер 28 червня під час прес-конференції у Києві. У своїх підрахунках він посилався на дані безпекового центру „Potomac“.

Д-р Ф. Карбер стверджує, що розбудова Росією своїх військових угруповань становить потенційну небезпеку для України та інших европейських країн. Він звернув увагу на створення Росією потужних угруповань неподалік східних кордонів України, зокрема 1-ої ґвардійської танкової армії.

„Друзі України“ наполягають на переданні контрбатарейних радарів далекого радіюсу дії, які дозволяють виявляти далекобійну артилерію та системи залпового вогню‚ протитанкових ракетних систем‚ засобів захищеного зв’язку‚ безпілотників для аеророзвідки, броньовиків та військових машин‚ які можуть витримувати вибухи мін. Все це зараз просто зберігається на військових складах США. Потрібні обмін даними розвідки у реальному часі між Україною і США‚ додаткові тренування для українських військовослужбовців‚ допомога Україні у реформуванні збройних сил.

„Друзі України“

Серед тих, хто виступає в США за розширення військової допомоги Україні – Філіп Брідлав, який командував збройними силами НАТО у Европі в 2013-2016 роках‚ політики з різних американських політичних сил, а також колишні й чинні військові і дипломати.

Група працює над тим, щоб адміністрація Президента Дональда Трампа та Конґрес ухвалили рішення про надання Києву летального оборонного озброєння.

Коли та чи буде взагалі таке рішення ухвалене, наразі невідомо.

У бюджеті США на 2017 рік передбачено близько 150 млн дол. для допомоги Україні у сфері безпеки та оборони.

Однак ці кошти можуть направити виключно на нелетальне озброєння, медикаменти чи тренування для українських бійців, як це було у попередні роки.

Коментарі закриті.