4 серпня, 2017

Держсекретар США: нові санкції підтвердили волю домогтися від Росії поліпшення відносин 

Трамп підписав закон про санкції

Президент США Дональд Трамп підписав закон про запровадження нових санкцій щодо Росії, Північної Кореї та Ірану, 2 серпня повідомили у Білому Домі, коли це число „Свободи” йшло до друку.

Документ був схвалений обома палатами Конґресу США майже одностайно. Узгоджене рішення законодавців від обох партій з питання про санкції фактично позбавило президента Д. Трампа можливості скористатися правом вето, на подолання якого потрібно дві третини голосів членів Конґресу.

ВАШІНҐТОН. – Майже одноголосні голосування за законопроєкти про нові санкції щодо Росії в обох палатах Конґресу США свідчать про рішучу волю американського народу домогтися від Росії кроків до поліпшення відносин зі Сполученими Штатами Америки, заявив Державний секретар США Рекс Тілерсон 28 липня.

За його словами, він сподівається на таку співпрацю з Росією, за якої санкції стали б непотрібними.

Раніше того ж дня, пізно ввечері за американським часом, у Білому Домі оголосили, що президент США вирішив підписати закон, що, серед іншого, передбачає посилення санкцій щодо Росії через її втручання у президентські вибори у США 2016 року, яке підтвердили раніше у спільній заяві всі спецслужби США і яке Москва продовжує заперечувати.

Законопроєкт також затверджуює санкції проти російських громадян і компаній, запроваджені президентом Бараком Обамою слідом за анексією Криму та вторгненням на Донбас.

Напередодні заяви Білого Дому, Росія оголосила свої нові санкції проти США у відповідь на схвалення санкційного закону в Конґресі. Йдеться про припинення доступу американців до частини їхньої дипломатичної власности в Росії – складу і дачі під Москвою, – а також про різке примусове скорочення чисельности дипломатичних представників США в Росії.

При цьому чільні російські дипломати заявили, що й далі готові нормалізувати двосторонні відносини зі США і співпрацювати над найважливішими міжнародними питаннями, але тільки на підставах взаємности, взаємної поваги і дотримання рівноваги інтересів.

Попередніми днями законопроєкт про санкції був схвалений 27 липня в Сенаті 98 голосами проти 2, а перед тим у Палаті представників 419 голосами проти 3. Це давало знати, що в Конґресі є більш ніж достатньо голосів, щоб подолати можливе вето Президента Дональда Трампа.

Президент США раніше різко критикував цей законопроєкт, але врешті заявив про згоду з ним після внесення деяких змін. У Білому Домі ці зміни назвали ,,критично важливими”, але не уточнили, чого саме вони стосувалися.

За повідомленнями, була, зокрема, пом’якшена вимога первісної версії, що мала заборонити компаніям зі США брати участь у нафтогазових проєктах будь-де у світі, якщо в них також беруть участь російські енерґетичні компанії.

Але в документі лишився головний пункт, проти якого був Д. Трамп, – що президент має втратити право скорочувати чи скасовувати такі санкції самостійно, без згоди Конґресу, і має для цього здійснювати складні процедури в Конґресі, подаючи доповіді про необхідність скорочувати чи скасовувати санкції, щоб отримати згоду на це.

Також до документа, в якому йшлося про санкції щодо Росії й Ірану, додали й санкції щодо Північної Кореї, що відповідало прагненням Білого Дому.

Законопроєкт був внесений до Сенату після приходу Д. Трампа в Білий Дім законодавцями, стурбованими його оприлюдненими публічно намірами поліпшити відносини з Росією і скепсисом щодо санкцій.

Раніше Росія протестувала проти попередніх санкцій Вашінґтону з кінця минулого року, за якими зі США були вислані 35 російських дипломатів і росіянам закрили доступ до двох дипломатичних об’єктів, офіційно будинків відпочинку – що, за повідомленнями, могли бути місцем роботи російських спецслужб у час втручання у виборчу кампанію 2016 року.

Цей законопроєкт є першим великим зовнішньополітичним документом, схваленим Конґресом під час правління Д. Трампа, який під час виборчої кампанії та на початку своєї каденції заявляв про можливість поліпшення відносин з Росією.

Президент Володимир Путін неодноразово заперечував втручання Росії в американську виборчу кампанію, а 27 липня заявив, що Москва вдасться до заходів у відповідь на нові санкції, оскільки „неможливо безкінечно терпіти хамство щодо нашої країни”.

30 липня російський президент заявив, що Росію мають покинути 755 дипломатів США.

„З точки зору роботи дипломатичного відомства це цілком відчутно. Тому що з тисячі з гаком співробітників – дипломатів та технічних працівників, які досі ще працюють у в Росії, 755 повинні будуть припинити свою діяльність у Російській Федерації”, – сказав В. Путін в інтерв’ю з російським телеканалом ВГТРК.

Раніше у МЗС Росії заявили, що до 1 вересня Вашінґтон має скоротити кількість дипломатів до 455.

Державний департамент США назвав вимогу російського президента про скорочення американського дипломатичного персоналу в Росії „гідною жалю та незаслуженою дією”. Зовнішньополітичне відомство також вказало, що Вашінґтон розглядає можливу відповідь.

„Ми оцінюємо вплив такого обмеження й те, як ми будемо реагувати на це”, – ідеться в повідомленні Держдепартаменту США 30 липня.

31 липня під час виступу перед силами безпеки Естонії в Таллінні, Віце-президент США Майк Пенс заявив, що за правління президента Д. Трампа США продовжать притягувати Росію до відповідальности за її дестабілізаційні дії.

„Президент Трамп закликав Росію припинити дестабілізаційні дії в Україні й деінде, а також зупинити підтримку ворожих режимів Північної Кореї й Ірану. За президента Трампа США продовжать протягувати Росію до відповідальности за її дії. І ми закликаємо европейських союзників і друзів робити так само. На знак нашої відданости цьому Президент Трамп дуже скоро підпише законодавство, що посилює й систематизує санкції США проти Росії”, – сказав віце-президент.

М. Пенс додав, що для поліпшення відносин зі США і зняття санкцій Росія має припинити дестабілізаційні дії.

„Перевагою для Сполучених Штатів є конструктивні відносини з Росією, що базуються на співпраці, на спільних інтересах. Росія також заявляла, що хотіла б нормалізувати свої відносини зі США. На жаль, минулого тижня Москва вдалася до радикального кроку щодо скорочення дипломатичної присутности США в Росії. Президент Трамп чітко дав зрозуміти: Америка відкрита до кращих відносин із Росією, але президент і наш Конґрес єдині в посланні: поліпшення відносин і зняття санкцій у першу чергу вимагатиме від Росії скасування дій, що призвели до запровадження санкцій”, – заявив віце-президент.

Коментарі закриті.