4 березня, 2021

У світі відзначили 150-річчя Лесі Українки

Інформаційна аґенція Укрінформ за участи дипломатичних представництв України підготувала добірку новин про відзначення 150-річчя Лесі Українки в різних державах світу.

ІНДІЯ

Активісти української громади Індії зняли відеофільм за мотивами твору Лесі Українки „Лісова пісня“ мовою гінді та представили його до відзначення у світі 150-річчя з дня народження поетеси. Презентація відбулася в Посольстві України з участю представників української громади Індії, працівників дипломатичної установи та членів їхніх сімей. Головні ролі у фільмі виконали Аріана Бандопадяя, Аян Акрам, Афія і Максим Мазумдери та Арман Хусейн. Переклав „Лісову пісню“ на мову гінді директор Центру мови гінді й індійської літератури Юрій Ботвінкін. (Фото: Посольство України в Республіці Індія)


ЛІВАН

Посольство України в Лівані та українці в Лівані до відзначення 150-річчя Лесі Українки видали перший том перекладу її прозових творів арабською мовою „Леся Українка. Прозові твори“. Презентація відбулася в рамках відеоконференції, в якій взяли участь Посол України в Лівані Ігор Осташ, голова організації „Громада українців Лівану“ Ірина Жарамані, членкиня екзекутивного комітету СКУ Ярослава Хортяні, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діяспорою Ірина Ключковська, викладач української мови в Лівані Ірина Тимофіїва та її учні. Провідна ліванська газета „Ан-Нагар“ опублікувала до 150-річчя Лесі Українки статтю Посла І. Осташа. (Фото: Посольство України в Лівані)


ЧЕХІЯ

Виставка у Празі біля приміщення Посольства України. (Фото: czechia.mfa.gov.ua)

У Празі біля приміщення Посольства України до ювілею Лесі Українки відкрили чеськомовну інформаційну виставку „Лесі Українці – 150“, яка знайомить з основними фактами біографії письменниці. У ній використано фотознімки, надані Музеєм видатних діячів української культури в Києві, та розвідки дослідників Світлани Кочерги та Богдана Зілинського про празькі моменти з життя письменниці та її родини. У травні 1903 року по дорозі в Україну з італійського Сан-Ремо, де письменниця лікувалася, Леся Українка разом з молодшою сестрою Оксаною Косач, у заміжжі Шимановською, зупинилася на кілька днів у чоловіка ще однієї своєї сестри – Ольги Косач-Кривинюк – Михайла Кривинюка.


РОСІЯ

У Москві українські активісти та дипломатичні працівники Посоль­ства України вшанували 150-річчя Лесі Українки, поклавши квіти до пам’ятника їй на Українському бульварі. (Фото: Посольство України в Росії)


НІМЕЧЧИНА

Голова Центральної спілки українців Німеччини Людмила Млош. (Фото: Укрінформ)

Представники української громади та Посольства України в ФРН відзначили 150-річчя Лесі Українки біля дому, де вона зупинялась у берлінський період свого життя у 1899 році. На будівлі встановлено меморіяльну дошку полтавського художника-скульптора Вадима Голобородова. У німецькій столиці в приватній клініці професора-хірурга Ернста фон Берґмана дівчині було зроблено складну та коштовну операцію на нозі через ускладнення від туберкульозу кісток.


КИЇВ

Посол Канади в Україні Лариса Ґала­дза з нагоди ювілею Лесі Українки прочитала вірш видатної поетеси „Contra spem spero!“ українською, англійською і французькою мовами. Вона написала цей вірш у 1890 році, коли їй було 19 років. Л. Ґаладза є українкою за походженням, працює послом у Києві з 2019 року. (Фото: Укрінформ)

 

Коментарі закриті.