27 серпня, 2020

У німецькій клініці підтвердили, що Навального отруїли в Росії

Вранці 20 серпня російського опозиціонера Олексія Навального привезли до лікарні в після екстреної посадки в Омську в комі з ознаками отруєння. Йому стало погано в літаку, на якому він летів до Томська. Він був підключений до апарату штучної вентиляції легень, у стабільно важкому стані.

Олексій Навальний.

Прес-секретар політика Кіра Ярмиш заявила, що поліція виявила смертельно небезпечну речовину в організмі О. Навального. Лікарі поставили попередній діягноз – отруєння невстановленим психодислептиком.

О. Навальний пив гарячий чай в кав’ярні летовища. Гаряча рідина прискорює всмоктування речовин.

Це не перша спроба отруєння О. Навального. Минулого року його узяли до лікарні з слідчого ізолятора. Тоді медики діягностували „гостру алергічну реакцію”.

Головний лікар лікарні швидкої допомоги Омська Олександр Мураховський назвав попередній основний діягноз О. Навального. За його словами, це порушення обміну речовин, яке могло бути викликано різким зниженням цукру в крові.

Лікуючий лікар О. Навального Анастасія Васильє­ва незгодна з діягнозом омских медиків, які вважають, що у опозиціонера порушений обмін речовин. Вона наполягала на тому, що О. Навальний був отруєний.

Дружина Олексія Навального Юлія Навальна.

Дружина політика Юлія Навальна написала заяву на відправку його до Німеччини.

Европейський суд з прав людини наказав російському урядові дозволити родині та лікарям опозиціонера мати доступ до О. Навального, щоб виз­начити, чи можна його переправити до Німеч­чини на лікування. Спеціяльний літак з лікарями вилетів за ним 21 серпня, політика готова прийняти клініка „Charite”. Німецькі лікарі заявили, що О. Наваль­ного можна відправляти в Берлін на лікування.

О. Мураховський заявив, через перевозити О. Навального не можна, його стан може змінитися як при злеті і приземленні літака.

Усе ж літак з О. Навальним вилетів і приземлився 22 серпня в Берліні.

Світ вимагає від Росії повного розслідування подій, які призвели до критичного погіршення здоров’я О. Навального. У США та Европі говорять про можливу відповідальність Росії за замах на опозиціонера та нагадують про його ролі у протистоянні владі Росії.

Ю. Навальна вважає, що російські лікарі відмовляли в його транспортуванні за кордон, щоб немож­ливо було виявити сліди отруйної речовини.

Загальноросійські федеральні телеканали в вечірніх випусках новин 20 серпня промовчали про отруєння О. Навального.

Радник Президента США з національної безпеки Роберт О’Браєн заявив, що якщо підтвердиться причетність влади Росії до отруєння О. Навального, то відносини США та Росії погіршаться.

Міністерство закордонних справ Німеччини опублікувало заяву, в якій закликало Росію провести ретельне розслідування отруєння опозиціонера О. Навального.

Міністер закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб висловив стурбованість у зв’язку з отруєнням О. Навального.

У Фонді боротьби з корупцією заявили, що перед тим, як його засновника О. Навального госпіталізували за ним велося стеження в Новосибір­ську, де він перебував перед тим, як полетіти в Томськ.

Видання „Business Insider” пише, що отрута – улюблена зброя Кремля. Її використали проти кількох ворогів Володимира Путіна – аґентів Олександра Литвиненка і Сергія Скри­паля, бізнесмена Еміліана Гебре­ва і експрезидента України Віктора Ющенка.

У редакційній статті „ The Washing­ton Post” закликає Захід відреаґувати на ймовірне отруєння критика В. Путіна.

„Европейські уряди мають надати допомогу Навальному, а також показати Кремлю, що якщо головного кри­тика Путіна справді отруїли, то впер­ше будуть наслідки”, – каже газета.

О. Навальний, імовірно, був отруєний. Про це 24 серпня йдеться у заяві берлінської університетської клініки „Charité”, де перебуває російський опозиціонер.

„Клінічні дані свідчать про інтоксикацію речовиною із групи інгібіторів холінестерази”, – заявили лікарі, які ретельно оглянули пацієнта і взяли в нього аналізи.

Конкретну речовину вони назвати покищо не можуть, проводиться широка аналіза.

Як зазначається у пресрелізі, вплив токсину, тобто пригнічення холінестерази в організмі, було підтверджено кілька разів низкою незалежних лябораторій. Відповідно до діягнози пацієнта лікують антидотом атропіном.

Водночас у клініці не стали прог­нозувати результати лікування, однак не виключають, що для організму пацієнта захворювання матиме тривалі наслідки, особливо для нервової системи.

BBC, УНІАН, НВ, Радіо Свобода

 

Довідка з Вікіпедії:  Олексій Наваль­ний народився 4 червня 1976 року. Він – російський політичний і гро­мад­­ський діяч українського походження. Батько його родом зі села Залісся біля Чорнобиля. У січні 2014 року партія „Народний альянс” на чолі з О. Навальним висловила підтримку учасникам Майдану та засудила силовий сценарій придушення акції протесту з боку влади. Також у заяві йшлося, що членство України в Евросоюзі не суперечить інтересам Росії, яка також має рухатися до европейських цінностей.

О. Навальний не підтримував захоплення Росією Криму, нагадуючи про зобов’язання Росії ґарантувати територіяльну цілісність України в обмін на відмову останньої від ядерної зброї, а також про те, що у 2005 році Президент Росії Володимир Путін виступав проти перегляду кордонів, зформованих після розпаду СРСР. 20 березня 2014 року газета „The New York Times” опублікувала статтю О. Навального, в якій він просив ввести додаткові санкції проти „внутрішнього кола Путіна”, зокрема заморозити фінансові активи та конфіскувати власність великих російських бізнесменів.

Коментарі закриті.