6 січня, 2022

У Ню-Джерзі провели виставку про київське мистецьке відродження

Виставка в музеї „Зіммерлі“ Ратґерського університету. (Фото: zimmerli.rutgers.edu)

НЮ-БРАНЗВІК, Ню-Джерзі. – У музеї „Зіммерлі“ Ратґерського університету провели виставку „Живопис з надлишком: київське мистецьке відродження, 1985-1993“ (Painting in Excess: Kyiv’s Art Revival, 1985-1993). Про це 30 грудня 2021 року повідомило видання Lb.ua. В основі колекції – унікальні роботи з приватного зібрання Ненсі та Нортона Доджів, а також роботи зі збірок українських колекціонерів та самих мистців.

Свою колекцію Ненсі та Нортон Доджі в середині 1990-их передали років на зберігання музею „Зіммерлі“, що є частиною Ратґерського університету.

Нині музей володіє чи не найбільшою колекцією радянського нонконформістського мистецтва у США. У ньому представлені унікальні твори українських мистців, зокрема, Арсена Савадова, Георгія Сенченка, Валерії Трубіної, Олександра Ройт­бурда, Олександра Харченка, Сергія Якутовича, Анатоля Степаненка та багатьох інших українських авторів.

Виставка розповідає про період перебудови та окреслена хронологічно 1985-1993 роками, але містить і більш ранні твори. До неї включені твори Алли Горської, Опанаса Зали­вахи, Віктора Зарецького, Валерія Ламаха, Григорія Гавриленка, Флоріана Юрьєва, Федора Тетянича (Фріпульї), Олександра Дубовика, Володимира Буднікова. Роботи цих авторів розташовані у самому центрі виставки та огороджені стінами з усіх сторін. Ця зала символічно відтворює задуху, утиски та цензуру, що існували у мистецькому та політичному середовищі.

Коментарі закриті.