6 січня, 2022

Суд у Ростові визнав присутність Росії на Донбасі

10 листопада 2021 року Кіров­ський районний суд міста Ростова засудив громадянина Росії В’яче­слава Забалуєва за посередництво у хабарництві. Згідно з рішенням судді, у 2019 році В. Забалуєв поставив під загрозу постачання продовольства для російських військовослужбовців до самопроголошених ДНР та ЛНР. В. Забалуєв працював заступником директора в ростовській філії компанії „Технологія“, яка займається харчуванням військовослужбовців за контрактом з російським підприємством „Воєн­торг“.

„У період його трудової діяльности його обов’язками були організація та виконання зобов’язань із закупівлі та продажу продовольства для відправки у військові частини Збройних Сил РФ, що дислокуються на території „ДНР“ та „ЛНР“, – йдеться у вироці суду.

Також у документі наводяться слова одного зі свідків у справі. Йдеться, зокрема, про „складність та небезпеку маршруту, яка полягала в тому, що водії, ризикуючи власним життям на кордоні, знімають номери і віддають свої документи“.

„Постачання припасів для російських військових частин до „ДНР“ та „ЛНР“ здійснювалося раз на два тижні, – розповів В. Забалуєв у суді. – Колона формувалася з понад 70 машин вантажністю біля 40 тонн та загальним обсягом 1,300 тонн. В асортименті були борошно, консерви, свіжі овочі. Загальна вартість припасів за одне постачання становила понад 130 млн рублів“.

З перших днів конфлікту на сході України офіційний Кремль спростовував будь-яку причетність до війни та заперечував присутність реґулярної російської армії на окупованих територіях. Тепер ця присутність фактично була підтверджена в російському суді.

Прессекретар Президента Росії Дмит­ро Пєсков, коментуючи те, що сталося, сказав, що в „республіках“ Донбасу немає російських збройних сил: „Ну, напевно, йдеться про помилку тих, хто писав цей текст. Тому що це неможливо. Жодних збройних сил Російської Федерації біля самопроголошених республік не було й немає.

Збройні сили Російської Федерації є на території Російської Федерації. Гуманітарна допомога постійно постачається, ви знаєте про це. Вона постачається до цих республік. Ці республіки гостро потребують цієї допомоги. Але ні про які поставки, які ви процитували, не може бути й мови“.

Коментарі закриті.