1 квітня, 2022

УКУ допомагає Україні

Розподіл допомоги УКУ Україні з зібраних за місяць 1,180,000 ам. дол.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну спільнота Українського католицького університету (УКУ) організувалась в єдиний штаб для допомоги у боротьбі з ворогом. Працівники, студенти, викладачі та духовенство – кожен на своєму фронті – збирають допомогу для ЗСУ, підтримують переселенців, ведуть інформаційну війну проти російської пропаґанди, дбають про духовний і психологічний супровід тих, хто в потребі.

Спільними зусиллями за місяць війни УКУ вдалося зібрати та виділити 1.18 млн дол. для допомоги Україні.

В умовах війни університет перестав бути лише навчальним закладом. Нині тут активно працює Волон­терський центр (понад 100 осіб, більшість з яких є студенти) для забезпечення гуманітарною допомогою тих, хто в потребі.

За місяць роботи волонтери прийняли допомогу з трьох вантажних фур, близько 32 мікроавтобусів та понад 50 легкових авт. Студентським волонтерським центром опрацьовано 265 запитів від військових, волонтерів, цивільних у потребі, госпіталів.

Надіслано понад 25 тонн різної допомоги в 27 міст України, серед яких Київ, Суми, Чернігів, Миколаїв, Одеса, Запоріжжя, Сєвєродонецьк, Вінниця, Черкаси, Дніпро, Гостомель, Житомир, Южноукраїнськ, Попасна, Бахмут, Кропивницький та інші.

Ще однією важливою складовою гуманітарного фронту УКУ стали такі студентські ініціятиви: плетіння маскувальних сіток (сплетено 60 сіток, залучено понад 200 волонтерів); написання листів військовим (відправлено понад 1,000 листів); випічка для військових (відправлено понад 200 кг випічки); дитяча кімната для дітей переселенців (залучено близько 30 дітей, з якими займаються 22 волонтери).

УКУ надає фінансову підтримку для логістичних процесів громадської ініціятиви „Save Ukraine UA“, яка займається забезпеченням гуманітарної допомоги мешканцям Києва та Харкова, та у партнерстві з Україн­ською освітньою платформою – для забезпечення засобами індивідуального захисту осіб у зоні бойових дій.

На медичному фронті УКУ штаб працівників і студентів допомагає забезпечити медикаментами та медичними товарами військові і цивільні госпіталі в містах України, а також окремих осіб-переселенців, постраждалих в часі війни.  На медикаменти, завдяки підтримці благодійників, університет виділив понад 23 млн. грн. (785,072 дол. США).

В університетських приміщеннях розмістилися дві міжнародні команди медичних фахівців зі США, Канади та Сполученого Королівства, які приїхали допомогти українцям, що постраждали від війни.

На медійному полі створено окрему вебсторінку для збору та збереження інформації про роботу університету в час війни, де щодня висвітлюється інформація про всі проєкти, ініційовані та здійснювані університетом, а також актуальна інформація про війну в Україні англійською мовою. Так за перший місяць війни УКУ випустив та опублікував 15 звернень до світової спільноти щодо російського вторгнення. До висвітлення подій з України та діяльності УКУ в умовах війни активно залучалися міжнародні засоби масової  інформації.

Дбаючи про студентів з інших  українських університетів, що розташовані в зоні бойових дій, УКУ ініціював проєкт „UCU Open University“, який створює безкоштовні освітні можливості для студентів із числа внутрішньо переміщених осіб. Також УКУ спільно з американським університетом „DePaul“ відкриває навчальні курси в онлайн-форматі.

У відповідь на виклики часу, команда УКУ оперативно облаштувала та надала власні приміщення у одному з корпусів для розміщення переселенців, проживання гостей і партнерів університету.

За перших 30 днів війни прихистки УКУ прийняли 502 переселенців з різних населених пунктів України, серед них – 139 дітей. Також у стінах університету прихисток знайшли 32 працівники Caritas та їхні родини з Донецької та Дніпропетровської областей. Гостям запропонували медичний супровід, юридичні та соціяльні консультації, психологічну підтримку, екскурсії, майстер-кляси, допомогу в опіці над дітьми.

УКУ не припиняє роботу на духовній ниві. Під опікою Деканату душпастирських справ відбуваються літургійно-богослужбові практики, панахиди за померлими в часі війни, духовна опіка та розмови із переселенцями, які мешкають в студентському Колеґіюмі і в навчальному корпусі.

„Дякуємо нашим партнерам у цілому світі за всебічну підтримку: фінансову, інформаційну, гуманітарну. Не втомлюйтесь, кричіть усьому світові, що Україна потребує підтримки. Будьте з нами. Стійте за нас.  Хай Гос­подь благословить вас, нашу Україну і всіх тих, хто нині стіною стоять за нашу незалежність на фронті“, – заявив ректор УКУ о. Богдан Прах.

Коментарі закриті.