1 квітня, 2022

Марки на підтримку України

Марки на підтримку України (зліва, згори): Латвії, Сьєра-Леоне, Польщі, Естонії.

Низка держав знайшла можливість підтримати Україну випуском поштових марок з осудом російської аґресії. Конверт та марку із українською символікою випустили у Польщі і 25 березня ввели в обіг.

Естонія випустила марку, присвячену Україні. На ній зображено голуба як символ миру на тлі Державного прапора України з написом „Слава Україні!“. Аркуш з чотирьох поштових марок випустила Латвія. Африкан­ська  країна Сьєра-Леоне випустила блок з маркою на честь України.

„Укрпошта“ теж готує поштову марку з нагоди подій на острові Зміїний, коли 24 лютого  російський корабель запропонував воякам залоги здатися, але отримав відповідь, як кажуть, ненормативною лексикою. 12 березня було закінчено  конкурсу на найкращий проєкт такої марки під гаслом „Російський військовий корабель, іди на х…!“.

Результатом конкурсу  став відбір з кількасот сюжетів, з яких було обрано марку ч. 3 Бориса Гроха, на якій вояк показує кораблю середній палець. Однак „Укрпошті“ припав до вподоби відомий „заклик“ прикордонників Зміїного, що його вирішили розмістити на пам’ятній марці. Гасло є на всіх проєктах марки.

Філателія світу знає чимало дивних  марок, але ще не було, щоб на марці розміщували ненормативну лексику. На проєктах марок цей вислів також змонтовано з державним гербом Тризубом. Чи це робить у світі честь Україні?

Відомий український філателіст Олександр Жарівський зі Львова вважає: „Я розумію, що жорстокість підступного ворога визвало в багатьох душах обурення і ненависть. Але навіщо повторювати лайку „руского міра“? Зовсім неприпустимим повторювати його на державному поштовому знаку“.

Його підтримали інші представники української інтелігенції. Ігор Ліховий: „Матюки – це диверсія проти української мови. Не потрібно уподоблюватись ворогу! Ми ж українці!“.

Люба Стрілецька:  „Виглядає, що лайка вже стає офіційною в українській мові. Жах і сором!“.

Василь Мельниченко: „Ганьба „Укрпошті“ як державній установі, що принижує герб суверенної Україн­ської держави матюком. Добре, що ще не додумались зобразити саме слово візуально. Дикунство і інтелектуальна обмеженість“.

Олександр Вєтров: „Я в Україні переживаю все те що коїться. Сленґи – сленґами і вислови – висловами, але сама лайка – це все таки тяжке „наслєдіє“ монголо-татарської-московської орди! І в ідеологічному та політичному плані й історичному це треба вичищати і забувати. Треба виходити з „руcского міра“. Те, що хлопчина відповів ворогові на його дикій мові, – це одне, але політика, символи держави і мова нації – це зовсім інші речі!“

А що відповість „Укрпошта“?

Коментарі закриті.