28 вересня, 2023

Український фестиваль відбувся у Випані

Основу концертної програми склали танці шкіл українського танцю „Іскра“, „Цвітка“, „Барвінок“ і „Надія“. (Фото: Левко Хмельковський)

ВИПАНІ, Ню-Джерзі. – 23 вересня в Українському американському культурному центрі Ню-Джерзі відбувся 14-ий Український фестиваль. Був дощовий день, але сотні гостей прибули на свято. У відкритті Українських американських ветеранів представляв Володимир Ковбаснюк. Прозвучали гимни України (Оксана Телепко і Галя Леськів) та США (Оксана Телепко). Настоятель Української католицької церкви св. Івана Хрестителя о. Степан Білик виголосив вітальну промову та молитву. На заклик о. Степан хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, полеглих на війні з Росією.

Трембітарі з танцювальної школи „Барвінок“.

На фестиваль прийшли численні американські урядовці та політики (більшість була у вишиванках), які виступили з промовами про підтримку України у війні з Росією та осудом російської аґресії. Гостей представив президент Українського народного союзу Роман Гірняк. На сцені були конґресвумен Майкі Шеріл, сенатори Ню-Джерзі Джо Пенакіо і Антоні Буко, члени Асамблеї Ню-Джерзі Джей Вебер і Ора Дан, Моріс Кавнті комісіонери – директор Джон Крікус, Стефен Шо і Деб Смит, клерк Ен Ґросі, шеріф Джим Ґанон, посадник Гановеру Ийс Ґалаґер, член комітету Гановеру Джон Ферамоска.

Ведучими першої програми Калина Лещук та Андрій Вовк, другої – Юля Фатула і Андрій Вовк. Під час мистецької програми були з подякою оголошені спонзори фестивалю.

Основу концертної програми склали танці Школи та Ансамблю українського танцю „Іскра“, Школи українського народного танцю „Цвітка“ (керівник і хореограф Андрій Цибик), танцювальної школи „Надія“ (керівник і хореограф Надія Лемеґа), танцювальної школи „Барвінок“ (керівник і хореограф Григорій Момот). Вони представили танці різних реґіонів України у виконанні танцюристів різних вікових груп.

Музичний супровід забезпечує Юрій Косачевич, поруч з ним Інесса Тимочко-Декайло.

Пісні під спів бандур виконали дуети „Мальви“ (Калина та Уляна Лещук), Оксана Телепко та Галина Лесків. Співали юні солісти Надійка Лейн, Матвій Васьків, Філомена Молошин. Софійка Грач прочитала вірш Володимира Сосюри „Любіть Україну“.

Виступили американська співачка українського походження Крістіна V., Ярина і Андрій Затонські. Відома скрипалька Інесса Тимочко-Декайло зійшла зі сцени до залі і провела своєрідний мініконцерт з гостями.

Почесним гостем фестивалю був гурт „ВОДА“ із Луцька. Його започаткували Ольга Орловська, Дмитро Лазарев і Андрій Олексюк. Назва гурту якраз і склалася з перших літер імен – „ВОДА“.

Виступив дитячий хор „Рідної школи“, вокаліст Матвій Васьків.

Бурхливими оплесками заля зустріла тріо акордеоністів. Михайло Козюпа, Володимир Сизоненко і Олександр Юскин виконали кілька українських пісень і останню з них „Ой, у лузі червона калина“ вся заля співала стоячи.

Біля мене була на концерті відома українська письменниця Людмила Когут, авторка серії популярних романів про жіночу душу. Вона так захопилася танцями на сцені, що й мені пропонувала стати до танцю (може й не жартома?).

Багато цікавого діялося поза сценою, де розгорнули свої виставки-продажі численні мистці, діяли українська кухня, можна було зробити пожертву для України. На акордеоні грав Володимир Сизо­ненко. УНСоюз мав свій інформаційний стіл, за яким працювали Марія Дрич і Люба Деметрі. Союз українок Америки приготував великий вибір ласощів. Були представлені Пласт і Спілка української молоді, кредитові спілки, благодійні організації.

Коментарі закриті.