17 червня, 2021

Українська пісня здобула світ

Гурт „Go_A“

23 травня в Нідерляндах завершився пісенний конкурс „Евробачення-2021“, на якому гурт з України отримав тільки п’яте місце з 26 учасників фіналу. Але ця пісня стала другою за результатами голосування глядачів по всій Европі, і її цілком справедливо вважають однією з найбільш запам’ят­овуваних виступів на конкурсах „Евро­бачення“ останніх часів. У наступні після конкурсу тижні пісня гурту „Go_A“ вийшла на перше місце всесвітнього рейтинґу на музичних плятформах „iTunes“ і „Apple Music“, має понад 10 млн переглядів на „Ютубі“, обійшла за популярністю пісню переможців „Евробачення-2021“. Іншими словами, „Евробачення“ успішно представило широкій світовій авдиторії унікальний український твір.

Ще півтора десятиліття тому українцям не вис­та­чило б віри у свої сили, щоб наважитися змагатися із представниками 25 країн піснею без жодного слова англійською мовою. Але нині ця пісня пройшла не лише національний відбір, але і перший півфінал, після якого кліп із виступом українського гурту зібрав близько 6,5 млн переглядів на офіційному YouTube-каналі „Евробачен­ня“.

У чому ж магія української народної пісні „Шум“, яка заворожила українців та меломанів в усьому світі? Адже ця пісня настільки стара, що її сенс не можуть зрозуміти не лише іноземці, але і багато сучасних українців. „Шум“ – це ліс, у який давні предки українців приходили закликати весну, співати, грати, виконувати обряди. І той факт, що на „Евробачення“ українці змогли відправити фактично народну пісню, надавши їй лише трохи сучасного звучання, і що саме за таку пісню активно проголосували, свідчить про зростання культурного та освітнього рівня України, її дорослішання. Музика українських виконавців, в основі якої лежать народні мотиви, вже давно підкорила меломанів по всьому світі. Тож нічого дивного в тому, що фанати „Евробачення“ з задоволенням слухають пісню, в якій ні слова не розуміють.

Цьогорічний успіх на пісенному конкурсі – не новина. Власне, Україна вже звично демонструє себе на „Евробаченні“ з найкращого боку, часто показуючи стильність і ориґінальність, які цілком не збігаються з дещо похмурим і безрадісним міжнародним образом України. Перемога Руслани на „Евробаченні“, один із перших великих міжнародних успіхів незалежної України, стала джерелом величезної гордости.

Друга перемога України на „Евробаченні“ прийшла через 12 років за дуже відмінних обставин, але стала так само історичною. У час, коли Україна входила в третій рік неоголошеної війни, яку веде проти неї путінська Росія, кримськотатарська співачка Джамала здобула перемогу на „Евробаченні“ в травні 2016 року своєю балядою „1944“, у якій розповідається історія радянських депортацій кримських татар часів Другої світової війни.

Пісенний конкурс „Евробачення“ не тільки надав ґльобальну сцену українським талантам, а й допоміг Україні показати себе зовнішньому світові.

Коментарі закриті.