30 червня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Україна звільнила перших захисників Азовсталі

КИЇВ. – У результаті обміну полонених з російського полону 29 червня визволено 144 захисників України. Зі 144 звільнених – 95 оборонців Азовсталі. Серед них – 43 військовослужбовці полку „Азов“. Загалом звільнено: 59 бійців Національної гвардії; 30 – Військово-морських сил; 28 – Збройних сил України; 17 – Державної прикордонної служби України; 9 – Територіяльної оборони; 1 – Національної поліції України. З них – 23 офіцери та 69 військовослужбовців сержантського та старшинського складу. Найстаршому зі звільнених виповнилось 65 років, наймолодшому – 19. Більшість звільнених українців мають важкі ушкодження: вогнепальні та осколкові поранення, вибухові травми, опіки, переломи, ампутації кінцівок. Всі вони отримують належну невідкладну медичну та психологічну допомогу. (Телеграм-канал Головного управління розвідки Міністерства оборони України)

Росія зажадала капітуляції

КИЇВ. – Уранці 28 червня Росія висунула ультиматум, що війну можна завершити „до кінця доби“, якщо українські військові складуть зброю, а українська влада виконає вимоги Росії. Ультиматум озвучив речник російського президента Дмитро Пєсков. У Офісі Президента України відреаґували на ультиматум Україні. „Не Україна почала цю війну, щоб припинити її „за наказом“. Закінчити війну можуть у Москві в будь-який момент, просто повернувшись до адекватності: перестати відправляти ракети по містах, відвести війська та відмовитися від „ядерної пропаґанди“, – наголосив антикризовий радник голови ОПУ та член делеґації України на переговорах із Росією Михайло Подоляк. (Радіо Свобода)

Приїхала Президентка Молдови 

КИЇВ. – Президентка Молдови Мая Санду 27 червня прибула з робочою візитою до Києва. Протягом дня вона відвідала міста Бородянка, Буча й Ірпінь, а також зустрілася з Президентом України Володимиром Зеленським. Нещодавно стало відомо, що Молдова розглядає можливість відмови від нейтралітету через зростання загрози від Росії на тлі повномаштабного російського вторгнення в Україну. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що Молдова повинна бути „оснащена за стандартами НАТО“, щоб захистити себе від потенційної російської аґресії. (Радіо Свобода)

Загарбники атакували Одещину

ОДЕСА. – Російський аґресор в ніч на 29 червня атакував Одещину ракетами типу „Онікс“ і „Х-59“, а вдень 29 червня ракетою “Х-22”. Ракету „Онікс“ випустили з берегового ракетного комплексу „Бастіон“ з території тимчасово окупованого Криму. Сили Протиповітряної оборони (ППО) ліквідували її над морем. Друга ракета – „Х-59“ – була випущена штурмовиком з акваторії Чорного моря по гирлу Дунаю, влучила в берегову смугу. А ракету типу “Х-22”, випущену з літака Ту-22, зенітно-ракетний підрозділ ЗСУ знищив над полем. (Пресслужба оперативного командування „Південь“)

Дозволили одночасно вакцинуватися 

КИЇВ. – 27 червня в Україні дозволили одночасно вводити вакцини проти коронавірусу та інших інфекційних хвороб дорослим і дітям від 12 років. Тепер батьки разом з дітьми можуть щепитися одразу від кількох небезпечних інфекційних хвороб під час однієї візити до медичного закладу. (Українська правда)

Виші Мелітополя та Бердянська переїхали

ЗАПОРІЖЖЯ. – Вищі навчальні заклади тимчасово захоплених Мелітополя та Бердянська переїхали до Запоріжжя. „Всі навчальні заклади з тимчасово окупованих територій переїхали до Запоріжжя. Це і обидва університети Мелітополя, а також Бердянська“, – повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Стару. (Укрінформ)

Ахметов подав позов 

КИЇВ. –  Рінат Ахметов 27 червня подав позов проти Росії до Европейського суду з прав людини щодо компенсації „за грубі порушення його прав власности“ під час маштабної неспровокованої воєнної аґресії Росії проти України. Інтереси бізнесмена у справі представляє міжнародна юридична фірма „Covington & Burling LLP“. Як власник „Азовсталі“ та багатьох інших промислових підприємств, які стали ціллю російських збройних сил, що вторглися в Україну, Р. Ахметов робить усе можливе для притягнення Росії до відповідальности за руйнування, які вона сіє на території України. Р. Ахметов попросив суд надати справі пріоритетний статус. „Цей позов – одна з перших міжнародних юридичних дій проти Росії, мета якої – зупинити злочинну діяльність російського аґресора, знищення української економіки й розкрадання українських активів“, – заявив Р. Ахметов. Він оцінив збитки свого бізнесу в Маріюполі до 20 млрд дол. (Радіо Свобода)

Оголошено конкурс ім. Лесі Українки

КИЇВ. – Державний комітет телебачення і радіомовлення приймає заявки на участь у конкурсі на здобуття щорічної премії ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2022 рік. Премія присуджується у чотирьох номінаціях: літературні твори для дітей та юнацтва, художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва, театральні вистави для дітей та юнацтва, кінотвори для дітей та юнацтва. На її здобуття висуваються ориґінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше ніж за півроку до їх подання на конкурс. До участі у конкурсі не приймаються твори, що вже були відзначені іншими преміями. Кінцевий термін подання заявки на участь у конкурсі 1 грудня 2022 року. (Держкомтелерадіо)

Безробітні отримають мінімальну зарплату

КИЇВ. – Центр протидії дезінформації спростував фейки стосовно ініціятиви уряду про залучення безробітних до суспільно корисних робіт, зокрема про те, що такі роботи будуть безоплатними. Уряд фактично усунув можливість, за якої громадяни могли б отримувати кошти від держави з безробіття й надалі відмовлятися від запропонованої їм роботи. Тому безробітним, які протягом 30 днів не працевлаштувалися, пропонуватимуться суспільно корисні роботи – розбір завалів, будівництво захисних споруд, ремонтні чи сільгоспроботи тощо. Держава сплачуватиме кожному залученому до суспільно корисних робіт зарплату у розмірі мінімальної. У Центрі протидії дезінформації наголосили, що в умовах воєнного часу в держави немає ресурсів для утримання безробітних: „Усі мають працювати на перемогу й для фронту. В разі відмови від запропонованої роботи або суспільно корисних робіт Фонд має право призупинити виплату з безробіття“. (Телеграм-канал Центру протидії дезінформації при РНБО)

Вручили повістки у військкомати 

КИЇВ. – Поліція 27 червня відзвітувала про рейд 420 нічними закладами Києва. Метою рейдів була перевірка дотримання обмежень воєнного стану. Поліцейські Києва разом з військовими комісарами вночі посилено патрулюють вулиці міста, сквери та парки, а також перевіряють нічні розважальні заклади. З усіх перевірених у нічний час працювали два заклади і виявлено 413 осіб, котрі порушили комендантський час. З числа цих громадян комісар перевіряв чоловіків призовного віку на наявність відповідних приписних посвідчень. У результаті 219 чоловікам було вручено повістки до військового комісаріяту. Правоохоронці, поміж іншого, склали 73 адміністративні протоколи за розпивання алкоголю в заборонених місцях, дрібне хуліганство, злісну непокору вимогам поліцейського. У Києві та області комендантська година триває щоночі з 23:00 до 5:00. (Радіо Свобода)

Коментарі закриті.