26 травня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Розкрадали допомогу для армії
СМІЛА, Черкаська область. – СБУ викрила схему розкрадання гуманітарної допомоги, яка призначалася військовим, на майже 200 тис. грн. За даними слідства, двоє мешканців Сміли надали фіктивні документи до міської ради на отримання гуманітарної допомоги для українських захисників. Смілянська міська рада сприяла виготовленню та придбанню допомоги і надала зловмисникам майже 2,000 банок тушонки, які псевдоволонтери намагалися продати комерційним структурам. Правоохоронці затримали фіґурантів під час спроби продати чергову партію тушонки у 500 штук. Раніше, двом мешканцям на Львівщині оголосили підозру у викраденні 73 бронеплит і 30 бронежилетів (плитоносок). Унаслідок цього завдано матеріяльної шкоди на загальну суму близько 450 тис. грн. (Укрінформ)

У миколаївських лікарнях – 138 поранених
МИКОЛАЇВ. – У лікарнях міста знаходяться 138 громадян, які постраждали від атак російських загарбників. Про це 25 травня у своєму Телеграмі повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєв. Усі постраждалі доставлені у медичні заклади міста отримують необхідну допомогу. (Укрінформ)

Вороги знищили на Чернігівщині 3,700 будівель
ЧЕРНІГІВ. – Під час обстрілів й часткового захоплення російськими військами Чернігівської области загарбники знищили та пошкодили 3,700 будівель. Із них 3400 – це житловий фонд. Тобто ворог прицільно бив саме по житлових будинках. Про це повідомив 25 травня начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. (Укрінформ)

Показали ворожу техніку
КИЇВ. – На Михайлівській площі виставили знищену військову техніку російських загарбників. Зокрема на площі експонуються танк Т-72Б3, башта від БМД-4, машина РЕБ і частина позашляховика „Тигр“. „Українські воїни перетворили цю гордість Російської федерації на експонати Національного військово-історичного музею України“, – підкреслили у Міністерстві оборони. (Укрінформ)

Окупанти створили 19 „комендатур“
КИЇВ. – Продовжуються заходи адміністративно-поліцейського режиму на тимчасово захоплених територіях України. Так, за наявною інформацією, на тимчасово зайнятих територіях Херсонської та Запорізької областей окупанти створили 19 так званих „комендатур“. (Українська правда)

Псевдотрибунал для полонених
КИЇВ. – Ватажок донецьких бойовиків Денис Пушилін заявив, що всі військовополонені з „Азовсталі“ знаходяться на території так званої „ДНР“ і що саме в цьому окупованому Росією реґіоні буде влаштовано „міжнародний трибунал“. Заступник Міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко допустив обговорення з Україною обміну захисників Маріюполя. (Українська правда)

Україну очікує дефіцит солі
КИЇВ. – Найбільше в Европі підприємство з солевидобутку „Артемсіль“ зупинило свою діяльність понад місяць тому через війну, внаслідок чого Україну може очікувати дефіцит вітчизняної солі. Про це повідомив 23 травня виконувач обов’язків директора державного підприємства „Артемсіль“ Віктор Юрін. Зупинку підприємства відчують на собі й споживачі з Угорщини, Польщі, Грузії, Молдови, Азербайджану, Румунії. Усю готову продукцію вивезли в торговельні магазини у квітні. „Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Обстріли постійні, частково зруйнована адміністративна будівля. Були прямі влучання в рудники, матеріяльний склад. Виробничий процес неможливий“, — зазначив В. Юрін, додавши, що більшість мешканців Соледара, співробітників держпідприємства, було евакуйовано. (УНІАН)

Не вживають українську мову
КИЇВ. – В Україні немає телеканалів, які б надавали суспільно важливу інформацію виключно державною мовою. Огляд провели у секретаріяті Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя. Натомість цілодобова трансляція загальнонаціонального маратону „Єдині новини #Uаразом“ йде на Youtube із повним синхронним перекладом російською мовою. У секретаріяті проаналізували 30 радіоорганізацій. При цьому тільки п’ять з них здійснювали мовлення виключно державною мовою. Російську мову на каналах телемаратону вживали ведучі, гості, експерти; представники органів державної влади та місцевого самоврядування під час прямих включень, трансляції інформаційних та новинних відеосюжетів. За висновком Конституційного суду України застосування режиму двомовности в публічному просторі порушує право громадянина України на отримання інформації державною мовою. (Українська правда)

Кінець пандемії коронавірусу
КИЇВ. – Кінець пандемії: людству випало адаптуватися до ковіду, а ковіду – до людства. Відслідковувати рівень захворюваности уже немає сенсу, а смертність від ковіду різко знизилася. Втім, ковід нікуди не подівся і не подінеться, стверджують фахівці. Хоча зараз ним і хворіє набагато менше людей, і наслідки захворювання вже не такі жахливі, як у попередні два роки. Але вони є, і тим, хто може захворіти, треба знати, як себе поводити. (Укрінформ)

Перелазив через паркан у Словаччину
УЖГОРОД. – Прикордонники затримали українця, який намагався перелізти через паркан на кордоні зі Словаччиною, маючи валюти на майже мільйон гривень. Інспектори-оперативники Управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці склали протокол відносно 32-річного жителя Кіровоградщини, який був затриманий при спробі подолання загороджувального паркану інженерних споруд у напрямку кордону України в Словаччину. Під час огляду особистих речей чоловіка виявлено іноземну валюту в сумі 31,100 дол. США, що еквівалентно майже мільйону гривень. Порушник відмовився пояснювати незаконне переміщення валютних коштів. (УНІАН)

Перейшли на бік окупантів
ХАРКІВ. – Оголошено про підозру в державній зраді голові Старого Салтова Едуарду Коновалову та секретареві Вільхівської сільської ради Надії Антоновій. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Підозрюваним у держзраді загрожує покарання – від 15 років до довічного ув’язнення. С. Коновалов добровільно перейшов на бік окупантів, забезпечував їх житлом, аґітував населення не чинити ворогам опір. Н. Антонова перейшла на бік загарбників у селі Кутузівка. Вона налагодила співпрацю з керівником російських військових з позивним „Вітязь“, здала ветеранів війни, мисливців та правоохоронців, змушувала місцевих носити білі пов’язки. (УНІАН)

Почався літературний конкурс
КИЇВ. – Творчі роботи на Четвертий щорічний всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича „Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг!“ приймаються до 1 липня, повідомили з пресслужби Державного комітету телебачення і радіомовлення. До участи у конкурсі запрошуються учні 10-11 кляс, студенти, аспіранти, науковці, краєзнавці. Держкомтелерадіо також звернулося до обласних військових адміністрацій з проханням сприяти проведенню конкурсу, метою якого є утвердження історичної пам’яті українського народу, його національної свідомости, формування та поширення духовних цінностей та пріоритетів: патріотизму, відданости справі державотворення, вшанування учасників українських національно-визвольних змагань нашого народу ХХ-ХХІ століть. (Укрінформ)

Коментарі закриті.