24 березня, 2022

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

40 підприємств переміщено

КИЇВ. – Міністерство економіки України 21 березня повідомило, що від початку вторгнення Росії 40 українських підприємств переміщено із зони активних бойових дій за програмою релокації виробничих об’єктів. 18 компаній вже відновили свою роботу на новому місці. Найближчим часом потужності ще 299 компаній будуть доправлені до нового місця роботи. Наразі Мінекономіки опрацювало вже 86 відс. заявок, поданих постраждалими підприємствами (всього таких заявок – 898). У подальшому держава забезпечить перевезення обладнання та розселення працівників цих компаній. (Радіо Свобода)

 

Україна перейде на літній час

КИЇВ. – У  ніч на 27 березня. Україна перейде на літній час. Стрілки годинника треба буде перевести на одну годину вперед. Зміна часу в Україні відбувається разом із усім Европейським союзом і більшістю країн Европи двічі на рік: в останню неділю березня країна переходить на літній час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на зимовий, тобто свій поясний час. Обговорення планів відмовитися від переведення стрілок триває як в Україні, так і в Евросоюзі. Остаточного рішення щодо цього питання досі немає. (Радіо Свобода)

 

Українці стали переселенцями

УЖГОРОД. –  Станом на 18 березня від початку вторгнення Росії понад 6.5 млн українців вимушено поїхали до інших місць усередині країни. Ще понад 3.3 млн. виїхали за кордон. Це понад 23 відс. населення країни. (Укрінформ)

 

Шість країн почали розслідувати

КИЇВ. – Розслідування воєнних злочинів армії Росії в Україні почали Естонія, Литва, Німеччина, Польща, Словаччина, Швеція. Про це повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Українська влада співпрацює з вказаними країнами, щоб пришвидшити обмін інформацією та доказами. Росія заперечує, що веде проти України загарбницьку війну на її території та називає це „спеціяльною операцію“, яка має на меті „демілітаризацію і денацифікацію“. Кремль також заперечує напади на цивільних, незважаючи на численні докази протилежного. (Радіо Свобода)

 

„Азовсталь“ повністю зупинили

МАРІЮПОЛЬ. – Металюргійний комбінат „Азовсталь“ повністю зупинили. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки з посиланням на відеозвернення генерального директора „Азовсталі“ Енвера Цкітішвілі. „Ми повернемося в місто, відбудуємо підприємство і відродимо його, воно буде так само працювати і нести славу Україні, як це робило завжди. Тому що Маріюполь – це Україна. „Азовсталь“ – це Україна“, – написав Е. Цкітішвілі. (Укрінформ)

 

У Херсоні розстріляли колаборанта

ХЕРСОН. – 20 березня розстріляли помічника російського колаборанта Володимира Сальдо – Павла Слободчикова. В. Сальдо підтримав російську окупацію Херсона і зараз разом зі жменькою інших зрадників намагається створити в місті окупаційну адміністрацію. П. Слободчиков був убитий у власному автомобілі „Mercedes“ поряд з будинком В. Сальдо. П. Слободчиков був власником трьох і директором двох компаній.  (Укрінформ)

 

Виявили 24 загиблих

ХАРКІВ. – Під руїнами обласної державної адміністрації, будівлю якої російські війська обстріляли 1 березня, за три тижні виявили тіла 24 загиблих. Розбір завалів триває.  (Укрінформ)

 

Скасували сертифікати для літаків Росії

КИЇВ. – Управління  цивільної авіяції Бермуд­ських островів  прийняло рішення негайно скасувати так звані „сертифікати льотної придатности“ для 745 російських літаків. Про це 19 березня повідомив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк. Бермудська реєстрація була у 745 російських літаків, тобто, в 55 відсотків від загального парку цивільної авіяції (1367 літаків). Тепер росіяни взагалі не можуть літати на цих 745 літаках за кордон. А для решти літаків, як відомо, закрито повітряний простір над більшістю країн. (Укрінформ)

 

Готують обмін полонених

КИЇВ. – Державна прикордонна служба повідомила, що разом зі Збройними силами ідентифікувала більшість військовослужбовців із острова Зміїний за відеоматеріялами, які поширює Росія. Українська влада сподівається найближчим часом обміняти українських військових, полонених на острові Зміїний, на російських моряків. Українські військові раніше захопили 11 російських моряків, яких Київ готовий віддати в обмін на захисників Зміїного. Росія виявила бажання забрати своїх моряків, яких, до речі, врятували, коли вони тонули у Чорному морі. Але справа у тому, що там не тільки моряки, а, як виявилось, 92 особи, яких захопили у полон. Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова запропонувала так званий паритетний обмін. (Радіо Свобода)

 

Ракетами стріляють з Мелітополя

МЕЛІТОПОЛЬ. – На околицях Мелітополя, що перебуває зараз під контролею російських військ, розмістили власну базу на території місцевого військового аеродрому. З неї російські військові ведуть ракетний обстріл по всій території України. Про це 23 березня повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Він також заявив, що це несе загрозу для життя і здоров’я мешканців його міста, адже територія аеродрому впритул прилягає до міської зони. Росіяни свідомо піддають небезпеці мирне населення, роблячи його заручником і живим щитом у військовий час. (Радіо Свобода)

 

Відтіснили війська від Києва

КИЇВ. – Протягом 23 березня українській армії вдалося відтіснити сили противника від Києва. Про це повідомив журналістам високопоставлений представник Міністерства оборони США. За його словами, російські сили знаходяться приблизно за 55 кілометрів від центру Києва на схід, що на 25-35 км більше, ніж в тому ж місці днем раніше. На північний захід від центру Києва російські сили окопуються і займають оборонні позиції. Радник глави Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що навколо української столиці знаходиться близько 12 тис. російських військовослужбовців, однак ця цифра може бути і меншою. Керівник Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк заявив, що завданням є утримати російські війська від спроб перейти річку Ірпінь і продовжити наступ на столицю. (УНІАН)

 

Вивезли 4,554 особи

КИЇВ. – 23 березня гуманітарними коридорами з небезпечних районів евакуйовано понад 4,554 людини. Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко. До Запоріжжя на власному транспорті доїхали 2,912 мешканців Маріуполя. З Гуляйполя до Запоріжжя евакуйовано 51 людину. Водночас до Гуляйполя доправлено гуманітарну допомогу. В Київській області із селищ Велика Димерка, Богданівка, Світильня евакуйовано 919 людей. На Луганщині евакуйовано 672 особи. В область доправлено 60 тонн гуманітарної допомоги, зокрема консерви, крупи, борошно. На 23 березня було погоджено дев’ять гуманітарних коридорів. (Укрінформ)

Коментарі закриті.