24 березня, 2022

АМЕРИКА І СВІТ

Росія вживала ультразвукові ракети

ВАШІНҐТОН. – Президент Джо Байден 21 березня підтвердив, що Росія використовувала в Україні, ультразвукові ракети, які  можуть летіти принаймні вп’ятеро швидше від звуку, тобто не менше ніж 3,836 миль на годину. Російські військові кола кажуть, що ці ракети спроможні потрапити в ціль на віддалі понад 1,200 миль. Президент сказав, що Росія вживала ці ракети, тому що це єдине, що може пройти крізь українську оборону. Він назвав це „важливою зброєю”, яку „майже неможливо стримати”. Джо Байден також перестеріг, що Росія можливо готується до кібератаки на критичну інфраструктуру США. („USA Today”)

 

Кремль накинувся на Польщу

МОСКВА. – Колишній Президент Росії Дмитро Медведєв 21 березня на соціяльній мережі „Telegram” гостро накинувся на Польщу за її підтримку України. Він назвав це „коштовним і безцільним”. Д. Медведєв є близьким союзником Президента Росії Володимира Путіна, відслужив чотирирічний президентський термін, коли тодішній закон обмежував терміни В. Путіна, відтак був його прем’єром, а тепер є заступником голови Ради безпеки Росії, яку В. Путін очолює. Він натаврував провідників Польщі „політичними дурнями”, які розповсюджують „вульґарну” пропаґанду проти Росії. Тиждень раніше, двоє з них – Ярослав Качинський і Матеуш Моравецький – приїхали до Києва з іншими східньоевропейськими провідниками, щоб зустрітися з Президентом України Володимиром Зеленським. Польща вже прийняла понад 2 млн українських біженців. Вона стала ключовим центром передачі військових припасів Україні, особливо ефективної протитанкової та протиповітряної зброї, яка стримує російський напад. Президент США Джо Байден відвідає Польщу 25 березня після зустрічі з европейськими провідниками в Брюселі. („www.yahoo.com”)

 

Сенатор закликав позбутися Путіна

ВАШІНҐТОН. – Республіканський сенатор з Південної Каролайни Ліндзі Ґрем провів прес-конференцію 16 березня після відеозвернення Президента України Володимира Зеленського до членів Конґресу США. Сенатор говорив про резолюцію, яка закликає Президента Джо Байдена дозволити на передачу Україні польських бойових літаків типу МіҐ для стримання Росії. Білий Дім не дає дозволу, побоюючись ескаляції напружень з Росією. Л. Ґрем порівняв Президента Росії Володимира Путіна до Гітлера, і повторив свій попередній заклик „його позбутися, так чи інакше”. Сенатор сказав, що покійний сенатор з Арізони Джон МекКейн – його довголітній приятель і республіканський кандидат на президента в 2008 році – напевно би так само говорив. Л. Ґрем пояснив, що він не хоче, щоб США позбулися В. Путіна, якого він назвав воєнним злочинцем. „Закликаю російський нарід повстати й покінчити з цим царюванням терору для вас і цілого світу” – він сказав. („Business Insider”)

 

Переконливі докази злочинности Росії

ВАШІНҐТОН. – Існують переконливі докази, що російські війська „свідомо та навмисно” атакують цивільну інфраструктуру в Україні. Це заявив високопосадовець Департаменту оборони США під час закритої інформаційної зустрічі в Пентагоні 22 березня. „Ми бачили переконливі докази того, що протягом останнього тижня росіяни свідомо та навмисно атакували цивільну інфраструктуру – лікарні та місця укриття. Ми бачимо чіткі докази того, що вони вчиняють воєнні злочини”, –  сказав високопосадовець. Департамент оборони США сприяє розслідуванням таких злочинів, розповів чиновник. За останніми даними Пентагону, з початку вторгнення Росія випустила вже понад 1,100 ракет по Україні. Кремль раніше заявляв, що в ході своєї так званої „операції“ не чіпатиме цивільних в Україні, натомість обстрілює житлові будинки, лікарні, дитячі садки, школи та іншу цивільну інфраструктуру. (Радіо Свобода)

 

У Берліні підтримали Україну

БЕРЛІН. – В Берліні 20 березня відбувся концерт солідарности з Україною, на якому, за оцінками поліції, було 10 тис осіб. Учасники мали українські прапори і  транспаранти проти вторгнення Росії. Багато виконавців мали синьожовті кольори. Серед них була співачка Наталія Кличко, дружина посадника Києва Віталія Кличка. Також виступала через відео українська співачка Джамала, яка виграла співочий конкурс „Евробачення” в 2016 році своєю піснею „1944”. („Reuters”)

 

США притримують українських біженців

НЮ-ЙОРК. – Журнал „Нюзвік” оприлюднив 16 березня інформації про те, що Іміґраційна та митна поліція (ІСЕ) притримує українців біженців, які намагалися дістатися до США через кордон з Мексико. Візи до Мексико багато легше отримати, ніж до США. Досі принаймні п’ять українців інтерновані в приміщеннях ICE. Від початку війни  Білий Дім казав, що допоможе біженцям прибути до США. Президент Джо Байден повторив це 11 березня, коли сказав: „Ми вишлемо гроші та їжу й поміч, щоб врятувати українських людей. І я вітатиму українських біженців; ми повинні вітати їх з відкритими раменами, якщо їм треба доступу”. Департамент Національної безпеки (DHS) досі не дав відповіді журналові в цій справі. На відміну від США, европейські країни, які межують з Україною, якнайшвидше відкрили свої двері українцям, які тікають від жахіть війни. („Newsweek”)

 

Папа вдруге телефонував Зеленському

ВАТИКАН. – Посол України у Ватикані Андрій Юраш повідомив, що 22 березня відбулася телефонна розмова між Папою Франциском та Президентом Володимиром Зеленським. Папа запевнив, що молиться і робить все можливе для закінчення війни. Президент запевнив Папу, що він „є найбільш очікуваним гостем в Україні”. Під час традиційної недільної зустрічі 20 березня з паломниками  Папа знову говорив про Україну, згадавши про відвідини поранених українських дітей в Римі, закликавши міжнародну спільноту зробити все можливе, щоби покласти край війні та закликав єднатися в молитві. Після молитви „Ангел Господній” Папа сказав: „Не припиняється, на жаль, сповнена насильства аґресія проти України, безглузде кровопролиття, де кожного дня здійснюється спустошення та жорстокість. Немає виправдання для цього. (…) Моя думка лине до мільйонів українських біженців, які змушені втікати, залишаючи все позаду, і відчуваю великій біль за тих, які навіть не мають змоги втекти”. Президент теж звернувся того дня до італійського парляменту і згадав свою розмову з Папою. Перша телефонічна розмова між ними відбулася 26 лютого, через два дні після вторгнення Росії в Україну. (Релігійно-Інформаційна служба України)

 

Родина Галини Гатчінс подала позов

САНТА-ФЕ, Ню-Мексико. – Родина Галини Гатчінс, визначної кінооператорки, яку випадково застрілив відомий актор Алек Болдвін під час фільмування 21 жовтня 2021 року в Санта Фе, подала судовий позов 15 лютого. 42-літня українка загинула, коли в рушниці виявився правдивий набій. Вона залишила чоловіка й дев’ятилітнього сина Андроса (від дівочого імені Андросович). Тепер родина судить компанію, яка знімала фільм „Rust” („Іржа”), А. Болдвіна та інших членів компанії та обслуги, які мали відповідати за зброю. („Los Angeles Times”)

 

Зростає національний борг США

ВАШІНҐТОН. – У лютому національний борг США вперше перевищив 30 трлн дол. Федеральний уряд винен 23.5 трлн дол. кредиторам, а 6.5 трлн дол. – собі. Цей борг виходить по 90 тис дол. на кожного американця. Це також спричинює вищі відсотки за позички та обмежує федеральні фонди для добробуту країни. В минулому відсотки за національний борг ніколи не перевищували 19 відс. всіх федеральних доходів і приблизно 3 відс. валового внутрішнього продукту. Аналітики б’ють на сполох, що до 2051 року ці відсотки в сумі 60 трлн дол. творитимуть майже половину федеральних доходів і майже 9 відс. внутрішнього валового продукту. („USA Today”)

Коментарі закриті.