22 липня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Візита Зеленського до Вашінґтону
КИЇВ. – Візита Президента Володимира Зелен­ського в США відбудеться 30 серпня. Про це повідомив речник В. Зеленського Сергій Никифоров. Речник також заперечив, що перенесення зустрічі нібито пов’язане з ситуацією навколо зміни керівництва компанії „Нафтогаз України“. „Зустріч активно готують, дати погоджують, ніхто нікому ультиматумів не пред’являє“, – зазначив С. Никифоров. (УНН)

Нова відзнака України
КИЇВ. – 14 липня Президент України Воло­димир Зеленський підписав указ про встановлення відзнаки Президента України „Національна леґенда України“. Цією нагородою відзначатимуть громадян за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України, зміцненні її державности, захисті Вітчизни та служінні українському народові. Також відзнаки будуть удостоєні ті, хто зробив вагомий внесок у розвиток національної економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, спорту, охорони здоров’я та провадить активну благодійну і громадську діяльність. Малюнок цієї відзнаки буде затверджений за результатами всеукраїнського конкурсу, який має підготувати і провести Кабінет міністрів України. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Україна контролює корисні копалини
КИЇВ. – Рада національної безпеки і оборони (РНБО) України визначила 137 видів корисних копалин, які перебуватимуть під особливою контролею. Ліцензії на їх видобуток видаватимуться після ретельної перевірки. Секретар РНБО Олексій Данілов вказав, що наразі у компаній є ліцензії на видобуток міді, однак жоден кілограм міді в Україні не видобувається. Він також додав, що певні процеси посилюватимуться з урахуванням того, що з 1 січня 2021 роки діти, які народилися, повинні отримати певні гроші через певний період часу, коли запрацює ця система. Верховна Рада підтримала законопроєкт щодо посилення відповідальности за незаконне видобування корисних копалин. Раніше Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо стану справ у сфері надрокористування. (УНН)

Почесне звання отримав Пилипович
ПЕРЕМИШЛЬ. – Вчена рада Українського Като­лицького Університету (УКУ) 23 грудня 2020 року одноголосно прийняла рішення відзначити науковий доробок Володимира Пилиповича і вшанувати його автора титулом Почесного доктора УКУ. Вручення нагороди відбулося 11 липня у Перемишлі за участи ректора УКУ о. Богдана Праха. В. Пилипович, за фахом будівельник, понад 20 років співпрацює з Інститутом літургійних наук (тепер – Інститут церковної музики УКУ), а також доклався до здійснення низки наукових проєктів університету. За тісної співпраці УКУ з В. Пилиповичем вийшло у світ 17 видань. (Відділ інформації УКУ)

Напали на прикордонників
СУМИ. – У ніч на 18 липня на ділянці державного кордону з Росією у Сумській області невідомі напали на прикордонний наряд. Двоє прикордонників зазнали тілесних ушкоджень. Нападникам удалося втекти, заволодівши табельною зброєю. До нападу на прикордонників виявилися причетними двоє співробітників СБУ – їх уже передали органам слідства. Речник СБУ Артем Дехтяренко зазначив, що на час проведення досудового розслідування обох співробітників СБУ, які вчинили напад на прикордонний наряд, відсторонили від роботи. (Укрінформ)

Зростають борги українців
КИЇВ. – За перше півріччя кількість боргів у Єдиному реєстру боржників, зросла на 15 відс., майже до 5,85 млн грн. Найшвидше зростала кількість боргів з оплати комунальних послуг, боргів фізичних осіб за кредитами, а також перед компаніями і організаціями, боргів, що стосуються стягнення штрафів у справах про адміністративні правопорушення. (Укрінформ)

Президент призначив ґранти
КИЇВ. – 16 липня Президент України Воло­ди­мир Зеленський призначив ґранти трьом молодим діячам у галузі кінематографії для створення та здійснення творчих проєктів. Ґранти призначено режисерам Христині Зінчук для виробництва ігрового фільму „Меблі“, Домінікії Левчук для виробництва неігрового фільму „Спомин“, Олені Рубашевській для виробництва неігрового фільму „Лінія життя“. Експертна комісія Держкіно з надання ґрантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії на засіданні 20 січня обрала трьох претендентів. (Укрінформ)

Почали „Мотопробіг єдности-2021“
УЖГОРОД. – 19 липня почався байкерський „Мотопробіг єдности-2021“, метою якого є підтримка територіяльної цілісности країни та єдности її жителів, у тому числі тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях. Стартував мотопробіг з площі Шандора Петефі в Ужгороді, далі маршрут довжиною понад 5,000 кілометрів, проляже через 57 міст і містечок України та охопить майже всі обласні центри. Учасники провезуть Державний прапор України та Кримськотатарський прапор через всю країну — з Ужгорода до Запоріжжя. Фінішуватиме мотопробіг єдности 1 серпня у Запоріжжі на острові Хортиця. (Укрінформ)

Україна і Ліґа чемпіонів
КИЇВ. – У Европі завершилося перше коло кваліфікації Ліґи чемпіонів 2021-2022. За його підсумками зформувалися пари другого етапу кваліфікації. Київське „Динамо“ на правах чемпіона України стартує відразу з групового етапу. Своїх суперників по груповому етапу кияни дізнаються 26 серпня, а старт у турнірі намічено на 14-15 вересня. „Шахтарю“ необхідно пройти два кола кваліфікації. Свого першого суперника вони дізнаються 19 липня, а якщо пройдуть далі, то зіграють у вирішальному колі плей-офф. (УНІАН)

Собаки візьмуть участь у параді
КИЇВ. – Службові собаки Державної прикордонної служби вперше візьмуть участь у військовому параді до Дня незалежности. Про це 11 липня повідомило прикордонне відомство. Собаки та кінологи готуються на базі Кінологічного навчального центру у Великих Мостах на Львівщині. Для участи у параді відібрані 33 кінологи зі службовими собаками, які спеціялізуються на пошуку зброї та наркотиків і вже встигли зарекомендувати себе на службі“. Це перша парада з участю службових собак. (Радіо Свобода)

Випала тижнева норма дощу
КИЇВ. – 19 липня Київ накрила потужна злива – за 30 хвилин випала майже тижнева норма дощу. До ліквідації наслідків негоди залучено 12 бриґад гідрослужб та 38 бриґад з ручного прибирання „Київавтодору“ – загалом 326 працівників шляхово-експлуатаційних підприємств. Через погіршення погоди наземний транспорт курсував без дотримання розкладу руху. Були зачинені станції метро „Берестейська“ та „Академмістечко“. (Укрінформ)

Коментарі закриті.