29 липня, 2021

АМЕРИКА І СВІТ

Туреччина надала безпілотник Україні
МЕРСІН, Туреччина. – Туреччина передала Україні озброєний безпілотник „Байрактар ТВ2“ 15 липня для випробування. Турецька оборонна компанія „Байкар“ оголосила в 2019 році, що має контракт з Україною продати шість таких безпілотників, включно з амуніцією, на суму 69 млн дол . Останніми роками зросли військові зв’язки між Україною і Туреччиною. У жовтні 2020 року обидві країни підписали угоду, в якій вказано, що Туреччина будуватиме й доставлятиме військові судна-корвети й безпілотники, а Україна надаватиме Туреччині газові турбіни для військових суден-фреґатів. Міністер закордонних справ Росії Сергій Лавров 24 травні перестеріг Туреччину, щоб вона „утримувалася від підживлення мілітаристських настроїв Києва”. („Defense News”)

Чого вимагають кубинці?
БОСТОН. – Журналіст газети „Бостон Ґлоб” Джеф Джекобі проаналізував, як тисячі демонстрантів спонтанно вийшли 11 липня на вулиці Гавани та інших міст, вимагаючи не лише поліпшення своїх життєвих стандартів, але і політичної свободи. Вони несли плякати з гаслами „Геть диктатуру!” і „Воля!” і теж мали американські прапори. Понад 530 осіб були заарештовані поліцією у цих найбільших протестах відколи 62 роки тому брати Кастро встановили комуністичний режим. Уряд забльокував усі соціяльні мережі, щоб стримати який небудь потік інформації до Куби, з острова, чи в країні. Журналіст згадав, як в 2002 році засновник Християнського визвольного руху Освальдо Пая зібрав підписи понад 25 тис. кубинців, вимагаючи свободи слова, звільнення політичних в’язнів, чесних виборів і леґалізування приватної власности. Дж. Джекоб вказує, що переслідування уряду не залякали людей. О. Пая загинув дев’ять років тому в автомобільній аварії, яка, правдоподібно, була спричинена службами безпеки. Коли Дж. Джекоб відвідав Кубу в 2002 році, він запитав О. Пая про його думку щодо ембарґо США на Кубу. О. Пая відповів: „Простягніть ваші руки Кубі – але перше звільніть наші з кайданів“. Журналіст критикує ліві кола, які спихають вину за стан кубинського народу на ембарґо, а не на комунізм. Газета „Вашінґтон Пост” написала під великим заголовком, що кубинці хочуть економічних змін. Дж. Джекоб пригадує, що демонстранти несли плякати не проти ембарґо, але проти диктатури, яка пригнічує їх. Він хвалить Президента Джо Байдена за те, що він підтримав демонстрантів. („The Boston Globe”)

США наклали санкції на Кубу
ВАШІНҐТОН. – Адміністрація Президента Джо Байдена наклала санкції на міністра оборони Куби й відділ спеціяльного призначення Міністерства внутрішніх справ, які безпосередньо порушували людські права, коли уряд придушував учасників недавніх маштабних протестів на острові. Джо Байден сказав 22 липня, що ці санкції є лише початком намагань накласти санкції на осіб, відповідальних за гніт кубинського народу. Ці дії були відповіддю на натиск Конґресу, активістів за людські права й кубинських американців, щоб зробити рішучі кроки в обороні демонстрантів. Адміністрація Барака Обами відновила дипломатичні відносини з Гаваною в 2015 році, але його наступник Дональд Трамп обмежив офіційні контакти з урядом Куби. Адміністрація Джо Байдена старалася відновити контакти з островом, але недавні багатолюдні протести й арешти кількох сотень демонстрантів спонукали адміністрацію не йти на поступки комуністичному режимові. („The Washington Post”)

Делеґація Вселенського Патріярха у Папи
ВАТИКАН. – Папа Франциск сказав делеґації Вселенського Патріярхату, що зростаюче співпричастя між християнами буде „знаком надії для багатьох”. Делеґація під проводом Митрополита Гальського Емануїла прибула до Риму 28 червня напередодні свята свв. Апостолів Петра й Павла. Щорічно Ватикан приймає делеґацію Патріярха Варфоломія з нагоди цього свята, а 30 листопада посилає делеґацію до Стамбулу на свято св. Апостола Андрія, патрона Вселенського Патріярхату. Членом делеґації був Православний Митрополит Буенос Айресу Йосиф, який сказав у інтерв’ю для преси, що спільне святкування Великодня в цю саму неділю всіма християнями було б сильним знаком свідчення й примирення. Делеґація теж зустрілася з Папською радою для поширення християнської єдности. Папа просив делеґацію переказати Вселенському Патріярхові, що він з радістю очікує його візити в Римі у жовтні. („Catholic News Agency”)

Білий Дім скритикував Китай
ВАШІНҐТОН. – У травні Президент Джо Байден наказав розвідувальним аґенціям США „подвоїти зусилля, щоб наблизитися до певних висновків” щодо джерела коронавірусу. Але 22 липня Китай відкинув пропозицію Світової організації здоров’я (WHO) ближче розслідувати різні можливості, включно з контролею лябораторій і ринків у китайському місті Вугань, закликаючи уряд до прозорости. Джо Байден підтримав цю пропозицію. Перші випадки коронавірусу виявилися у Вугані в грудні 2019 року. Прес-секретар Білого Дому Джен Псакі сказала репортерам, що „їхнє становище є безвідповідальним, і, відверто кажучи, небезпечним”. („Reuters”)

Поліція розігнала протести
БАНҐКОК, Таїляндія. – Кількасот демонстрантів вийшли 18 липня на вулиці столиці. Незважаючи на заборону на зібрання понад п’ять осіб через коронавірус, вони вимагали відставки уряду Прем’єр-міністра Праюта Чан-очи, скорочення бюджету монархії та війська під час пандемії та завезення потрібних вакцин проти коронавірусу. 1,500 поліцаїв вживали слізогінний газ, ґумові кулі та водяні гармати щоб розігнати протестувальників. Уряд зупинив більшість економічної діяльности через пандемію. Демонстранти звинувачують уряд в некомпетентності. Офіційно в країні зареєстровано 403,386 захворювань на коронавірус і 3,341 смерть. Понад 90 відс. з цих випадків сталися від квітня. („Associated Press”)

Джеф Безос літав у космос
ВЕН ГОРН, Тексас. – Найбагатша людина світу, засновник компанії „Amazon” Джеф Безос 20 липня поповнив перелік перших космічних туристів, після того як він здійснив перший для своєї космічної компанії „Blue Origin” суборбітальний лет, що тривав 10 хвилин і 22 секунди. Його 18-метрова повністю автоматизована ракета „New Shepard”, що не потребувала управління з боку залоги, піднялась на висоту 66 миль від поверхні Землі. Після того капсуля із залогою відокремилась від ракети, а залога відчувала невагомість протягом кількох хвилин. На восьмій хвилині ракета повторного використання приземлилась на відправному майданчику, а капсуля із залогою повернулась на Землю на парашуті. Серед залоги були також наймолодша й найстарша людини в історії космічних полетів: 18-річний студент Олівер Деймен й 82-річна авіяторка Воллі Фанк. Третій член команди – брат Джефа, Марк Безос. Дж. Безос, так само, як Ричард Бренсон і його компанія „Virgin Galactic“ розвивають суборбітальний космічний туризм. Р. Бренсон і п’ять членів залоги 11 липня стали космічними туристами, досягнули космічного простору (понад 50 миль над рівнем моря) на ракетопляні і успішно повернулися на Землю​. „Virgin Galactic“ плянує провести ще два випробувальні полети, перш ніж почати реґулярну комерційну діяльність у 2022 році. Хоча знижок на квитки не очікується, попит на них досить великий, і ціни для потенційних цивільних астронавтів є близько 250 тис. дол. за квиток. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.