15 липня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Зустрілися з дипломатами G7
КИЇВ. – Всеукраїнська рада церков 9 липня зустрілася з дипломатами G7. Зустріч відбулася на запрошення Посла Великої Британії Мелінди Сімонс. У зустрічі взяли участь посли та представники посольств Італії, Норвегії, США, Японії, Канади та інших країн. Релігійні діячі поділилися з дипломатами досвідом від участи представників церков у Тристоронній контактній групі з мирного вреґулювання ситуації на сході України. Зокрема йшлося про погіршення гуманітарної ситуації на тимчасово окупованих територіях України, проблематику внутрішньо переміщених осіб, необхідність активнішого залучення міжнародної спільноти в відновленні релігійної свободи та інших прав людини на окупованих Росією українських територіях Криму, Донецької та Луганської областей. (Укрінформ)

Провели українську вечерю
КАНИ, Франція. – Посольство України у Франції разом із Державним аґентством України з питань кіно, кінофестивалем „Молодість“ та іншими українськими організаціями 11 липня вітали гостей на українській званій вечері в рамках 74-го Канського міжнародного кінофестивалю. Привітати українське кіно прийшли багато старих друзів та нових шанувальників з усього світу. До них звернувся Посол України у Франції Вадим Омельченко. (Укрінформ)

Тихановська мала зустріч з Зеленським
ВІЛЬНЮС. – Президент України Володимир Зеленський 6-7 липня перебував в Литві з робочою візитою. Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська повідомила, що мала неформальну зустріч з В. Зеленським під час його візити до Литви. Вона вказала, що офіційних зустрічей „не було, але ви знаєте, як сильно ми відчуваємо підтримку України“. (Радіо Свобода)

Посилити боротьбу з контрабандою
КИЇВ. – Генеральний прокурор Ірина Венедік­това наголосила на необхідності посилити зусилля, щоб припинити організовані потоки незаконного товарообігу і боротися з контрабандою суворо, як з економічним тероризмом проти України. Про це йшлося 9 липня на оперативній нараді з керівниками прокуратур щодо посилення боротьби з контрабандою. За розрахунками спеціялістів, у результаті виявленої контрабанди до державного бюджету не надійшло щонайменше 300 млрд. грн. „Кількість викритих кримінальних схем у цій сфері, поза сумнівом, поки не відповідає рівню злочинності. Однак цьогоріч діяльність з протидії контрабанді суттєво активізовано. У середньому щоденно до суду ми направляємо по одному кримінальному провадженню щодо контрабандистів“, – зазначила І. Венедіктова. Порти Одещини, Миколаївщини, Херсонщини, попри те, що мають стратегічне значення для економіки України, є вдалим буфером для контрабанди товарів, передусім наркотичних засобів, сигарет, алькоголю. Загалом наразі за фактами контрабанди розслідується близько 400 проваджень. (Укрінформ)

Українці Росії провели конкурс
ТОМСЬК. – У Росії 9 липня підбили підсумки відкритого фестивалю-конкурсу „В гостях у Кобзаря: клясика і сучасність“, мета якого – розвиток художнього смаку та читацької культури, збереження культурно-історичної спадщини. Про це повідомила Спілка українок Росії, яка висловила подяку голові Томської реґіональної організації „Центр української культури „Джерело“ Мирославі Філіповій і вчителеві української мови Антоніні Макаревич. Вірші Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко, Василя Симоненка читали учасники з Татарстану, Хакасії, Тюменської области, Єкатеринбурга, Омська, Башкортостану. Спілка українок Росії привітала учасників і переможців фестивалю-конкурсу. (Укрінформ)

Повінь на Закарпатті
УЖГОРОД. – 10 липня на Закарпатті через погіршення погодних умов підтоплено селище Ясіня, села Лазещина, Богдан та Луги. До ліквідації наслідків підтоплень залучили Національну ґвардію. Військові розгорнули на Рахівщині наметове містечко, польовий парк та пункти харчування. Створено п’ять груп обчислення наслідків руйнувань та пошкоджень домогосподарств у зоні стихійного лиха. Розчищено від завалів обласну дорогу, відновлено підвезення матеріяльних засобів, води, продуктів харчування. (Укрінформ)

Солісти виступили проти Меладзе
КИЇВ. – Солісти Заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних сил України Олексій і Анастасія Шпортько 8 липня вийшли із телепроєкту „Співають всі“ через участь у ньому російського співака Валерія Меладзе, який не знає відповіді на запитання „Чий Крим?“. Громадські організації закликали організаторів „Atlas Weekend“ відмовитися від участи у фестивалі співака В. Меладзе, який виступав на приватних концертах для сім’ї та поплічників Олександра Лукашенка, а також інших російських артистів. (Укрінформ)

Чужинці вчитимуться в Україні
КИЇВ. – З 1 серпня розпочинається запуск Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти України. На Урядовому порталі опубліковано постанову щодо набору до закладів вищої освіти та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства. Перший крок – підключення електронних кабінетів закладів вищої освіти України до Єдиної системи. Для підключення до Єдиної системи та роботи в ній закладам вищої освіти необхідно в повному обсязі внести інформацію на сторінку ЗВО на сайті studyinukraine.gov.ua щодо правил прийому, вартости навчання, умов проживання. (Укрінформ)

Провели вітрильну регату
ЗАПОРІЖЖЯ. – 10-11 липня відбулась дводенна всеукраїнська вітрильна регата ім. Героя України Віталія Сацького. У змаганнях брали участь екіпажі крейсерських яхт і вітрильно-туристичних катамаранів у 9 клясах – понад 40 екіпажів, близько 200 спортовців із Запоріжжя, Дніпра, Нікополя та інших міст. Регата проводиться з 2000 року на річці Дніпро в акваторії острова Сагайдачного. (Укрінформ)

Фільм визнали найкращим
СТАМБУЛ. – Повнометражний фільм історико-пригодницького жанру Костянтина Коновалова „Фортеця Хаджибей“ 8 липня здобув перемогу в конкурсній програмі кінофестивалю Best Istanbul Film Festival. Кінострічка відображає події російсько-турецької війни за території Північного Причорномор’я. Фільм створено за підтримки Державного аґентства України з питань кіно у співпраці з Georgian International Film (Грузія), AISI film (Туреччина), Національною кіностудією ім. Довженка, Тернопільською кінокомісією та кінокомпанією „ІнсайтМедіа“. Фільмували у Білгород-Дністровській фортеці, на березі Чорного моря та річки Дунай. (Укрінформ)

Випробували гелікоптери над Карпатами
ХАРКІВ. – Прикордонники з Харківської та Одеської окремих авіяційних ескадрилей 10 липня випробували гелікоптери Airbus Н125 над Карпатами. Тренувальні лети проведені за наставництва Вільяма Паску, французького інструктора, представника заводу-виробника Airbus. Учасники тренувань здійснили повітряне дослідження кордону з Румунією, а також облетіли гору Говерлу. Вертоліт Н125 вважається найкращим у світі для виконання летів у гірській місцевості. До кінця цього року Україна отримає ще до 10 гелікоптерів Airbus Н125. Державна прикордонна служба загалом має отримати 24 таких вертолети. (Укрінформ)

Коментарі закриті.