15 липня, 2021

Коронавірус: в Україні виявлено штам Delta

Зараження коронавірусом станом на 14 липня: у світі захворіла 188,752,591 особа, померли 4,068,259 осіб, одужали 17,2513,695 осіб; у США захворіли 34,807,853 особи, померли 623,440 осіб, одужала 29,304,451 особа; в Україні захворіли 2,242,245 осіб, померли 52,665 осіб, одужали 2,179,076.


В Україні побільшало хворих із підозрою на штам Delta. Про це заявив 10 липня головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Точних цифр він не назвав. Загроза поширення в Україні штаму Delta цілком реальна, тому карантинні заходи в країні не скасовуватимуться. Станом на Раніше І. Кузін заявив, що за найгіршим сценарієм восени захворюваність на COVID-19 може зрости на 30-40 відс. 23 червня в Україні офіційно було зафіксовано лише 2 випадки коронавірусної хвороби, викликані штамом Delta. Наразі штам Delta зареєстрований уже в понад 100 країнах світу.

Европейська лябораторія підтвердила два випадки штаму коронавірусу Delta з біологічних зразків пацієнтів із Закарпаття, яких лікували в Закарпатській обласній лікарні. Ці люди уже пройшли лікування та повернулися додому. Більше хворих із підозрою на коронавірус зі штамом Delta в області наразі не зафіксовано. Як повідомляв головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк, особи, в яких запідозрили штам Delta, мали тяжкий перебіг захворювання та подорожі в Росію чи контакти із тими, хто був у Росії, де зараз фіксують масове поширення коронавірусу штаму Delta.

Раніше повідомлялося, що також два випадки захворювання на коронавірус цього штаму фіксували в Києві, хворі проходили лікування в Олександрівській лікарні.


14 липня Кабінет міністрів вніс зміни до Порядку формування та використання сертифікатів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19. Як зазначається в пояснювальній записці до документу, покращення впровадження та використання в Україні COVID-сертифікатів технічно сумісних із запровадженими в Европей­ському Союзі, дозволить забезпечити більшу кількість громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, можливістю виїзду, транзитного проїзду та перебування на території інших держав, зокрема держав-членів Европейського Союзу, а також додатковими можливостями щодо контролі дотримання обмежувальних протиепідемічних заходів в Україні.


З 1 липня Міністерство цифрової трансформації спільно з партнерами запустило бета-тестування COVID-сертифікатів. Долучитися можуть люди, які вже отримали дві дози вакцини від COVID-19 на території України. COVID-сертифікат діє 180 днів. Уже близько 10 тис. користувачів зареєструвалися. Вся актуальна інформація для подорожей громадян України за кордон — умови в’їзду та транзиту, контакти посольств і консульств України за кордоном — доступна на онлайн-карті Міністер­ст­ва закордонних справ України.

Коментарі закриті.