30 квітня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Буде швидкісний інтернет

КИЇВ. – Великі міста вже давно не відчувають проблем із підключенням до мережі інтернету. Проте, за статистикою, понад 3 млн. мешканців України живуть без можливости отримати доступ до швидкісного інтернету. На подолання цієї соціяльної нерівности спрямований проєкт „Інтернет-субвенція“, розповів 23 квітня Віцепрем’єр-міністер-Міністер цифрової трансформації Михайло Федоров. Завдяки здійсненню цього проєкту до кінця 2021 року понад 1 млн. українців уперше зможуть підключитися до оптичного інтернету – фіксованого швидкісного інтернету із використанням найсучасніших технологій. І саме його отримають українські села уже у 2021 році. (Урядовий портал)

 

Повернення посла Грузії

КИЇВ. – Після тривалої перерви 21 квітня до Києва повернувся Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе. Це стало результатом домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського з Президентом Грузії Саломе Зурабішвілі 15 квітня 2021 року. 21 квітня відбулася зустріч заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара з послом Грузії, під час якої сторони підкреслили прагнення активізувати розвиток українсько-грузинських відносин, взаємодію у двосторонньому і багатосторонньому вимірах з метою зміцнення безпеки в реґіоні. Т. Шарашенідзе висловив солідарність з Україною, підтвердив незмінність підтримки Грузією суверенітету і територіяльної цілісности України в її міжнародно визнаних кордонах. (МЗС України)

 

Україну обрано до ради ООН-Жінки

НЮ-ЙОРК. – 20 квітня Економічна і соціяльна Рада ООН обрала Україну до складу Виконавчої ради ООН-Жінки на 2022-2024 роки, а також переобрала на трирічний термін до складу Виконавчої ради Програми розвитку ООН, Фонду ООН у галузі народонаселення, Управління ООН з обслуговування проєктів. Обрання України до складу керівного органу ООН-Жінки стало підтвердженням послідовного дотримання державою стратегічного курсу із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на національному та міжнародному рівнях. У складі Виконавчої ради українська сторона продовжить зміцнювати жіноче лідерство та просувати участь жінок у політичних процесах, зокрема в контексті реалізації порядку денного „Жінки. Мир. Безпека“. Україна входить до 30 країн, на території яких реалізуються найбільші проєкти за підтримки ООН. Наша держава особливо зацікавлена в тому, щоб оперативна діяльність ООН була ефективною і орієнтованою на результат, усувалися дублювання і не допускалися прогалини у взаємодії аґенцій в країнах перебування. (МЗС України)

 

„Динамо“ стало чемпіоном України

КИЇВ. – 25 квітня київська команда „Динамо“ достроково стала чемпіоном України з футболу. У 23-ій турі змагань столична команда обіграла „Інгулець“ з рахунком 5:0. За три тури до кінця змагань „Динамо“ має 58 точок і випереджає „Шахтар“ на 13 залікових пунктів. Луганська „Зоря“ відстає від „гірників“ на чотири очки, але має гру в запасі. Востаннє „Динамо“ ставало чемпіоном України з футболу в 2016 році. (Радіо Свобода)

 

Встановили річний тариф на газ

КИЇВ. – 25 квітня компанія „Нафтогаз України“ оголосила про переведення клієнтів на новий річний тарифний плян „Фіксований“ з 1 травня. Ціна на газ до 30 квітня 2022 року становить 7,96 грн. за кубометр без вартости доставки. „Компанія запропонувала своїм клієнтам найвигіднішу ціну на газ серед постачальників на ринку“, – наголошують у Нафтогазі. „Фіксований“ тарифний плян не передбачає жодних передплат. Як і раніше, клієнти мають сплатити лише за спожитий об’єм газу за фіксованою ціною до 25 числа кожного місяця. Національна комісія, що здійснює державне реґулювання у сферах енерґетики та комунальних послуг ухвалила постанову, якою запроваджуються річні тарифи на газ із 1 травня 2021 року. У період дії річного контракту ціну можна буде змінювати лише у бік зменшення. (Укрінформ)

 

ПЦУ отримає Благодатний вогонь

КИЇВ. – Православна Церква України (ПЦУ) отримає Благодатний вогонь на Великдень і цього року, повідомив 25 квітня Митрополит Київський і всієї України Епіфаній: „Ми не будемо замовляти чартерного літака. Але, як в минулому році, так і в цьому році ті компанії, які будуть звершувати якісь перельоти в цей час, пообіцяли, що в цьому році також доставлять нам Благодатний вогонь відразу за декілька годин після його сходження у храмі Гроба Господнього. У 2020 році ПЦУ отримала Благодатний вогонь за сприяння авіокомпанії „Міжнародні авіалінії України“ та Посольства України в Ізраїлі. (Укрінформ)

 

До ПЦУ приєдналися 700 парафій

КИЇВ. – За два роки до Православної Церкви України (ПЦУ) приєдналося близько 700 парафій, повідомив 25 квітня предстоятель ПЦУ, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Владика зазначив, що є зараз декілька переходів, які не афішуються спеціяльно для того, щоб до кінця юридично оформити документи, а вже потім озвучити про те, що ці переходи відбулися. Українська Православна Церква (Московського патріярхату) наприкінці 2020 року повідомила, що має 12,374 релігійні громади – на 36 більше порівняно з попереднім роком. ПЦУ тоді звітувала про наявність понад 7 тис. парафій. (Радіо Свобода)

 

Виявили сигарети і бурштин

ОДЕСА. – Співробітники Державної прикордонної служби та Національної поліції 21 квітня завершили перевірку 12 контейнерів з вантажем сигарет на терміналах Одеського морського порту. За результатами огляду виявлено 13,700 скринь із сигаретами на 145 млн. грн. Сигарети мали через Україну незаконно потрапити до Евросоюзу. Слідчі дії тривають. 25 квітня Львівські прикордонники викрили 66 кілограмів бурштину в мікроавтобусі, який прямував до Польщі під керуванням 40-річного громадянина України. Прикордонники зазначають, що це – найбільша партія бурштину, виявлена цього року на ділянці Львівського загону. (Укрінформ)

 

Фільм –  російська пропаґанда

КИЇВ. – Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода 25 квітня сказав, що вважає російською пропаґандою російськомовний серіял „Паломница“, який випускає дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко. Вона почала оприлюднювати на своєму ютуб-каналі серіял, в якому пропаґує російське православ’я в Україні й його носія, Українську Православну Церкву, що підпорядкована Московському патріярхатові і є частиною Російської Православної Церкви. Серіял, у якому О. Марченко їздить по монастирях автом BMW і в дорогому одязі під виглядом звичайної прочанки, почали демонструвати на початку березня, хоча видно, що деякі сцени були зняті влітку. (Радіо Свобода)

 

Підписано закон на захист українців

КИЇВ. – 21 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті. Документ покликаний захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами, серед іншого, через збройну аґресію проти України, з початком якої відбулися значні курсові коливання, що вдарило по здатності позичальників обслуговувати валютні кредити. Але тягар від зміни курсу не має перекладатися виключно на позичальників. Тому ті позичальники, які не мали простроченої заборгованости станом на 1 січня 2014 року або погасили її до дня реструктуризації, мають право скористатися умовами реструктуризації за законом. Після реструктуризації кредит має бути погашений протягом 10 років, проценти за таким реструктуризованим кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті. Цей закон спрощує процедури банкрутства для валютних позичальників. (Офіційне інтернет-представництво Президента України)

Коментарі закриті.