25 березня, 2021

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Cтворено Бюро економічної безпеки
КИЇВ. – 22 березня Президент Володимир Зеленський підписав Закон „Про Бюро економічної безпеки України“, який Верховна Рада ухвалила 28 січня 2021 року. Закон створює інституційні умови для захисту економічних процесів від тиску силових органів. Основною функцією бюра буде аналітична робота, а не силові повноваження. Бюро аналізуватиме бенефіціярів фінансових операцій і визначатиме, чи є порушення закону в обігу коштів тих чи інших бізнес- чи державних структур. Бюро отримає відповідні повноваження Служби безпеки та Податкової міліції. СБУ втратить невластиві спецслужбам функції з розслідування злочинів щодо корупції та організованої злочинної діяльности у сфері управління та економіки. (Укрінформ)

Україна перейде на літній час
КИЇВ. – Україна в ніч проти 28 березня перейде на літній час. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року. Цього року у Верховній Раді намагалися скасувати переведення годинників, але депутати не підтримали в цілому відповідний законопроєкт. 19 березня за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт про скасування переведення стрілок на літній і зимовий час відправили на доопрацювання. (Укрінформ)

Зеленський привітав Ліну Костенко
КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський 19 березня надіслав українській поетесі Ліні Кос­тенко привітання з днем народження. „Ваші сила й талант не перестають захоплювати та надихати“, – наголосив він і побажав поетесі міцного здоров’я і невичерпних джерел надхнення та віри. Л. Костенко 19 березня виповнився 91 рік. Вона є авторкою понад 15-ти поетичних збірок. Останніми роками Л. Костенко не з’являється не публіці, живе у Києві. (Укрінформ)

Знову аварія автобуса в Польщі
КАШИЦЕ, ПОЛЬЩА. – 22 березня поблизу села Кашице у Підкарпатському воєводстві Польщі вночі зазнав аварії автобус з десятьма громадянами України. Одна людина загинула і п’ятеро госпіталізовані. Генеральне консульство Украї­ни в Любліні взаємодіє з правоохоронними органами Польщі для з’ясування обставин аварії, надає постраждалим консульську допомогу. На початку березня у приблизно цьому ж районі внаслідок аварії українського автобуса загинуло п’ятеро людей із 57-ми, що їхали в автобусі, і всі були громадянами України. (Радіо Свобода)

Суд дозволив книгу Кіпіані
КИЇВ. – 19 березня Київський апеляційний суд скасував рішення Дарницького районного суду Києва про заборону поширення книги журналіста Вахтанґа Кіпіані „Справа Василя Стуса“. Рішення суду може бути оскаржено у Верховному суді України протягом 30 днів після оголошення. Дарницький районний суд заборонив розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що містять інформацію про Віктора Медведчука, який був призначений державним адвокатом В. Стуса, коли його у 1980 році заарештували вдруге. (Укрінформ)

Викрили фінансову піраміду
КИЇВ. – Поліція викрила шахрайську фінансову піраміду, організатори якої ошукали понад 55 тис. вкладників на суму понад 150 млн. грн. Для інвестування у бізнес, пов’язаний із продажем електротехніки і роботою таксі, громадяни купували сертифікати вартістю від 300 до 300 тис. грн. Організатори обіцяли щоденний прибуток понад 350 відс. річних від вартости сертифікатів у вигляді внутрішньої валюти. Схему організували четверо чоловіків віком від 26-ти до 43-х років. Правоохоронці провели 11 обшуків за місцями проживання та в автівках фіґурантів на Київщині, Черкащині областях та в столиці. Шахраям може загрожувати до восьми років позбавлення волі. („Українська правда“)

Смертельні каналізаційні люки
ЛЬВІВ. – Як повідомили в Національній поліції Львівської області, близько 21-ої год. вечора 22 березня пожежний автомобіль наїхав на каналізаційний люк на дорозі. Від наїзду кришка люку вилетіла з місця і влучила у лобове скло автомобіля, що їхав по зустрічній смузі. Кришка влучила у 10-річного хлопчика, який сидів на передньому сидінні авта. Дитина померла на місці події. Автомобіль слідував до місця пожежі з увімкненими маячками та спеціяльним звуковим сиґналом. Смертельні люки були і в інших містах. У травні 2020 року в Черкасах 4-річна дитина біля дитячого майданчика впала у каналізаційний люк, прикритий фанерою. При падінні хлопчик напоровся на металеві штирі. У 2015 році півторарічна дитина впала в люк на території школи у Дніпрі. У 2013 році у Львові у відчинений каналізаційний люк впав дворічний хлопчик. Сильна течія віднесла його за півтора кілометра від місця падіння. (ВВС)

Буде дорога до Шацьких озер
ЛУЦЬК. – У 2021 році за президентською програмою „Велике будівництво“ почалося відновлення туристичного маршруту Шацьк-Ратне, що веде до Шацького національного природного парку, зокрема й до озера Світязь. Напрям Шацьк-Ратне охоплює відрізки двох територіяльних доріг: Шацьк-Любохини та Любомль-Любешів. У плянах президентської програми на 2021 рік – збудувати й оновити 6,500 кілометрів доріг та 245 штучних споруд. (Укрінформ)

Суддю засудили за хабар
КИЇВ. – Вищий антикорупційний суд визнав суд­дю Міжгірського районного суду Закарпат­ської области Антона Гайдура винним в одержанні неправомірної вигоди, його засуджено до п’яти років позбавлення волі, трьох років позбавлення права обіймати посаду та конфіскації майна. Рішення колеґії суддів під головуванням Лесі Федорак оголошене 22 березня. 5 лютого А. Гайдура викрили під час одержання 15 тис. грн. неправомірної вигоди. („Українська правда“)

На Київщині катували людей
КИЇВ. – 21 березня поліція викрила групу осіб, які незаконно утримували людей у псевдореабілітаційному центрі в селі Петропавлівська Борщагівка, на Київщині. У так званому „реабілітаційному центрі“ незаконно утримували з невідомих причин кілька десятків людей, більшість із яких не страждають ні на алькогольну, ні на наркозалежність. Ці особи утримувалися в суворих умовах, із металевими ґратами на вікнах, потерпілим категорично заборонялося виходити на вулицю. Утриманці піддавалися катуванню. До вчинення злочину причетні шестеро осіб, п’ятеро з яких затримані. За даними поліції, вони укладали договори з родичами наркозалежних, отримували великі кошти за їхнє лікування, а насправді лікування не здійснювали, а чинили тортури над людьми. На даний час правоохоронці розшукують шостого фіґуранта події. („Українська правда“)

Колекціонер передав пам’ятки
ХЕРСОН. – Сумський колекціонер, засновник приватного краєзнавчого музею Сергій Гуцан передав Культурному центру „Україна–Литва“ пам’ятки Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтського. Про це оголосила у Херсоні під час презентації „Литовський вояж: від Північного Причорномор’я до Слобожанщини“ голова правління Херсонської міської громадської організації „Культурний центр Україна-Литва“ Наталя Бімбірайте. Пам’ятки були знайдені на Сумщині у 2018 році біля села Дергачівка. Колекціонер передав три хрестоподібні металеві накладки, ніж часів Київської Русі, застібку Великого князівства Литовського, старовинні монети та, ймовірно, митні печатки. У наступному сезоні розкопок біля Тягинки, якщо не завадить коронавірус, плянують зібратися представники Сумщини, Херсонщини та Литви, щоб допомогти проведенню чергової Південної середньовічної експедиції Інституту археології Національної Академії Наук України. (Укрінформ)

Коментарі закриті.