24 грудня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

США допомогли Україні

КИЇВ. – 28 держав, а також Ватикан і Суверенний Мальтійський орден у тій чи іншій формі надавали Україні допомогу в протидії поширенню коронавірусної хвороби протягом 2020 року. Про це повідомило 19 грудня Міністерство закордонних справ України. Найбільшим донором України за обсягами грошової допомоги є США – спочатку вони виділили 17.3 млн. дол. екстреної медичної допомоги Україні, а в жовтні цю суму збільшили до 19 млн. 13.8 млн. дол. із цієї суми за програмою „Міжнародна екстрена допомога“ Аґентства з міжнародного розвитку USAID призначені для покращення можливостей місцевих медичних закладів. Ще 5.2 млн. – це гуманітарна допомога Державного департаменту для підтримки найбільш уразливих верств населення під час пандемії. (Укрінформ)

 

Згорів історичний палац

ПОЛТАВА. – 9 грудня у місті згорів будинок колишнього Дворянського зібрання, більше знаний як кінотеатр ім. Котляревського – одна з архітектурних перлин міста, що входить до ансамблю Круглої площі. Останніми роками тут розміщувалися різноманітні торгові, гральні й розважальні заклади. Під час гасіння пожежі був знайдений труп чоловіка. 17 грудня опубліковано відео підпалу колишнього кінотеатру. Загиблим 27-річний мешканець Полтави, судимий колишній працівник нічного закладу. Історична будівля, якій уже 210 років, палала 9 годин. (Укрінформ)

 

Помер посадник Харкова

ХАРКІВ. – Новообраний посадник міста Генадій Кернес помер 17 грудня у берлінській клініці „Шаріте“, де проходив лікування від коронавірусу. 9 грудня сесія Харківської міської ради визнала відсутнього на сесії Г. Кернеса посадником міста без прийняття присяги, посилаючись на те, що він уже складав присягу 24 листопада 2010 року як обраний очільник Харкова. У ніч на 16 вересня Г. Кернеса літаком відправили до берлінської клініки для лікування від коронавірусу. Останніми днями стало відомо, що у нього відмовили обидві нирки. (Укрінформ)

 

Державний архів відкрив нову рубрику

КИЇВ. – Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ) повідомив 17 грудня про відкриття нової рубрики „За документами ЦДАЗУ: імена і події“, присвяченої добре знаним і маловідомим діячам української діяспори та їхній діяльності. Розпочинає рубрику розповідь про українського письменника, журналіста Олександра Ващенка (1909-1974), що працював під псевдонімом А. Височенко, автора книги „СССР без маски“. Закінчивши Інститут журналістики, О. Ващенко з 1929 року працював журналістом у московській газеті „Комсомольская правда“, в інформаційному аґентстві ТАРС (телеграфне аґентство Радянського Союзу), в центральних часописах УРСР та на радіо. У 1934 році О. Ващенко одружився з Клавдією Єзерською. У роки Другої світової війни вони перебували у таборах в Ганновері, у 1948 році виїхали до Бразилії. (Укрінформ)

 

Лаврову подарували українську ікону

КИЇВ. – Посольство України в Боснії та Герцеґовині 16 грудня направило владі країни офіційну ноту з вимогою надати повну інформацію про ситуацію за іконою, яку співпрезидент від сербської громади Мілорад Додік подарував з Міністрові закордонних справ Росії Сергію Лаврову, та як вона потрапила у Боснію і Герцеґовину. У країні є одночасно три співпрезиденти від основних етнічних груп держави – боснійців, сербів та хорватів. Інші два її члени відмовились зустрічатись із С. Лавровим. М. Додік 14 грудня подарував Лаврову 300-літню ікону, яку, імовірно, вивезли з Луганська. На звороті ікони є офіційна печатка, на якій вказано, що картина була власністю Української РСР. Фотографії ікони та печаток опублікувала місцева інформаційна аґенція SRNA. Прокуратура Боснії і Герцеговини відкрила справу щодо старовинної української ікони, яку М. Додик подарував С. Лаврову. Росія 19 грудня оголосила про повернення стародавньої православної ікони після того, як з’ясувалося, що ікона може бути викраденою з України. (ВВС)

 

Борги перед шахтарями закриті

КИЇВ. – Президент Володимир Зеленський 18 грудня запевнив, що кошти для виплати заробітної плати шахтарям за жовтень-листопад уже перераховані на шахти. Водночас він проінформував, що з понеділка почнуться виплати за грудень. 17 листопада Верховна Рада України ухвалила закон про внесення змін до закону про Державний бюджет України на 2020 рік. Згідно зі змінами, у бюджеті передбачено 1.4 млрд. грн. на виплату платні гірникам до кінця року та погашення заборгованости що виникла. (Укрінформ)

 

Підприємці прийшли до Президента

КИЇВ. – Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак 18 грудня провів нараду з представниками малого підприємництва щодо створення координаційної ради, яка має напрацювати законодавчі зміни для комплексного розв’язання проблем малого та мікробізнесу. Координаційна рада, створена з ініціятиви Президента, має стати майданчиком для дискусій задля напрацювання рішень, які потім можуть втілюватися через відповідні проєкти законів та постанов, що їх ухвалюватиме парлямент або уряд. А. Єрмак зауважив, що не завжди підприємці мають достатньо інформації про те, що відбувається, і про рішення, які ухвалюють уряд і парлямент. Тому одним із завдань координаційної ради він назвав донесення інформації та роз’яснення всіх кроків. (Укрінформ)

 

Знайшли надгробок генерала

КИЇВ. – У Києві під час будівельних робіт 18 грудня знайшли надгробок генерала, вихідця з шляхетсько-литовської та козацько-старшинської української родин, який звільнив Болгарію від османського панування. Бульдозеристи випадково натрапили на надмогильний надгробок з написом: „Спокойський-Францевич Євгеній Степанович (15.03.1835-09.07.1907) – генерал-лейтенант“. (Укрінформ)

 

Заспівали „Щедрик“ різними мовами

КИЇВ. – В Українському домі 18 грудня відбулася презентація міжнародного мистецького проєкту „Повернемо „Щедрику“ українське громадянство“. У концертній залі Українського дому всесвітньо відома мелодія звучала українською, французькою, арабською та англійською мовою у виконанні вітчизняних та закордонних артистів. Автор проєкту – народний артист України Герман Макаренко. Твір Миколи Леонтовича, написаний на українську народну мелодію „Щедрик“, має понад 100 варіянтів виконання. Шедевр української культурної спадщини у західному світі сприймають як канадську або американську мелодію, на жаль, втрачається його українське громадянство, тому цю тенденцію важливо змінити, наголосили організатори заходу. (Укрінформ)

 

Намагалися провезти кокаїн

ОДЕСА. – Зловмисники намагалися провезти через Морський торговельний порт „Південний“ партію наркотиків, заявлила Служба безпеки України 19 грудня. Вантаж, задеклярований як партія фруктів, прибув із однієї з країн Південної Америки. Правоохоронці виявили у контейнері 46 кілограмових брикетів із кокаїном. Вартість вилучених наркотиків за цінами чорного ринку становить майже 12 млн. дол. (Радіо Свобода)

 

Міністерство очолила контррозвідниця

КИЇВ. – Міністерство у справах ветеранів очолила друга в історії України військова жінка-генерал та контррозвідниця Служби безпеки України (СБУ) Юлія Лапутіна. Верховна Рада 16 грудня звільнила з посади Сергія Бессараба, а 18 грудня призначила Ю. Лапутіну. Вона педагог та психолог за освітою, займалася спортивною стрільбою. У СБУ з 1992 року. (ВВС)

 

Заплатили кару за водія

МИКОЛАЇВ. – 16 грудня у дощовий день водій маршрутного автобуса Сергій Димитров пожалів людей на зупинці і взяв більше пасажирів, ніж дозволено умовами карантину. Норма була перевищена на чотири чи п’ять осіб. Пасажири маршрутки і жителі села Матвіївки зібрали гроші й допомогли йому заплатити величезний штраф у розмірі 17 тис. грн. за порушення карантину. („Сьогодні“)

Коментарі закриті.