29 жовтня, 2020

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

На виборах були міжнародні спостерігачі

КИЇВ. – За місцевими виборами спостерігала об’єднана місія Українського Конґресового Комітету Америки (УККА) та Світового Конґресу Українців (СКУ). Ріно Доменіко з США – голова спостережної місії від УККА, спостерігав за проведенням виборів в Україні, починаючи з 1996 року. Але нинішнє голосування унікальне: пандемія. Якщо на попередніх виборах місія української діяспори була другою за чисельністю серед інших міжнародних місій в Україні, то нині вона – лише п’ята. УККА та СКУ спільно зареєстрували близько 30 спостерігачів із шести країн. Причому більшість живе і працює в Україні. „Місцеві вибори, які проходять сьогодні в Україні, дійсно складніші, ніж будь-які попередні, як для України, так і для нашої місії спостереження”, – сказала головний спостерігач місії СКУ Наталія Немилівська. Свої попередні висновки про те, як пройшли місцеві вибори в Україні, обидві спостережні місії закордонних українців обіцяють оприлюднити 28 жовтня. (Голос Америки)

 

Створено Раду соціяльного розвитку реґіонів

КИЇВ. – 23 жовтня в Офісі Президента України під головуванням заступниці керівника Офісу Президента Юлії Соколовської відбулося перше засідання Ради соціяльного розвитку реґіонів при главі держави. Рада є спеціяльно створеним координаційним майданчиком, який дає змогу синхронізувати діяльність та узгоджувати цілі та напрямки при формуванні й здійсненні соціяльної політики між центральними органами виконавчої влади та місцевою владою. Темою обговорення була реформа соціяльного захисту та захисту прав дітей у процесі децентралізації в країні. Як наголосив Заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода, у кожній об’єднаній територіяльній громаді має бути створений центр надання адміністративних послуг. Заступник міністра соціяльної політики Віталій Музиченко додав, що з 1 січня 2021 року підключення до цифрової плятформи „Соціяльна громада” буде для органів місцевого самоврядування безкоштовним. Було поставлено завдання Міністерству фінансів, Міністерству розвитку громад та територій і Міністерству соціяльної політики спільно напрацювати пропозиції щодо оптимальної моделі сфери соціяльного захисту в умовах децентралізації. (Прес-служба Президента України)

 

Уряд створив Держсервісбуд

КИЇВ. – Кабінет Міністрів 13 березня ухвалив постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та створення окремих органів, між якими будуть розподілені її функції. Відповідні постанови набули чинности 15 березня. Уряд створив Державну сервісну службу містобудування України (Держсервісбуд), основними завданнями якої є надання права на виконання будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Також утворено Державну інспекцію містобудування та Державне аґентство з технічного реґулювання у містобудуванні. Постанова про ліквідацію ДАБІ нині оскаржується в Окружному адміністративному суді Києва. Судове засідання у цій справі запляновано на 4 листопада. 22 жовтня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про відсторонення Юрія Васильченка з посади голови ДАБІ, а Олексія Башкірова – з посади голови Держсервісбуду. „Зміна керівництва ДАБІ та Держсервісбуду сприятиме знищенню корупції у цій сфері”, – заявив 23 жовтня голова виконавчого комітету Національної ради реформ Михайло Саакашвілі. За його словами, у попередні роки корупція в архітектурно-будівельній галузі контролювалася з найвищих владних кабінетів, зокрема з Адміністрації Президента та уряду. Нині Президент Володимир Зеленський особисто опікується викорененням корупції у цій сфері. (Укрінформ)

 

Кіпрська Церква визнала ПЦУ

КИЇВ. – 24 жовтня Кіпрська Церква визнала Православну Церкву України (ПЦУ). Про це повідомив заступник голови Управління у зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Єпископ Євстратій Зоря. Кіпрська церква стала третьою Церквою, яка визнала ПЦУ після Грецької Церкви та Олександрійського Патріярхату. (Укрінформ)

 

Посадники міст на виборах

КИЇВ. – Міський голова столиці Віталій Кличко повідомив, що не голосуватиме на місцевих виборах, адже перебуває на самоізоляції через захворювання на коронавірус. Вірус уразив його в останній день перед виборами. У Львові Андрій Садовий, який вже 14 років очолює міську раду і знову кандидує на посаду міського голови, спершу не зміг проголосувати, тому що не знайшов вдома пашпорт громадянина України. Пашпорт знайшла його теща Марія Михайлівна. На виборчу дільницю А. Садовий приходив з дружиною, молодшим сином і тещею. (Укрінформ)

 

Студента відрахували з університету

КИЇВ. – 21-річний студент Іларіон Борисенко, який осквернив пам’ятник Героям Небесної сотні в Києві, справивши біля нього вночі 22 жовтня природну потребу, відрахований з Державного університету телекомунікацій. Про це повідомив 24 жовтня Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. (Укрінформ)

 

Український фільм визнали найкращим

ВАРШАВА. – Український фільм „Із зав’язаними очима” українського режисера Тараса Дроня визнаний найкращим фільмом на Варшавському кінофестивалі. На церемонії нагородження були присутні режисер Т. Дронь, продюсерка Валерія Сочивець і співсценарист Якуб Присяк. Т. Дронь отримав грошову нагороду в розмірі 10 тис. злотих (близько 3,000 дол.). Події фільму розгортаються в сучасній Україні після закінчення війни. Стрічку випустила компанія „Сучасне українське кіно” з підтримкою Міністерства культури України, Львівської обласної адміністрації, Давидівської сільської об’єднаної територіяльної громади, Львівської міської ради та копродюсера Олександра Берби, власника інвестиційної компанії „Asgard”. (Укрінформ)

 

Від коронавірусу помер кандидат

ХРИСТИНІВКА, Черкаська область. – У ніч на 25 жовтня від коронавірусу помер кандидат до міської ради від „Европейської солідарности” Олександр Кучеренко. Він був першим номером у списку, а також кандидатом до обласної ради від Христинівки. („Українська правда”)

 

Засмучені діями Угорщини

КИЇВ. – Міністер закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 25 жовтня закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах Партію угорців України. Міністерство закордонних справ України негайно заявило, що глибоко засмучене, що у такий спосіб „офіційний Будапешт нахабно підтвердив своє пряме втручання у внутрішні справи України і завдав підступного удару послідовним зусиллям України конструктивно вирішити наявні в українсько-угорських відносинах проблеми”. „Неприйнятні підказки виборцям з Будапешта порушують законодавство України і не залишають українській стороні іншого вибору як жорстко реаґувати на такі кроки відповідно до усталеної міжнародної практики та законодавства України. Нагнітання угорською стороною емоцій та провокування громадян України не поважати Конституцію України та її закони приречені на провал”, сказано у заяві. („Українська правда”)

Коментарі закриті.