29 жовтня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Напруження між ЕС і Туреччиною

БРЮСЕЛЬ. – Напруження між Европейським Союзом (ЕС) і Туреччиною зросло після того як Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган 24 жовтня поставив під сумнів ментальний статус Президента Франції Еманюеля Макрона. Він це зробив у відповідь на заяви Е. Макрона про проблеми з радикальними мусульманами у Франції, котрі практикують, за його словами, „іслямський сепаратизм”. Внаслідок цього Франція відкликала свого посла для консультацій. Европейська Комісія, яка є екзекутивним органом ЕС, сказала 25 жовтня, що турецький президент мусить змінити підхід, якщо він не хоче розладнати намагання ЕС відновити діялог з його країною. Президент ЕС Чарлз Мішель звинуватив Туреччину, що вона вдалась до „провокацій” і „образ”. Німеччина, Голяндія, Греція та Кіпр виступили в обороні Франції. Але 26 жовтня Р. Ердоган виступив з промовою, в якій він звинуватив европейських провідників у проведенні антиіслямської політики. „Ви є фашисти в дійсному значенні цього слова. Ви є справжнім ланцем в нацистському ланцюгу”, – він сказав. („Associated Press”)

 

Найважливіше для виборців: Економіка

ПРІНСТОН, Ню-Джерзі. – Відома компанія опитувань „Ґелуп” оприлюднила 5 жовтня висліди свого опитування щодо думок американців про те, що для них є найважливішим напередодні виборів. Більшість зареєстрованих виборців (89 відс.) вважає, що становище преидентських кандидатів до економіки є „дуже” або „надзвичайно” важливим, коли вони голосуватимуть. Понад 75 відс. виборців сказали, що наступні справи також є важливими для них на виборах: тероризм і національна безпека (83 відс.), освіта (82 відс.), охорона здоров’я (80 відс.), злочинність (79 відс.), реакція на коронавірус (77 відс.), і расові відносини (76 відс.). („www.gallup.com”)

 

Суд не дозволив продовження бальотів

ВАШІНҐТОН. – Голосами 5-3 Верховний суд США 26 жовтня забльокував намагання стейту Вискансин продовжити реченець отримання виборчих бальотів до шести днів після офіційного дня виборів. Демократи хотіли продовжити реченець через можливу затримку бальотів на пошті. Республіканці арґументують, що такі продовження підривають цілісність виборів через зміну правил запізно перед виборами. Тиждень раніше Верховний суд голосами 4-4 відмовив намаганням республіканців забльокувати продовження реченця отримання бальотів у Пенсильванії на три дні після дня виборів. Більшість стейтів встановляють день виборів як реченець отримання бальотів, але 22 стейти дозволяють продовжити реченець. („National Public Radio”)

 

США закликають до перемир’я

ВАШІНҐТОН. – Державний секретар США Майк Помпео закликав провідників Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Ніколу Пашиняна припинити бойові дії у Нагірному Карабаху та повернутися до переговорів. Він провів телефонну розмову з ними 27 жовтня. Конфлікт у Нагірному Карабаху і прилеглих до нього районах Азербайджану, які з початку 1990-их років контролювали підтримувані Єреваном етнічні вірменські сили, загострився наприкінці вересня. Азербайджан розпочав маштабний наступ з метою відновити контролю над приблизно 20 відс. своєї міжнародньо визнаної території. У Москві досягли угоди 10 жовтня про припинення вогню, проте обидві сторони заявляють про її порушення і бої тривають. Вони теж звинувачують одна одну в ударах по цивільних об’єктах, що може бути розцінено як воєнний злочин. Міністер закордонних справ Вірменії Зограб Мнацаканян та голова МЗС Азербайджану Джейгун Байрамов зустрілися 24 жовтня з заступником державного секретаря США Стівеном Бєґуном і домовилися дотримуватись домовлености про припинення вогню в Нагірному Карабасі. (Радіо Свобода)

 

Судан нормалізує відносини

ВАШІНҐТОН. – Судан та Ізраїль погодилися нормалізувати відносини та встановити економічні й торговельні зв’язки. Цю історичну подію оголосив Президент Дональд Трамп в Білому Домі, оприлюднивши 23 жовтня спільну заяву всіх трьох країн. Раніше того тижня США заповіли, що видалять Судан зі списка країн, які спонзорують тероризм. Судан має тимчасовий уряд від минулого року, коли військо усунуло довголітнього диктатора Омара аль-Башіра після народного повстання. Щоб бути знятим з цього списка, Судан заплатив 335 млн. дол. у фонд для американських жертв тероризму та їхніх родин. Але США вимагали, щоб Судан теж нормалізував відносини з Ізраїлем. Об’єднані Арабські Емірати й Бахрейн нормалізували свої відносини з Ізраїлем 15 вересня на церемонії в Білому Домі. („National Public Radio”)

 

Начальник військової школи зрезиґнував

ЛЕКСІНҐТОН, Вірджінія. – Начальник Вірджіній­ського військового інституту (VMI) зрезиґнував після того, як стейтові урядовці розпочали слідство про „культуру встановленого расизму” в школі. Чотиризірковий генерал у відставці Дж. Г. Бінфорд Пеай подав свою резиґнацію 26 жовтня, яку Рада директорів прийняла „з глибоким жалем”, сказав президент ради Джан Боленд. Він додав, що „генерал Пеай служив начальником VMI надзвичайно добре понад 17 років. Він є великим американцем, патріотом і героєм”. VMI був заснований 1839 року і був першим військовим коледжом в країні, який отримував підтримку від стейту. Губернатор Ралф Нортгем, котрий є випускником VMI, та інші високі демократичні урядовці оголосили слідство тиждень раніше, після того як газета „Вашінґтон Пост” надрукувала статтю про „безжалісний расизм” в школі проти афроамериканських кадетів. Дж. Боленд відповів листовно стейтовим урядовцям, кажучи, що школа вітатиме перевірку своєї діяльности та обіцяв співпрацю. Він додав: „Одначе, систаметичний расизм не існує тут і правдиве незалежне слідство встановить це”. („www.military.com”)

 

Забороняють заперечення Голокосту

САН-ФРАНЦИСКО. – Соціяльні комп’ютерні мережі Твітер і Фейсбук заборонили заперечування Голокосту на своїх плятформах. Твітер оголосив це 16 жовтня, через чотири дні після подібної заяви Фейсбуку. Світовий єврейський конґрес і Конференція президентів більших американських єврейських організацій схвалили цей крок. Два роки тому президент Фейсбуку Марк Цукерберґ, хоч і сам єврей, виступив проти такої заборони, але гостра публічна реакція спонукала його змінити думку. („The Times of Israel”, „BBC”)

 

Демонстранти знищили статую

САН-РАФАЄЛЬ, Каліфорнія. – Поліція заарештувала п’ятьох осіб, звинувачуючи їх у поважному вандалізмі. Вони були серед 50 демонстрантів, котрі 12 жовтня звалили і знищили статую при церкві св. Рафаїла, за 18 миль на північ від Сан-Франциско. Протестувальники виступали проти відзначення Дня Колюмба, вимагаючи святкувати „День автохтонів”. Це була статуя св. Джуніперо Сера, видатного місіонера з XVIII ст. Деякі індіянські племена звинувачують його в колоніялізмі. Архиєпископ Сан-Франциско Сальваторе Корділеоне видав заяву 13 жовтня, в якій сказано: „Отець Сера і його брати-францісканці відмовилися від всіх світських принад, щоб провадити свої життя на службі автохтонного населення і таким чином боронити його перед надужиттям еспанців. Вважати о. Серу іконою поневолення індіян це подібно, якби так само вважати Абрагама Лінкольна та інституцію рабства у Сполучених Штатах”. („CBS News”)

Коментарі закриті.