26 серпня, 2021

Україна відзначила 30-річчя Незалежности

Пірозділи ЗСУ під час військової паради на Хрещатику (Фото: Укрінформ)

КИЇВ. – Святкове відзначення 30-річчя Незалежности України відбулося в Києві та по всій країні. Президент Володимир Зеленський і його дружина Олена взяли участь у молитовному заході „Благословення України“ на подвір’ї Національного заповідника „Софія Київська“. Предстоятелі церков і керівники релігійних організацій виголосили молитви за Україну.

У виконанні камерного хору пролунали „Отче наш“ та „Молитва за Україну“.
Під час урочистостей з нагоди 30-річчя Незалежности України у Києві Президент В. Зеленський присвоїв звання Героя України посмертно присвоєно солдату Сергієві Біло­усу та старшині Максимові Ридза­ничу. Також почесне звання отримав полковник Євген Сидо­ренко.

За визначні особисті заслуги перед Українською державою В. Зелен­ський присвоїв звання Героя України народному артистові Назарію Яремчуку (посмертно), вчителеві фізики Іллі Гельфгату з Харко­ва, нагородив орденами президента Націо­нального олімпійського комітету України Сергія Бубку, підполковника Віктора Кохана, посмертно Міністра закордонних справ України у 1990-1994 та 2000-2003 роках Анатолія Зленка (нагороду отримала його донька Анастасія), академіка Національної академії наук України Василя Кременя, директора Націо­нального інституту серцево-судинної хірургії Василя Лазоришинця, актора і співака Вахтанга Кікабідзе та головного тренера збірної команди України з футболу в 2016-2021 роках Андрія Шевченка. Вручено нагороди іншим визначним особам.

За участю Президента України В. Зеленського в центрі столиці відбулася святкова парада військ.

Перед початком на Майдані Неза­леж­ности відбулося історичне театралізоване дійство „День незалежности країни“. Головною героїнею дійства стала дівчинка, яка символізувала Україну. Вона пройшла повз театралізовані мізансцени: епоха Київської Русі, Козацька доба, Україна літературна, Визвольні змагання, Україна наукова, Голодомор, Друга світова війна, радянська Україна, Незалежна Україна. У фіналі вона пробігла Хрещатиком до парадних розрахунків та вручила квіти воїну.

Після цього розпочалося урочисте проходження військ з пронесенням прапора України.

Хрещатиком крокували піші колони парадних розрахунків. Лунали музичні композиції у виконанні зведеної військової духової оркестри. Вперше в урочистому проходженні військ взяли участь кінологічні підрозділи силових структур.

Крім українських військових, у параді також взяли участь представники армій країн-партнерів – США, Литви, Естонії, Грузії, Данії, Норвегії, Канади, Молдови та інших держав. Завершувала прохід піших колон міжнародна зведена оркестра за участю військових країн-партнерів (США, Велика Британія, Польща).

Продовжив параду проліт авіяційної техніки Повітряних сил Збройних Сил України, Сухопутних військ ЗСУ, Військово-Морських сил, Націо­наль­ної ґвардії України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Держав­ної прикордонної служби України, Національної поліції України, державного підприємства „Антонов“ і держав-партнерів. Зокрема, в небі був найбільший у світі транспортний літак Ан-225 „Мрія“.

Водночас на зовнішньому рейді морського порту Одеса відбулося урочисте проходження бойових кораблів, катерів і суден та проліт авіяції, демонстрація фіґур пілотажу літаками легкомоторної цивільної авіяції, проходження кораблів і катерів країн-партнерів, держав-членів НАТО.

На завершення в небі над Києвом відбувся демонстраційний проліт авіяційної техніки з димом синьо-жовтих кольорів. Пролунала пісня народного артиста України Тараса Петриненка „Україна“ у виконанні головної героїні театралізованого дійства, яка проїхала перед учасниками заходу на рухомій плятформі у вигляді синьо-жовтої квітки.

Фото: Володимир Тарасов, Євген Котенко, Олександр Ляпін, Анатолій Сірик, Укрінформ, Прес-служба Президента України

Коментарі закриті.