2 червня, 2022

Триває протистояння церков

КИЇВ. – 27 травня Українська православна церква (Московського патріярхату) провела собор, на якому заявила про самостійність і незалежність від Москви, а також висловила незгоду з позицією патріярха Кирила щодо війни в Україні.

Патріярх Кирило відреаґував на рішення УПЦ (МП) про незалежність. 29 травня у проповіді після літургії у московському храмі Христа Спасителя сказав, що „з розумінням“ ставиться до позиції київського митрополита Онуфрія та єпископату УПЦ (МП), які, за його словами, мають „максимально мудро“ діяти, щоб „не ускладнювати життя свого віруючого народу“.

При цьому Московський патріярх додав, що жодні тимчасові перешкоди не повинні зруйнувати „духовну єдність нашого народу“. За словами Кирила, якісь „духи злоби піднебесної“ прагнуть розділити „православних людей Русі та України“ і зробити так, щоб між ними пролягла прірва, але не досягнуть успіху, „оскільки всі ці зусилля не від Бога“.

Раніше російський митрополит РПЦ Іларіон заявив, що поправки, внесені цього тижня до статуту УПЦ (Московського патріярхату), ніяк не змінюють її статус у складі Московського патріярхату. На його думку, УПЦ (МП) просто ще раз засвідчила, що є автономною.

З таким трактуванням не погоджується низка коментаторів у самій РПЦ. Напередодні Симфе­ропольська і Кримська єпархія УПЦ (МП), що охоплює окупований Крим, заявила про незгоду з рішеннями про повну незалежність УПЦ (МП) від Московського патріярхату і залишається під омофором Московського патріярха Кирила, тобто в юрисдикції очолюваної ним РПЦ.

У Православній церкві України (ПЦУ) заявили, що підсумки собору УПЦ (Московського патріярхату) „м’які та округлі“ у формулюваннях, а оголошена незгода з патріярхом Кирилом ще не означає розірвання зв’язків з РПЦ.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону Московського патріярхату на території України.

 

Коментарі закриті.