2 червня, 2022

Лавра повертається до ПЦУ

КИЇВ. – Під головуванням Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 24 травня в Митрополичому домі при соборі Святої Софії відбувся Архиєрейський Собор помісної Православної церкви України. Собор закликав Боже благословення на Збройні сили України та всіх її захисників, на Прези­дента, державну і місцеву владу та на весь український народ і просив у Всевишнього наблизити перемогу над російським аґресором та досягнення справедливого миру.

На пропозицію предстоятеля ПЦУ Мит­ро­полита Епіфанія синод вирішив утворити релігійну організацію Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, а саме чоловічий монастир ПЦУ. Рішення було ухвалено, враховуючи особливе значення Києво-Печер­ської лаври, як святині всеукраїнського та світового значення, з метою подолання наслідків неканонічного підпорядкування цього монастиря владі Московського патріярхату. Синод також попросив предстоятеля звернутися до Кабінету міністрів Украї­ни з клопотанням про передачу одного з храмів Верхньої Лаври та окремих її приміщень для богослужінь і ведення монастирської діяльности Києво-Печер­ської лаври ПЦУ.

Собор попросив звернутися до Вселен­ського патріярха та предстоятелів помісних церков щодо притягнення російського Патріярха Кирила до канонічної відповідальности та позбавлення його престолу за поширення єретичного етнофілетичного вчення на основі ідеології „русского міра“, надання „благословення“ російським військам на війну в Україні, яка продовжує спричиняти руйнування та численні жертви, а також за провокування схизми в Церкві, зокрема через створення на канонічній території Олександрійського патріярхату „єпархій РПЦ“.

Коментарі закриті.