24 березня, 2022

Трагедія Маріюполя

На вулиці Маріюполя після обстрілу російськими військами. (Фото: Євген Малолєтка)

Маріюполь на Донеччині залишається в блокаді після наступу військ Росії. Фактично лише Маріюполь зараз не дозволяє загарбникам пробити сухопутний „коридор“ до Криму. Морські піхотинці та полк „Азов“ мужньо відбивають атаки ворога і просять підтримки, однак рашисти посилено б’ють по місту артилерією, ракетами, авіяцією. У місті – гуманітарна катастрофа через відсутність електрики, тепла, газу, зв’язку, харчів та медикаментів. При цьому окупанти весь цей час не дозволяють провести евакуацію цивільних та доставити гуманітарні вантажі.

У Маріюполі від ударів російських загарбників загинуло 2,187 цивільних мешканців. Про це 13 березня повідомила пресслужба міської ради. „Окупанти цинічно та цілеспрямовано б’ють по житлових будинках, місцях скупчення людей, вщент руйнують дитячі лікарні та повністю знищують міську інфраструктуру. Кожне бомбардування несе страшні руйнування та забирає головне, що є – життя мирних маріюпольців“, – сказано в повідомленні.

Міська влада вважає, що приблизно 80-90 відс. будівель у місті зруйновано. При цьому вороги не дають мирним жителям покинути місто, не дозволяють доставляти гуманітарні вантажі, обстрілюють машини тих, хто намагається вирватися, завдають ударів по місцях, де ховаються жінки з дітьми.

Майже три тижні відсутнє водопостачання. Люди зливали воду з опалювальних систем, кип’ятили її та пили, хоча робити цього категорично не можна. Коли випадав сніг, набирали його у відра і розтоплювали.

Залишки продовольства у магазинах намагалися продавати людям за заниженими цінами. Потім ці магазини також потрапили під обстріл.

Обід у бомбосховищі.

18 березня Міністер з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук розповіла про дев’ять погоджених гуманітарних коридорів. За добу 17 березня до Запоріжжя з Маріюполя приїхали 4,912 людей (із них 1,295 дітей) на 1,254 машинах. Мешканці Маріюполя виїжджали з міста під вогнем російських „Градів“ та бомбардуванням авіяції. Виїхали близько 6,500 машин за два дні. Тих, хто зміг дістатися Бердянська, але з різних причин не зміг поїхати далі, забрали автобусами.

Прямим влученням був розбитий драматичний театр, де знайшли притулок понад 1,000 людей.

Народний депутат Сергій Тарута, колись один з найбагатших бізнесменів України, який офіційно вступив до Голосіївської територіяльної оборони, розповів:  „Путін робить мирних людей заручниками, щоб військові здалися і щоб тиснути на керівництво країни — ухвалити рішення, які їм треба. Вони оточили місто, знищили всі підстанції, які забезпечували електрикою міську інфраструктуру: 11 підстанцій були зруйновані в перший же день. Зазвичай туди засилаються диверсанти, які виставляють мітки, маячки. Після цього почали бомбардувати усі великі магазини, щоб не було продуктів. Потім став зникати мобільний зв’язок, люди почали ховатися по підвалах, де – холод, голод, відсутність води.

Маріюполь — це символ, моральний дух. Ми все відіб’ємо, все відбудуємо. Якщо світ хоче перемогти зло, розвиватися і не виділяти величезні кошти на озброєння — а це величезні кошти, які можна спрямовувати на те, що допоможе світ зробити кращим, — треба допомагати Україні“.

Укрінформ, Новинарня, Ракурс, Суспільне

Коментарі закриті.