8 березня, 2016

Темою доповіді була бізнес-аналітика

Д-р Олександер Романко під час доповіді. (Фото: Христя Колос)

ТОРОНТО. – 22 січня в Ґалерії Канадської Української Мистецької Фундації відбулася доповідь д-ра Олександра Романка, яка привабила велике число зацікавлених слухачів. Доповідь організувало Наукове Товариство ім. Шевченка (НТШ), а представляв гостя член управи НТШ проф. Микола Держко.

Він повідомив, що О. Романко народився в місті Суми, де закінчив університет. Маґістерську працю захистив у Карловому університеті в Празі, а докторську – в університеті МакМастер в Канаді. Працював в багатьох країнах Европи, у США і Канаді, де здобув понад 20 нагород за наукові розробки. Тепер д-р О. Романко є старшим науковим співробітником корпорації ІВМ, одночасно викладає на катедрі прикладної науки і інженерії в Торонтському університеті, а також веде програму з комп’ютерних наук в Українському Католицькому Університеті у Львові.

Д-р О. Романко є фахівцем з бізнес-аналітики. Отож, і доповідь свою він присвятив бізнес-аналітиці і тим можливостям, які вона відкриває для найрізноманітніших ділянок людської діяльности.

Бізнес-аналітика – це галузь, що на основі аналізи масиву даних дає можливість прийняти найбільш оптимальне рішення, часто при мінімальних витратах коштів. Є різні типи аналітики. Описова аналітика аналізує те, що відбулося в минулому; передбачувальна аналітика на основі аналізи минулого прогнозує, чого варто чекати в майбутньому. Врешті, рекомендуюча аналітика дає поради, що треба зробити, щоб підвищити ефективність у тій чи іншій ділянці.

Використовуючи відеоматеріяли, д-р О. Романко навів різноманітні приклади ефективного застосування бізнес-аналітики. Один з них – у автоперегонах „Формули 1”, де аналіза даних показала, що найбільш ефективним є застосування м’якої гуми в шинах авт. І хоча така гума швидко стирається, знайшли спосіб її швидко міняти при перегонах. Інший приклад – збільшення ефективности праці поліцаїв та зменшення злочинности, якої вдається досягти саме завдяки аналізі інформації, що збирається з відеокамер. Просто в ті зони, де спостерігається підвищена кримінальна активність, надсилається більша кількість патрульних поліцаїв, і в такий спосіб, без додаткових бюджетних затрат, вдається знизити злочинність на 20 відс.

Дуже важливий внесок аналітики до медицини, особливо в ділянці діягностики: лікарі отримують проаналізовану інформацію про аналогічні випадки, що допомагає їм встановити правильну діягнозу.

Останнім часом, бізнес-аналітика стала популярним сюжетом кількох фільмів. Так, „Moneyball” присвячено застосуванню аналітики у спорті, „The Imitation Game” – статистичним обчисленням в розшифруванні ворожої інформації та знайденні оптимальних шляхів боротьби з нацистами в роки Другої світової війни. Врешті, найновіший фільм „The Big Short “ присвячено фінансовій аналітиці.

Значну частину своєї доповіді д-р О. Романко присвятив програмі штучного інтелекту „IBM Watson“. Програма базується на наборі альгоритмів, що знаходять найоптимальніше рішення в найрізноманітніших ділянках – від лікування рака до створення нових рецептів їжі.

Розповів він і про візуальну аналітику, інфографіку та відеоаналітику. Остання, зокрема, допомагає ефективно спростовувати та викривати брехню російської пропаґанди. Як приклад, д-р О. Романко навів факт пуску артилерійського снаряду, що стався 21 липня 2015 року в районі Донецька. Очевидець, що був на бальконі донецького будинку, зафіксував політ снаряду на смартфоні і виклав відео на You Tube. Фахівці-аналітики обчислили на основі цього відео, що снаряд аж ніяк не міг бути випущений українськими військовими, як про це твердила проросійська преса.

На закінчення д-р О. Романко розповів про кілька важливих проєктів, які мають на меті допомогти українській науці та талановитій українській молоді вийти на світову арену. Один з них – курси навчання в мережі інтернету в програмі „Prometheus“, що дають можливість бажаючим, не покидаючи Україну, отримати високопрофесійну освіту.

Д-р О. Романко розробляє для цієї програми курс з бізнес-аналітики. Інший проєкт – „Science UA Competition“ – конкурс на розробку порталу для популяризації української науки та пошуку потенційних інвесторів у переспективні початкуючі фірми. Врешті, надзвичайно важливою була б також підтримка досліджень українських талановитих студентів засобами державної канадської програми, що вже існує і в яку входять на сьогодні дев’ять країн: на жаль, України з-поміж них покищо немає. Д-р О. Романко закликав усіх присутніх лобіювати це питання через своїх представників в канадському парляменті. Така програма також сприяла б успішному розвиткові української науки.

Доповідь д-ра О. Романка викликала велике зацікавлення слухачів, серед яких було багато молодих людей. У багатьох виникло бажання записатися на його курс в Торонтському університеті. Слухачі висловили побажання, щоб д-ра О. Романка знову запросили виступити в НТШ.

Коментарі закриті.