29 липня, 2021

США проти Фірташа і Коломойського

У США очікують на рішення австрійського суду в справі екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа, заявив 24 липня в інтерв’ю Радіо Свобода тимчасовий повірений у справах США, заступник помічника Державного секретаря США з питань Европи та Евразії Джордж Кент:

„Ми розпочали цей процес, на жаль, більш ніж сім років тому. І донині ми чекаємо. Кожна людина в Австрії має право на апеляцію. Чекаємо на остаточне рішення судової системи Австрії“.

Конґрес вимагає від Білого дому збільшити зусилля для екстрадиції Д. Фірташа до США. У листі, оприлюдненому двопартійною групою членів Палати представників від 22 червня, конґресмени висловили припущення, що Д. Фірташ корумпував австрійську судову систему.

У листі на ім’я Державного секретаря Ентоні Блінкена та генерального прокурора Мерріка Гар­ленда депутати-демократи Марсі Каптур і Майк Квіґлі, а також республіканці Брайан Фіцпатрік та Енді Гарріс зазначили, що Австрія, на їхню думку, затягує відповіді на запит США.

Цей лист є розвитком тривалої і політично забарвленої справи, пов’язаної з Д. Фірташем, який збагатився під час торгівлі природним газом між Росією та Україною в 1990-их і 2000-их роках.

У 2014 році американська прокуратура звинуватила його у хабарництві. З того часу олігарх протидіє спробам США домогтися його екстрадиції з Австрії, де він живе більшу частину часу.

США звинувачують Д. Фірташа та ще п’ятьох людей у змові у 2006-2010 роках з метою виплати не менше 18,5 млн дол. хабаря індійським чиновникам для придбання титанової шахти в Індії. Йому висунули обвинувачення в червні 2013 року, а потім заарештували у Відні на прохання США в березні 2014 року – менше ніж через два тижні після втечі президента України Віктора Януковича з Києва внаслідок Революції гідности.

Верховний суд Австрії у червні 2019 року підтримав екстрадицію Д. Фірташа, але суд нижчої інстанції зупинив дію цього рішення, щоб дати Д. Фірташеві можливість надати нові докази, які можуть дати підстави для перегляду справи.
24 липня Адміністрація Президента Джо Бай­дена оголосила олігарха Ігоря Коломойського персоною нон ґрата, офіційно заборонивши йому в’їзд до США через звинувачення у корупції.

Заборона є лише першим кроком, заявив Дж. Кент. Він нагадав, що український експрем’єр Павло Лазаренко „сидів у нас 10 років“, а бізнесмен Д. Фірташ зараз перебуває в Австрії під загрозою екстрадиції до США.

Міністерство юстиції США наприкінці 2020 року оприлюднило повідомлення щодо нової справи проти І. Коломойського, про яку раніше повідомляло аґентство Reuters.

Ідеться про вже третій цивільний позов проти І. Коломойського і його партнера Генадія Боголю­бова, який подано до суду щодо конфіскації належних їм об’єктів нерухомости. У США їх підозрюють у тому, що ці об’єкти були придбані за кошти, незаконно виведені з українського „Приватбанку“, співвласниками якого в той час були обидва обвинувачені.

 

Коментарі закриті.